Hållbar duschrutin med Weleda

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

Här är första delen av två om att svalka sig i värmeböljan med gott samvete.

Den här bloggen är inte till för att ge dåligt samvete, men ekotoxikologen Katja Broeg vid Stockholms universitets Östersjöcentrum kunde för några år sedan visa rön om att 130 ton mikropartiklar från duschgel och skrubbkrämer sköljs ut med hushållens avloppsvatten varje år. Och av dessa passerar uppemot 40 ton reningsverken och fortsätter ut i Östersjön.

Skrämmande.

Framförallt eftersom vi inte vet exakt hur de (mikroplasterna) påverkar oss.

Glädjande nog kan unga forskare från ”generation Greta” vara lösningen på spåren. En ännu bättre lösning hade ju varit att inte skapa något problem från början.

Om man tittar mer generellt är det fortfarande vanligt att tvål innehåller allergiframkallande och hormonstörande ämnen och även ämnen som är giftiga för vattenlevande organismer. Ett annat återkommande gissel just i duschkrämer är sulfater (SLS) som är svåra för naturen att bryta ner. Sulfater är tensider som oftast används för att få tvål att löddra ordentligt och rengöra på djupet, men de torkar även ut huden eftersom de tar bort dess egna värdefulla oljor som håller den återfuktad.

Nu börjar fler och fler märken fasa ut detta. Ett av de som har kommit längst är schweiziska Weleda. Inte så konstigt, eftersom de har utsetts till ett av världens mest hållbara företag inom hudvård flera år i rad. Anders Tengelin, vd:n på den nordiska avdelningen, beskriver det som att hela verksamheten utgår från de av FN uppsatta Globala hållbarhets- och utvecklingsmålen – och att företaget i dagsläget bidrar till samtliga 17 stycken.

Läs också:  17-stegsrutinen med shoppingtips för dig som gillar både lyx (Foreo! Tom Ford!) och budget (Indy Beauty! The Body Shop!)

– Vi arbetar aktivt för rättvisa villkor, hållbara mål och biologisk mångfald genom hela produktionskedjan. Bevarandet av biologisk mångfald är en av grundpelarna i verksamheten och vi har även stort engagemang för att främja pollinerande insekter såsom bin och fjärilar genom olika projekt, berättar han.

Och när det kommer till mikroplaster har de helt uteslutit dem i sina produkter, till förmån för exempelvis naturliga vaxkulor av bland annat bivax i deras Birch Body Scrub. Och tensiderna i deras duschkrämer kommer från kokos och sockerrör, som ger ett milt lödder utan att skada miljön.

Det här gäller även den nya duschkrämen Feel Good Shower, som jag har provat sedan den släpptes i en limited edition för några veckor sedan. En riktigt fräsch sak, som piggar upp på morgonen.

– Den är helt gjord av naturligt certifierade ingredienser och har en härlig doft av ingefära, citronella och cederträ från äkta eteriska oljor. Den är mild och effektiv och rengör huden utan att torka ut den (rätt tensider, som sagt, min anm.) och basen av mjukgörande ekologisk sesamolja gör att huden bevaras återfuktad och smidig, säger Tengelin.

Det här var som sagt första delen av två om hållbara duschprodukter. I nästa del kommer hållbara Maria Nilas mest hållbara serie hittills.

Weleda säljs hos bland andra Åhléns, Life, Kicks.se, Apoteket AB, Apotek Hjärtat och Kronans Apotek. 200 ml kostar 99 kronor.

0 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Johan Magnusson
JOHANS BEAUTYBLOGG – med fäbless för nischdofter och fuktmasker!

Mest lästa