Visa webbinnehåll

Blogg

NUXE Prodigieux Le Parfum EdP

Hej kultparfym! Apelsinblom, bergamott, mandarin, rosor, magnolia, gardenia, vanilj och kokosmjölk är vad NUXE kända kroppsolja är doftsatt med och det är exakt vad Prodigieux Le Parfum EdT doftar. Doftprojektionen är enorm för att vara en eau de toilette, varning för tropisk-oriental överdos om du går bananas med avtryckarfingret. Hållbarheten är lika fenomenal och kombinerar du parfymen med kroppsoljan blir det vamos ala playa och bailando för hela slanten. Sommarens nattklubbar har fått en ny signaturdoft.

NUXE Prodigieux Le Parfum EdT kostar ca 495kr/50ml.

Dagens doft - L'Occitane Fleur d'Or & Acacia EdT

Vid denna tiden på året brukar Estée Lauder Bronze Goddess dyka upp i diskussionen igen. Den strandsalta, solkrämsdoftande blomdoften har vid det här laget blivit en klassiker och en sorts mall för hur somriga dofter kan eller bör dofta. Som alternativ till Bronze Goddess vill jag slå ett slag för Fleur d'Or & Acacia EdT från L'Occitane.

Mimosa eller akacia blommar under sen vinter och tidig vår och de små illgulla pollenbollarna har en märkvärdigt sensuell doft som består av lika delar "gul blomma" och kroppssalt mysk. I Fleur d'Or & Acacia kombineras mimosadoften med en pigg och citrussyrlig bergamott som gör att doften känns fräsch och lättburen. Under blomdoften vilar en doft av honung, inte helt olik doften hos The Body Shop Honeymania, bara mer nedtonad. Jämfört med andra mimosaparfymer (Goutal Le Mimosa, Malle Une Fleur de Cassie, Caron Farnesiana) är Fleur d'Or & Acacia väsentligt mer lättsam och enkel i kompositionen.

Jag tycker Fleur d'Or & Acacia fångar känslan av solsken mot ryggen en tidig sommarmorgon. Det här är en enkel doft som inte lämnar långa doftspår utan snarare bärs nära huden som en hemlighet. När jag sätter näsan mot armen och andas in väcks känslan av evighetslångt sommarlov och hur det inte finns ett enda problem i hela världen. Hur kan en parfym bli bättre än så?

L'Occitane Fleur d'Or & Acacia EdT kostar 550kr/75ml och finns även som hårdtvål, duschgel, kroppsolja, doftljus och handkräm. Jag vill ha rubbet!

Moschino Cheap & Chic Chic Petals EdT

Moschino är det italienska modehuset vars design är så smaklös att det blir charmigt. Nye chefdesignern Jeremy Scott lät nyligen modellerna paradera nedför catwalken i miniklänningar med McDonald's (f'låt, Moschino)-M på bröstet och med en pommes stripes-förpackning i hårdplast som miniväska.

Moschino Cheap & Chic har producerat en handfull sömnpiller parfymmässigt det senaste. Chic Petals EdT är en typisk fruity-floral med doft av jordgubbar, granatäpple och ingefära. Blomackordet innehåller näckros, gardenia, orkidé och iris. Basen är trädoftande med hinokiträ och mysk.

De gånger jag har vågat mig på en spray Chic Petals innan jobbet har jag kunnat inkassera en handfull komplimanger. Flera kollegor inklusive överläkaren har velat att jag skriver ned namnet åt dem för att de själva skall kunna köpa parfymen. För att vara en fruity floral är Chic Petals ovanligt syrlig och behärskad. Doftutvecklingen är linjär men det är ju okej så länge doften är behaglig. Jag trodde först att Chic Petals hade rooibos som doftnot men tji fick jag, måste vara kombinationen av frukten som ger den typiskt blodapelsinmättade tedoften? Jag kommer också att tänka på uppfriskande lemonad, kanske med blodgrape och en touch av citronmeliss. Chic Petals får stå kvar på min hylla över sommaren eftersom den får mig att känna mig ung och obekymrad. Gott så.

Moschino Cheap & Chic Chic Petals EdT kostar ca 380kr/30ml

Guerlain Vol de Nuit parfum

Mitt födelsedagsbesök hos Guerlain resulterade naturligtvis i ett efterlängtat köp. Vol de Nuit skapades av Jacques Guerlain 1933 och är inspirerad av novellen Night Flight av Antoine de St. Exupéry

Det som gör att jag älskar Vol de Nuit är kontrasten mellan varma, pudriga ackord och svala, mörka ackord. Listan med doftnoter är, som sig bör vid den här tiden i parfymhistorien, milslång. Enkelt beskrivet är Vol de Nuit en trädoftande orientalisk parfym vars grönskande toppnoter och kärva narciss gör att den gränsar till chypreterritorium. Även om Vol de Nuit är en inspirationsmässig kusin till Caron En Avion och andra vagabondaktiga parfymer är hon tydligast en doftmässig förebild till 90-talsklassikern Safari från Ralph Lauren.

Mest av allt beundrar jag Vol de Nuit för att den passar lika bra på en femme fatale som på en flygplansmekaniker. Visst hade ekonomin tackat mig för en mindre flaska men designen med propellerrelief och art deco-text kommer bara som 30ml-monster. Lätt värt €287 ändå och det finaste jag har i parfymskåpet.

Traderafynd!I början, när mitt intresse för parfym startade, kunde jag fynda många spännande parfymer på Tradera. Med tiden tycker jag att utbudet har försämrats (mest avlagda tax-freedofter) och Tradera irriterar mig mest.

Men. Så dyker ett och annat fynd ändå upp. Som den här cellofanförseglade Madame Rochas. Visst är det en refillflaska men skicket är perfekt och 7.5ml ren parfym för en hundring kan jag inte gnälla över. Att doften sedan är en vintagefavorit med illgröna toppnoter och tvåldoftande utveckling skadat inte heller. Skall inte ge upp Tradera helt än.

Har du gjort något parfymfynd på Tradera eller annan auktionssida?
Visar 1-5 av 740 träffar.
Antal per sida
Sida av 148

Länkar - Övrigt