St.Tropez – Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist

Recensionerna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Recensionens innehåll påverkas inte av länkarna.

Fin solkysst hud om du står ut med lukten

St. Tropez är en av de största aktörerna på brun utan sol-marknaden. Även om jag är så blek att jag nästan skiftar i blått och kanske borde vara en storanvändare av brun utan sol under alla årets månader, så är det tvärtom något jag i princip aldrig använder.

Jag är 41 år och har aldrig lyckats bli brun. Röd, absolut. Soleksem, jajamen. Men brun kan jag bara drömma om.

Det har hänt att jag har provat tester jag har fått tillsammans med beställningar, och vid ett tillfälle försökte jag använda den typen av droppar där man gradvis bygger upp en bränna, genom att blanda ut den i fuktkräm. Men jag tröttnade väldigt snabbt eftersom den åkte av varje kväll vid rengöring, så någon gradvis uppbyggnad som utlovades blev det aldrig. 

Nu har jag fått testa St.Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist. Det är en vitaminberikad BUS-mist som man gradvis kan bygga upp till en gyllene ton. Den innehåller 95 procent naturliga ingredienser, och varumärkets trademark Sunshine Complex, som ska efterlikna solens positiva effekter och aktivera produktionen av D-vitamin i kroppen utan de skadliga effekterna från UV-strålar. Hur just detta fungerar är väldigt oklart. Vad jag har lärt mig är att D-vitamin behöver fyllas på genom direkt solsken, minst 15 minuter per dag. Det ska räcka för att fylla på depåerna och för att kroppen ska må bra. Många på de nordliga breddgraderna har brist på just D-vitamin, speciellt under de mörka månaderna, så hur den här magiska sprejen kan aktivera fram just produktionen av D-vitamin känns väldigt märkligt – och troligtvis värt ett Nobelpris.

När jag försöker googla vad de menar med Sunshine Complex hittar jag till slut information på St. Tropez hemsida. De skriver att det är en blandning av 100 procent naturlig "tanning active" och 93 procent naturliga hudvårdsingredienser. Vänta, va? 93 procent ... Vad hände där?  Det här blev så rörigt att jag ger upp försöken att förstå deras speciella komponent.

En av de stora fördelarna med St.Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist är att den inte behöver sköljas av, som de flesta andra BUS-produkter som finns på marknaden. Produkten kommer i en plastflaska med vitt pumphuvud, och innehåller 200 milliliter.

Det är en transparent gradient som börjar i gult i botten och sedan utvecklas till en persikofärg.

Det är en fin flaska, och det ser verkligen ut som om den skulle innehålla flytande vitaminer och tropiska semesterdrömmar.

Den är bara brukbar sex månader efter öppning, men om man ska hålla en solbrun nyans under hela sommaren så lär det inte vara något problem att gå igenom en eller ett par flaskor. Även om jag upplever att den är väldigt dryg.  

St.Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist innehåller hyaluronsyra, vatten från grön mandarin, samt D- och C-vitamin för att återfukta och ge huden lyster. I ingredienslistan kan man även hitta extrakt från betor och avokado, ricinolja, mjölksyra och hibiskus. Parfym hittar man redan på plats nummer 8.

För att förbereda huden rekommenderar varumärket att man först exfolierar och återfuktar torra områden som händer, fötter, anklar och handleder, som annars kan dra åt sig extra färg och ge ett fläckigt resultat. Steg två är att applicera misten över hela kroppen och stryka ut med en appliceringsvante. Färgen kommer utvecklas under de följande fyra till åtta timmarna och resultera i en medium gyllenbrun ton. Man bevarar färgen genom att återapplicera vid behov, och vill man ha en djupare nyans på sin färg är det bara att gå över med ytterligare ett lager eller tills man är nöjd. Färgen ska hålla upp till en vecka.

Produkten är 100 procent vegansk och flaskan är gjord av återvunnen plast och kan i sin tur återigen återvinnas. Misten kan appliceras när som helst på dygnet, eftersom man inte behöver vänta på att färgen ska aktiveras och sedan duscha av den. Den är också anpassad så att alla kan använda den, även de med känslig hud.

Eftersom jag ville kunna jämföra skillnaden på BUS:ad hud och obehandlad hud, valde jag att bara använda St.Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist på en arm. På kvällen efter att ha duschat, exfolierat och smörjt min hud, precis som rekommenderat, sprejade jag på ett tunt lager och försökte få det så jämnt som möjligt (även om jag inte hade en applikationshandske).

Jag var förberedd på att misten skulle hamna lite överallt i badrummet, men faktiskt så hamnade allt på armen utan att regna ner på golvet. Eftersom misten är transparent var det svårt att se var jag redan hade smörjt in produkten och var det saknades. Det kändes som att det är väldigt lätt att få ett ojämnt resultat – men det visade sig att jag inte behövde oroa mig. För på morgonen efter hade jag inte någon som helst färg på min arm. 

Jag jämförde de två armarna och kunde inte se någon skillnad alls. Jag bad också min sambo att jämföra, men han tyckte inte heller att det var någon synlig skillnad i färg. Jag kanske tog alldeles för lite produkt eftersom jag inte ville få ett flammigt resultat? Så, på det igen! Den här gången sprejade jag lite mer, och satte mig sedan i soffan efter att misten hade torkat på huden.

St.Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist doftar starkt av parfym. Doften beskrivs som tropisk, men jag tycker att den helt och hållet luktar persika. När jag använde den på kvällen tyckte jag att den luktade fantastiskt gott, och sedan somnade jag ifrån den ganska snart.

Men när jag satt i soffan tog det inte lång tid innan doften snabbt gick från trevlig, till att jag på snudd utvecklade ett illamående. Den luktade så väldigt starkt och doften satt i ... länge!

Jag ville inte heller skölja av armen innan färgen hade utvecklats klart, eftersom det säkert skulle resultera i ett flammigt resultat. Så jag härdade ut. Det var sista gången jag använde produkten på armen.

Nästa gång sprejade jag ena vaden. Jag tänkte att det var bäst att testa på ett område så långt bort från näsan som det bara gick. Men doften sitter tyvärr i så starkt. Det går bara inte, jag kan inte använda den här produkten.

När jag sprejade på mer produkt så blev det ett betydligt bättre färgresultat snabbare.

Det är inga problem att bygga upp färgen, och det är praktiskt att kunna göra det gradvis när man är så pass blek som jag är, så att man inte går från noll till pepparkaka på fyra timmar. Resultatet blir bra.

Färgen ser väldigt naturlig ut, och jag kan tänka mig att det är väldigt mycket lättare om man använder en handske. Sprejen var inte så svår att använda som jag trodde att den skulle vara, och att den inte färgar av sig är också ett stort plus.

Att somna med St.Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist, som jag gjorde vid första tillfället, gjorde att jag var lyckligt omedveten om den starka doften som gick från att lukta gott till att bli mer än vad jag klarade av. Jag tycker inte att huden kändes mer återfuktad de få gånger jag testade produkten, men den blev inte heller torrare. Och det är en fördel för mig som redan har torr hud.

Jag hade så svårt för den här lukten att jag aldrig skulle klara av att mista hela kroppen samtidigt, och att bygga upp färgen under flera dagar känns helt uteslutet. En doft som försvinner efter några minuter hade varit att föredra. Men för dig som inte störs av dofter, som är blek som jag och som vill smyga igång en gradvis bränna som ger ett naturligt resultat efter några omgångar med misten, då kan det vara värt att testa.

Information

RIKTPRIS: 349 kr
Betyg: 2
Prisgrupp: Mellan
Hudvård: Brun utan sol
Hudtyp: Alla
Varumärke: St.Tropez

Mest lästa