17 steg i din hudvård och vad de är bra för

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

En hudvårdsrutin kan innefatta så många som 17 produkter. Om du är osäker på vilka dessa är och hur de används så går jag igenom dem här!

Pass på! Här kommer hudvårdsrutinen som tar tid och kostar.

 

Jag bloggade nyligen om att du endast behöver tre hudvårdsprodukter. Det är fortfarande sant, men för den som vill ge huden det lilla extra går det att lägga till många fler produkter! Då behöver du också veta vad produkterna är bra för och hur du ska använda dem.

Jag gör nu en genomgång av en hudvårdsrutin för den som har tid, intresse och råd.

Jag kommer också att betygssätta på en skala 1-5 hur nödvändigt varje steg är. 1 betyder “skit i det om du inte har obegränsat med tid och pengar” och 5 betyder “din hud kommer att hata dig om du inte gör det här”.

 

Steg 1. Rengöring 1

En hudvårdsfantast använder sig av en så kallad dubbelrengöring, där rengöringen sker i två steg och med två produkter. Den första ska vara en fet produkt som löser fett, tar bort makeup och rengör på djupet. Idag finns det förespråkare i framför allt USA som anser att minst 60 sekunder bör ägnas åt den här typen av rengöring, särskilt av den som har oren hy.

Hur nödvändigt är det här steget? Rengöring är 5 viktigt, medan dubbelrengöring endast är 3 viktigt.

 

Steg 2. Rengöring 2

Den gamla kemi-regeln stipulerar att fett löser fett och vatten löser vatten. Så när rengöring ett har löst upp hudens eget sebum och annan olja från ansiktet, återstår att lösa vattenlösliga smutspartiklar så att även dessa kan sköljas bort. Det gör du med en rengöring som är lättare i konsistens, exempelvis en gel, en mjölk eller ett skum.
En huvudsakligen fet rengöring kan också efterlämna en fet känsla på huden, och då är det skönt att “städa” efter den med en lättare produkt.

Hur nödvändigt är det här steget? Rengöring är 5 viktigt, medan dubbelrengöring endast är 3 viktigt.

 

Steg 3. Rengöringsverktyg

Många som har börjat använda rengöringsverktyg ser att huden blir klarare och att hudproblem som tilltäpptheter minskar. Det kan bero på verktyget i sig, men det kan också bero på att personen ifråga rengör sin hud längre tid med ett verktyg.

Hur nödvändigt är det här steget? 2. Att massera minst 30 sekunder med händer eller en tvättlapp går lika bra.

Tips! Välj gärna en tvättlapp i mikrofiber istället för i frotté, eftersom mikrofiber är snällare mot huden.

 

Steg 4. Toner

Kallas även för ansiktsvatten. Flytande hudvård som tar bort de allra sista smutsresterna vid rengöring och justerar hudens pH. PH:t kan förändras vid exempelvis rengöring, exfoliering eller mask, så en toner kan gärna användas på flera ställen i hudvårdsrutinen.
Idag är det vanligt att en toner är en kombinationsprodukt, exempelvis att den även har en exfolierande funktion tack vare AHA- eller BHA-syror. Som regel gäller då att du inte ska använda andra exfolierande produkter i din hudvård. Hudvård med syror ska generellt inte blandas.

Hur nödvändigt är det här steget? 4. Toner ses tyvärr som omodern, men är i själva verket både användbar och effektiv i en hudvårdsrutin.

 

Steg 5. Exfoliering

En exfoliering avlägsnar döda hudceller och låter ny, frisk hud komma fram. Torr och fnasig hud mår ofta bra av en exfoliering. En glåmig och grådassig hud kan bli frisk och klar av exfoliering.
Många tänker att exfoliering ska göras mekaniskt, med en skrubb med korn i. De flesta kvinnor har tunn hud som lätt kan skadas av skrubbkorn. En exfoliering med AHA- eller BHA-syror, eller enzymer, är därför oftast att föredra för kvinnor. Män har tjockare hud och tål skrubbkorn bättre. 

Läs också:  Min hudvårdsrutin med Murad och La Mer

Hur nödvändigt är det här steget? 4.

 

Steg 6. Mask

En mask gör det lilla extra för huden, kanske inför ett speciellt tillfälle. Många masker funkar bäst på en exfolierad hud, medan en del masker även exfolierar och då behöver du så klart ingen peeling. Tänk också på att en mask som innehåller AHA eller BHA inte ska blandas med annan hudvård med syror.

Om du inte i övrigt tar hand om din hud och exempelvis exfolierar regelbundet, är det poänglöst att hålla på med masker.

Hur nödvändigt är det här steget? 3.

 

Steg 7. Essence

Flytande, hudvårdande produkt som utgör första steget i den delen av rutinen som ska vårda huden. Gränsen mellan toner och essence är hårfin. Ofta är en essence tjockare (mjölkigare) i konsistensen. En toner är oftare ett avslut – på rengöringen, på en exfoliering eller på en mask – medan essencen främst inleder insmörjningsdelen av hudvårdsrutinen. Vill du använda flera essencer, bestäms ordningen av konsistenser: den mest lättflytande först.

Mitt favoritsteg i hudvårdsrutinen, jag använder gärna två olika essencer när jag är riktigt torr!

Hur nödvändigt är det här steget? 2.

 

Steg 8. Pre-serum

Mjölk eller lotion som förbereder huden för serum eller agerar som ett extra serum. Går att kombinera med serum, så innehåller vanligtvis inte syror eller andra svårkombinerade ingredienser.

Hur nödvändigt är det här steget? 2.

 

Steg 9. Serum

Serum kan vara en mer koncentrerad variant av kräm. Det kan också – mer sällan – vara en hudvårdsprodukt avsedd att förbereda huden för efterföljande kräm. Du kan med fördel använda serum istället för kräm, om du inte vill använda båda, förutsatt att serumet är av den förra typen.

Hur nödvändigt är det här steget? 4. 5 om du utesluter kräm.

 

Steg 10. Olja

En olja är vanligtvis ett fett och fett behövs främst i torra, bistra klimat och på mogen hy. Ofta har en olja stora molekyler och behöver hjälp av en kräm för att nå ner i huden. En olja kan också läggas ovanpå en kräm för att “låsa in” krämens egenskaper i huden.

En olja kan användas på lite olika ställen i rutinen, både före och efter dagkräm. Det kan också blandas i serum eller kräm (eller primer). Fråga när du köper den hur den bäst ska användas!

En olja kan hjälpa en fet hy att bli mindre fet, eftersom huden inte själv behöver producera lika mycket eget fett om det tillförs utifrån, men vanligast är att oljor används på torr hy.

Hur nödvändigt är det här steget? 2. 4 om du är extremt torr, 3 om du är väldigt oljig i hyn.

 

Steg 11. Dagkräm

En hudkräm ska göra två saker: mjukgöra och återfukta. Alla behöver en hudkräm. En dagkräm kan vanligtvis även användas som nattkräm och ögonkräm.
En del dagkrämer innehåller spf. En dagkräm registreras och säljs som en kosmetisk produkt och kan därför, till skillnad från en solprodukt, innehålla spf (UVB-skydd) utan att innehålla UVA-skydd. En kosmetisk produkt med spf kan därför ge en falsk trygghet i solen.

Läs också:  Spännande siffror: Fler män än kvinnor lägger mer tid än tidigare på sin hudvårdsrutin

Hur nödvändigt är det här steget? 5.

 

Steg 12. Nattkräm

Ofta fetare än en dagkräm eftersom ingen ser om du är fetglansig på natten och då passar hudvårdsföretagen på att stoppa extra mycket återfettande ingredienser i nattkrämerna. Kan innehålla aktiva ingredienser som inte passar i solljus. Innehåller inte spf.

Hur nödvändigt är det här steget? 3. Det går ofta bra att även använda din dagkräm på natten.

 

Steg 13. Ögonkräm

Huden i ögonområdet är tunnare än i resten av ansiktet, därför får vi snabbare torrhetsrynkor där. Huden runt ögonen kan därför se åldrad ut tidigare i livet än resten av ansiktet. Hyaluronsyra är en tacksam ögonkrämsingrediens för sådan hud, eftersom hyaluronsyran lägger sig på hudytan och binder vatten så att huden sväller lite och “plumpas”. Då blir torrhetslinjer grundare. I vissa ögonkrämer finns koffein, som är vätskedrivande, för att dränera puffighet. En del populära ögonkrämsingredienser behövs inte i, eller är för dyrt för, resten av ansiktet.

En del menar att ögonkrämer inte bör innehålla retinol. De flesta anser att ögonkrämer inte bör innehålla syror.

En snäll dagkräm utan dessa ingredienser går utmärkt att smörja sig runt ögonen med.
En del skönhetsföretag menar att deras ögonkräm har annat pH-värde än andra ansiktskrämer för att ögats pH skiljer sig från hudens. Andra företag gör ögonkrämen tjockare än andra ansiktskrämer för att den inte ska råka smita in i ögat. En tredje slags kosmetikföretag gör ögonkräm som är tunn, eftersom den tunna huden kring ögonen kräver tunnare konsistens.
För mig är ögonkräm främst bra för att jag kommer ihåg att smörja in ögonområdet, vilket jag slarvar med om jag smörjer in hela ansiktet. Jag är inte ensam!

Många är de hudvårdsamatörer som börjar använda ögonkräm och märker stor skillnad.

Detta för att de tidigare knappt har smort ögonområdet alls.

Den som har tendens till milier (“vita prickar”) i ögonområdet är ofta betjänt av en särskild ögonkräm.

Hur nödvändigt är det här steget? 3.

 

Steg 14. Ögonverktyg

Den som vill kan använda ett massageverktyg för att jobba in sin ögonkräm. Vissa ögonkrämer har en sådan “inbyggd”, i form av en insmörjningsvänlig applikator, andra säljer det separat.

Om du väljer att massera ögonområdet, antingen med ett finger eller med verktyg, var mycket försiktig och lätt på handen då den tunna huden runt ögonen är skör.

Dra absolut inte i huden! Dutta, nudda och klappa försiktigt.
Idag finns även verktyg för ögonområdet med ljusbehandlingar som stimulerar kollagenet i huden och har därmed möjlighet att hjälpa huden att behålla sin spänst längre.

Hur nödvändigt är det här steget? 1.

 

Steg 15. Solskydd

Solskydd är vår absolut främsta anti age-produkt!

Solkrämer skyddar mot exempelvis rynkor och pigmentfläckar, för att inte tala om melanom. Ett solskydd innehåller både spf (UVB-skydd) och UVA-skydd. Ett spf på 6 eller lägre anses inte vara ett godtagbart solskydd. Idag finns många bra solskydd med hög spf, exempelvis spf 30 eller 50, något som var en teknisk utmaning för bara fem år sedan.

Läs också:  Veckans recap #101 - Codage hudvård

Det är viktigare att återapplicera solskyddet ofta än att ha en jättehög spf.

Spf 20 duger gott utom för de allra solkänsligaste. Jag brukar själv använda spf 30, för jag får ofta soleksem.

Hur nödvändigt är det här steget? 5. Med ett extra + på.

 

Steg 16. Läppvård

Läppgunk, trutvalla – kärt barn har många namn. Ett läppbalsams främsta syfte är att mjukgöra och återfukta, men idag finns även läpprodukter som säger sig kunna bygga upp, exfoliera och stimulera. Det vanligaste är då “plumpande” läppoljor eller -glans. De innehåller irriterande ingredienser som får läpparna att tillfälligt svälla och se (eller i varje fall kännas) större. Inom främst lyxhudvård finns läppbalsam med peptider, hyaluronsyra och andra ingredienser som tidigare varit förbehållna avancerad ansiktsvård. Dessa arbetar mer långsiktigt. Det gäller att ha realistiska förväntningar på din läppvård: Inget plumpande läppglans eller dyrt balsam kan göra läpparna fylliga på samma sätt som injektioner.

Hur nödvändigt är det här steget? 2-5, beroende på hur torra läppar du har.

 

Steg 17. Primer

En primer förbereder huden för makeup, exempelvis genom att släta ut ytan, färgutjämna hudtonen, “sudda” synliga skavanker med ingredienser som lurar ögat eller bilda ett fästskikt för sminket så att det sitter längre.

En hudtonsfixande eller skavanksuddande primer kan användas utan smink på egen hand.

Primer var tidigare endast en kosmetisk produkt, men idag tillsätter de flesta makeupföretaget hudvårdande ingredienser i sin primer och primer kan därför ses som det allra sista steget i hudvården.

Hur nödvändigt är det här steget? 2 i en hudvårdsrutin men 4 i en sminkrutin.

 

Du kan givetvis välja endast tre eller fem eller nio av dessa steg. I Sverige brukar vi ha ungefär fem produkter i vår hudvårdsrutin, medan andra länder använder fler.

Du kan lägga till hals- och dekolletagekräm, du kan använda flera essencer i lager, du kan använda flera olika serum på olika delar av ansiktet, du kan använda flera masker på olika delar av ansiktet (“multi-masking“) och du kan använda olika primers till olika delar av ansiktet med olika behov.

Du kan alltså mixa och matcha de 17 stegen (och lägga till ännu fler) efter dina behov för att få en skräddarsydd hudvårdsrutin!

Jag tror och hoppas att jag har lyckats gå igenom de flesta produkttyper som jag och mina Daisy Beauty-kollegor brukar blogga om.

Ett urval av alla produkter du kan tänkas villhöva. Mer om dem längre fram!

 

Givetvis har jag också förslag på en himla massa många härliga produkter som du kan använda till de här 17 stegen, men de kommer i ett inlägg längre fram i veckan.

Hade jag lagt in dem här hade du fått ägna resten av april och hela maj åt att läsa det här inlägget. Men lugn – det kommer! Både budget- och lyxtips, förstås.

 

In English: If you want to do a 17 step skin care routine I have all information you need.

5 1 röst
Betyg på inlägget
14 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Karinsbeautyroom

Ett riktigt superinlägg! överskådligt och pedagogiskt

Karinsbeautyroom

Känner mig inte så himla rutinerad faktiskt, men känner mig mycket hedrad att du upplever mig sådan. Har än så länge bara skrapat på ytan i hudvårdsdjungeln känns det som men lär mig mer och mer av detta fantastiska beautycommunityn. Tror inte det går att bli fulllärd ens då det kommer nya rön hela tiden.

Maria

Tack för himla bra inlägg!! Jag blev dock förtrollad av läppstifget du har på bilden, vad är det för något?

Sara

Jätteroligt inlägg tycker jag som tillhör dem som använder mååånga produkter, haha! Det enda jag saknar på listan är ansiktsmist som jag använder ofta 🙂

Jannica

Himla bra inlägg. Det mesta var bekant men väldigt pedagogiskt och tydligt formulerat. Funderade tidigare under kvällen vad jag ska göra åt mina milier och bara så där så fick jag tips här. Så tack för det.

Anna

Intressant! Räknas micellärt vatten som en toner? Vore även intressant att läsa mer om hur ofta vardera produkt ska användas, tex aha, bha, retinol mm, för att ge bäst effekt.

Hur ser du på diskussionen om att vi ofta överanvänder hudprodukter som skadar huden på sikt?

Emilia

Ååh!! Vilket himla himla bra inlägg!! Tack!

Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa

2
0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x