javax.portlet.title.56

javax.portlet.title.33

Ny formula av Byredo Gypsy Water

Gypsy Water är en av mina favoriter från Byredo. Därför gläder det mig att just Gypsy Water lanseras i en ny formula, en roll on med parfymolja (dock oklart vilken koncentration).

Parfymolja innebär att de lättflyktiga toppnoterna som behöver alkohol för att få skjuts upp i luften upplevs som mer diskreta. Bonusen är att mellan- och basackord får bättre djup och ett mjukare sillage än hos en alkoholbaserad parfym. Hållbarheten är inte alltid bättre, det varierar från parfym till parfym och man får testa sig fram.

Doftnoterna för Gypsy Water är bergamott, enbär, citron, rökelse, peppar, tallbarr, iris, ambra, sandelträ och vanilj. Parfymoljan kostar 500kr/7.5ml vilket verkar billigt för ren parfym (extrait) men tokdyrt för eau de parfum. Jag skall se om jag kan få besked från Byredo.

Dagens doft - PdN Sacrebleu!

Parfums de Nicolaï Sacrebleu EdP €153/100ml

Trots att jag hann med omfattande parfymshopping i Paris räckte inte tiden till ett besök hos Parfums de Nicolaï (PdN). Superdumt, eftersom det är ett fantastiskt varumärke såtillvida att parfymerna är intressanta, håller hög kvalitet och är prisvärda.

Det är omöjligt att skriva om PdN utan att nämna att Patricia de Nicolaï är nära släkting till Guerlainklanen. Faktum är att många tippade att Patricia skulle ha tagit över chefskapet när Jean-Paul Guerlain gick i pension 2002. Gubbfan viade sig inte bara vara rasist utan också en patriark och surkart av guds nåde. Självklart sidosteppade han sin begåvade brorsdotter och utnämnde Thierry Wasser som överkucku. Suck. Å andra sidan står Patricia på utmärkta egna ben och parfymhuset som hon driver sedan 1989 har gott anseende bland parfymintresserade runt om i världen.

Sacrebleu EdP då? En fruktig oriental, bland de bästa i kategorin. Toppnoterna doftar som sinnesintrycken man får när man packar upp en bit rosapudrigt Juicy Fruit ur foliehöljet, viker det dubbelt med tungan och låter den fruktsöta smaken fortplanta sig i munnen med varje tuggande man tar. Här finns också en hint av kanel, som om man även stoppat in en pyttebit Big Red i munnen tillsammans med frukttuggummit. Kanske låter det läskigt men frukt och kanel passar himla bra ihop och det finns tusen dessertrecept som styrker den teorin.

Trots att de officiella doftnoterna har med jasmin, nejlika och tuberos är Sacrebleu inte särskilt blomdoftande. Något tydligt blomsterackord dyker aldrig upp. Från frukt- och kanelkompotten morphar parfymen från PG-13 mot det vuxnare hållet med doftnoter som rökelse, pathcouli och sandelträ. Så himla bra! Vid det här laget är jag helt lyrisk över doften på mina handleder och önskar att min omgivning kunde dofta såhär överallt och alltid. Det är en mys-sexig doft (om det nu finns ett sådant ord), en doft med stor närvaro men som till skillnad från andra parfymer i samma kategori inte kräver matchande attribut (tänk Oscarsgalan). Istället lullar jag runt i mina hemmaplagg med håret på ända och känner mig bedårande. Bra jobbat av en parfym kan jag tycka.

Hållbarheten är 8-10 timmar, doftprojektionen är medelgod och andra parfymer i samma stil är Badgley Mischka Badgley Mischka EdP, Laura Biagotti Venezia EdP, Piguet Visa EdP eller Guerlain La Petit Robe Noire EdP

NUXE Prodigieux Le Parfum EdP

Hej kultparfym! Apelsinblom, bergamott, mandarin, rosor, magnolia, gardenia, vanilj och kokosmjölk är vad NUXE kända kroppsolja är doftsatt med och det är exakt vad Prodigieux Le Parfum EdT doftar. Doftprojektionen är enorm för att vara en eau de toilette, varning för tropisk-oriental överdos om du går bananas med avtryckarfingret. Hållbarheten är lika fenomenal och kombinerar du parfymen med kroppsoljan blir det vamos ala playa och bailando för hela slanten. Sommarens nattklubbar har fått en ny signaturdoft.

NUXE Prodigieux Le Parfum EdT kostar ca 495kr/50ml.

Dagens doft - L'Occitane Fleur d'Or & Acacia EdT

Vid denna tiden på året brukar Estée Lauder Bronze Goddess dyka upp i diskussionen igen. Den strandsalta, solkrämsdoftande blomdoften har vid det här laget blivit en klassiker och en sorts mall för hur somriga dofter kan eller bör dofta. Som alternativ till Bronze Goddess vill jag slå ett slag för Fleur d'Or & Acacia EdT från L'Occitane.

Mimosa eller akacia blommar under sen vinter och tidig vår och de små illgulla pollenbollarna har en märkvärdigt sensuell doft som består av lika delar "gul blomma" och kroppssalt mysk. I Fleur d'Or & Acacia kombineras mimosadoften med en pigg och citrussyrlig bergamott som gör att doften känns fräsch och lättburen. Under blomdoften vilar en doft av honung, inte helt olik doften hos The Body Shop Honeymania, bara mer nedtonad. Jämfört med andra mimosaparfymer (Goutal Le Mimosa, Malle Une Fleur de Cassie, Caron Farnesiana) är Fleur d'Or & Acacia väsentligt mer lättsam och enkel i kompositionen.

Jag tycker Fleur d'Or & Acacia fångar känslan av solsken mot ryggen en tidig sommarmorgon. Det här är en enkel doft som inte lämnar långa doftspår utan snarare bärs nära huden som en hemlighet. När jag sätter näsan mot armen och andas in väcks känslan av evighetslångt sommarlov och hur det inte finns ett enda problem i hela världen. Hur kan en parfym bli bättre än så?

L'Occitane Fleur d'Or & Acacia EdT kostar 550kr/75ml och finns även som hårdtvål, duschgel, kroppsolja, doftljus och handkräm. Jag vill ha rubbet!

Moschino Cheap & Chic Chic Petals EdT

Moschino är det italienska modehuset vars design är så smaklös att det blir charmigt. Nye chefdesignern Jeremy Scott lät nyligen modellerna paradera nedför catwalken i miniklänningar med McDonald's (f'låt, Moschino)-M på bröstet och med en pommes stripes-förpackning i hårdplast som miniväska.

Moschino Cheap & Chic har producerat en handfull sömnpiller parfymmässigt det senaste. Chic Petals EdT är en typisk fruity-floral med doft av jordgubbar, granatäpple och ingefära. Blomackordet innehåller näckros, gardenia, orkidé och iris. Basen är trädoftande med hinokiträ och mysk.

De gånger jag har vågat mig på en spray Chic Petals innan jobbet har jag kunnat inkassera en handfull komplimanger. Flera kollegor inklusive överläkaren har velat att jag skriver ned namnet åt dem för att de själva skall kunna köpa parfymen. För att vara en fruity floral är Chic Petals ovanligt syrlig och behärskad. Doftutvecklingen är linjär men det är ju okej så länge doften är behaglig. Jag trodde först att Chic Petals hade rooibos som doftnot men tji fick jag, måste vara kombinationen av frukten som ger den typiskt blodapelsinmättade tedoften? Jag kommer också att tänka på uppfriskande lemonad, kanske med blodgrape och en touch av citronmeliss. Chic Petals får stå kvar på min hylla över sommaren eftersom den får mig att känna mig ung och obekymrad. Gott så.

Moschino Cheap & Chic Chic Petals EdT kostar ca 380kr/30ml

Visar 1-5 av 742 träffar.
Antal per sida
Sida av 149

Länkar - Övrigt