10 beauty-märken i London som jag vill se mer av

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

Jag fick önskemål på Instagram om att visa kosmetik från London som inte finns i Sverige. Här kommer 10 beauty-märken i London som jag vill se mer av!

D.S. & Durga

Nischparfymer har blivit otroligt populära. Medan det från början var doftnördar som skapade sådana, är det idag vanligt att business-sugna kosmetikopportunister ligger bakom indie-parfymer. Detta för att både investerare och stora konsmetikkonglomerat är ute efter att investera i, eller köpa upp, nischparfymmärken nu när de är så rysligt populära!

Det är oklart om D.S. & Durgas grundare är nördar eller entreprenörer. Kanske både och? Den självlärda doftskaparen David Seth Moltz och hans fru Kavi Moltz, som är arkitekt, ligger bakom varumärket som startades 2008. Förra året förvärvade investmentbolaget Manzanita Capital, som också äger Malin+Goetz och Diptyque, företaget.

Dubbelt besviken

När en arkitekt är avsändare hade jag förväntat mig intressantare flakonger. Men jag antar att poänglösheten avspeglar grundaren Davids pretentiösa men samtidigt obefintliga personlighet. Och det antagandet baserar jag extremlöst på en intervju med honom som jag läste på doftbloggen Fragroom. Här är några frågor och svar ur den:

Du och din fru, Kavi, grundade DS & Durga. Hur kommer det sig att ni har ett så starkt professionellt parterskap?
Vi respekterar varandras expertisområden. 

Du har inte studerat till parfymör. Har det varit en fördel för dig?
Jag tycker det. Jag har mitt eget system för aromatiska ämnen och hur de fungerar.

Varifrån kommer din kreativitet?
Gud. 

Tjohooo! Här tar vi livet med en klackspark! Visst blir man peppad på att testa de här kreativa dofterna i de likaledes kreativa flakongerna, skapade av den här outside the box-tänkade vildhjärnan? 

Infinement Coty (Bonus: Perfumerie H)

Liberty har skapat ett rum för nischparfymer. Det är mindre än Printemps fantastiska nischparfym-avdelning i ”bakhuset” (en extra skönhetsavdelning som ligger i kvarteret bakom de stora varuhusen på Boulevard Haussmann). Men det är större än Liberty’s gamla nischparfymavdelning som var två diskar och några kvadratmeter vägg inklämt bland övrig beauty.

Där finns från Sverige kända märken som Bibbi, Ex Nihilo, Gucci Alchemist’s Garden och Vilhelm Parfumerie. Och där finns några skojiga och mindre kända märken som DS & Durga (se ovan), Infinement Coty, Perfumerie H och Liberty’s eget märke där dofterna är skapade utifrån varuhusets olika mönster.

Av dessa fastnade jag för några fina parfymer från Infinement Coty och Perfumerie H. Jag återkommer om dem! De otroligt fina handmålade korkarna på Infinement Cotys flaskor är en Liberty-specialare från ett event. I vanliga fall är korkarna helvita och matta. 

Läs också:  Veckans recap #173 - Veckans favoriter

Flora Lab Paris

Jag undrar om det var D.S. & Durgas heltokiga grundare David Seth Moltz som namngav det naturliga hårvårdsmärket Flora. Mer förutsägbart än så kan det nämligen inte bli! Flora Lab Paris, som det fullständiga namnet som ingen använder lyder, är i alla fall ett ganska dyrt och väldigt naturligt märke. Jättejättejättenaturligt, faktiskt!

Jag hamnade hos Flora när jag upptäckte en ny skönhetsavdelning (?!?) på Harrod’s femte våning. Där det tidigare har varit en exklusiv hårsalong är det idag en exklusiv hårsalong SAMT försäljning av exklusiva hårprodukter SAMT försäljning av avancerad hudvård. Jättekul ju! Jag var på jakt efter en skalp-peeling utan korn och blev då dirigerad till Flora.

Hårboosters med hudvårdsingredienser

Det kändes otidsenligt att Floras butikssäljare underströk produkternas naturlighet, eftersom naturkosmetikmärken i framkant snarare framhäver sin vetenskapliga bas. Förutom det kändes märket modernt, både vad gäller produkttyper och ingredienser. Exempelvis finns det sex olika boosters med hudvårdande ingredienser, som hylauronsyra eller ceramider, att applicera i en hårinpackning eller direkt i håret/hårbotten.

Kostar det så smakar det (förhoppningsvis)

Jag håller på att testa en mikrombiomvänlig booster, som ska lugna irriterad hårbotten, och den korn-fria hårbottenspeeling jag slog till på. Det är en av de dyraste hårvårdskombinationer jag har testat. Boostern kostade 800 kronor (€70), skalpbehandlingen ännu lite till (€80).

Jag hoppas att effekten motsvarar priset! Men tyvärr misstänker jag att det är de naturliga, ovanliga ingredienserna som kostar. Mainstream är billigt, ovanligheter kostar.

Joonbyrd

”Emotional wellbeing” är en kosmetiktrend på frammarsch. Det handlar om att fokusera på välbefinnande i din skönhetsritual. Det kan vara ett rent sensoriskt välmående (exempelvis välbehag av en doft som väcker fina minnen) men också kroppsligt (vilken del av hjärnan som stimuleras när du känner samma doft).

Daisy Beauty har ju undersökt hälsoaspekten av skönhet länge, exempelvis har vi lyft hur hastigheten vid beröring, som vid kräminsmörjning, frigör oxytociner. Vi har även rapporterar om krämer och dofter som gör anspråk på att förbättra sömn. Och nu börjar den fysiska-kroppsliga hälsoaspekten dyka upp i bredare sammanhang och också forskas på. Roligt!

Välbefinnande och vetenskap

Joonbyrd marknadsför sig som skapat för känslomässigt välbefinnande (emotional wellbeing). Och det är just marknadsföring som det handlar om, samt att särskilja sig från konkurrenter. Medan andra kosmetikmärken har studier och forskning bakom sina wellbeing-löften, så väljer Joonbyrds grundare Dr Alexis Granite en personlig, känslomässig linje: Dofterna är inspirerade av hennes egen barndom. Produkterna ska också vara sköna att använda och sprida glädje!

Bortsett från att just wellbeing-aspekten saknar klinisk anknytning, så är resten av Joonbyrds varumärkesbygge vetenskapligt. Dr Alexis Granite är uppenbarligen en doktor, närmare bestämt hudläkare. Formuleringarna är kliniskt testade. Budskapet är att Joonbyrd kombinerar vetenskap och känslosamhet eller, som det står på butiskhyllan, ”science with soul”. Till och med en cyniker som jag tycker att det låter vettigt och mysigt.

Läs också:  Lisa Eldridge lanserar färgade läppbalsam — jag har testat

Jag har inte testat något än, men det ska jag så klart göra. Och om du inte vill vänta på det så hittar du märket här redan nu

Kosås

Det här är ett av de underligare varumärkesnamnen jag har stött på i modern tid, särskilt med tanke på att det är ett amerikanskt märke. Det nordiskt klingande Kosås är enligt Kosås valt  ”for its international sound that universally reflected the client’s desire to incorporate both art and science in a unique name that didn’t hold a meaning in any language before its creation”. Men jag tror att någon på Kosås beundrar det likaledes amerikanska glassmärket Häagen Dasz lite för mycket, bara. 

The Local har skrivit väldigt roligt om olika engelskspråkiga företag som har valt namn vars svenska betydelse inte flyger.

Jag har testat några Kosås-produkter tidigare och den enda jag har tyckt har varit bättre än medelmåttigt är BB Burst Tinted Gel Cream. Den fullständiga anteckningen i mitt produkttestprotokoll lyder ”Täcker nästan inget utom ojämn hudton. Naturlig finish, ’osynlig’ på huden. Funkar på både oljg och torr hy.”

Kosås är ett varumärke som finns på Sephora i USA. I Sephora-fattiga England finns Kosås – som så många andra Sephora-märken – på Space NK. Du kan köpa Kosås BB Burst Tinted Gel Cream här.

Lisa Eldridge

Lisa Eldridge är en välkänd makeupartist som tidigt gjorde karriär i sociala medier. Hon har både ett eget sminkmärke och jobbar för Lancôme. Det jag har testat från Lisa Eldridge – en foundation och ett läppstift – lämnade mig oberörd. Min bloggkollega My favourite beauty tycker däremot mycket om märkets smink.

Min resekamrat Linnea ”Arga tanten” Öst var mer peppad än jag och siktade in sig på Seamless Skin Enhancing Tint. Jag var beredd att ge Lise Eldridge en tredje chans med just samma produkt, men det visade sig att jag ligger mitt emellan två nyanser och ingen blev riktigt bra på mig. Kanske tar jag upp relationen med Lisa Eldridge en annan gång, men den här gången blev det inget inhandlat.

För mig, vill säga. Linnea shoppade däremot.

Vill du titta mer på Linneas nya foundation eller annat från varumärket Lisa Eldridge så kan du hitta det här.

Läs också:  Fredagsvideo - Parisian Pinks Holiday makeup look by Lisa Eldridge

Made by Mitchell

Mitchell Halliday var först pojkbandsartist i ”X Factor”, sedan makeupartist och så småningom också kändismakeupartist med dokusåpakändisar och influencers i klientelet. Idag har 25-åringen en miljon följare på både Instagram och TikTok samt ett eget sminkmärke som går som tåget. Made by Mitchell är det första brittiska sminkmärket som har lyckats sälja makeup för en miljon dollar i sin TikTok-shop på en och samma dag. Självklart ska jag testa Made by Mitchell!

Naturium

Det här är ett varumärke som jag har testat tidigare, tack vare min kompis Jane. Vad det än var jag testade så kan det inte ha varit så spektakulärt: Jag minns varken vad jag testade eller vad jag tyckte. Men det här är ett hudvårdsmärke från grundarna av Elf Cosmetics, så det vore tjänstefel av mig att inte testa igen.

Hair by Sam McKnight

Sam McKnight är en av världens mest kända frisörer. På modeveckorna världen över ansvarar han för stylingen på exempelvis Balmains, Vivienne Westwoods och Dries van Notens visningar. Även om inte gemene man känner till honom så väcker hans namn vördnad bland andra frisörer.

Jag har testat några saker från Hair by Sam McKnight tidigare och är tyvärr inte imponerad. Men jag ska testa fler saker och återkommer så småningom med mina tankar. 

Jag ser fler varumärken grundade av skönhetsproffs i England än i Sverige. Medan digitala Sverige får beautymärken skapade av Bianca Ingrosso, Therése Lindgren och Ida Warg så lanserar Larry King, Caroline Hirons, Josh Wood och Sam McKnight beauty i England. På Boots var för övrigt Josh Woods hylla länsad…

Tatcha

Jag köpte min första Tatcha-produkt, en primer, för flera år sedan. Den var anmärkningsvärt bra! Så bra att jag i höstas även köpte en ögonkräm. Den var också anmärkningsvärt bra. Nu har jag köpt en till primer, en läppmask och ett läppbalsam, som jag ser fram emot att testa. 

Tatcha är dyrt. Men den snillrika anordningen på locket, som gör det möjligt att på ett vackert sätt stadigt fästa en vacker spatel, är bara den värd en hundralapp eller två. Jag kommer att återkomma till Tatcha här i bloggen!

Här kan du hitta min bra Tacha-primer och här kan du hitta min bra Tatcha-ögonkräm.

Har du hört talas om eller till och med testat några av dessa 10 beauty-märken i London?

In English: 10 beauty brands I wish were more accessible in Sweden.

0 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa