bareMinerals – Ageless Phyto-Retinol Face Cream

Recensionerna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Recensionens innehåll påverkas inte av länkarna.

Sprängfylld med godsaker, och det märks. Men vart tog phyto-retinolet vägen?

Jag är 45 år och har ljus, normal/kombinationshy. Inte så mycket till ålderstecken ännu, men det är klart att det börjat dyka upp en del "fina linjer", exempelvis runt ögonen. Jag har testat en kräm som heter Ageless Phyto-Retinol Face Cream och den kommer från bareMinerals. bareMinerals är ett märke som funnits sedan åtminstone 1995. De var tidigt ute med "clean beauty" och känns rakt igenom helylle. Jag tycker det är glädjande att etisk kosmetika och hudvård blir mer och mer efterfrågat.

Sedan 2010 ägs bareMinerals av japanska Shiseido (som funnits sedan 1872), som även har märken som NARS, Drunk Elephant och Dolce&Gabbana i sin portfölj. Inte alla, men påfallande många av märkena man äger har någon form av socialt, etiskt, eller annat rättskaffens fokus som en del av varumärkets själ. Exempelvis har Shiseido ett asiatiskt märke i kategorin Life Quality Makeup, som heter Perfect Cover, det ägnar sig åt att ta fram kosmetika speciellt för de med allvarliga hudåkommor. Redan på 1950-talet tog man fram en täckande foundation för de med brännsår från krigstiden. Men nu är det alltså en kräm från bareMinerals som resten av texten ska handla om.

Först lite bakgrund: Retinol (Vitamin A) är den anti age-ingrediens som det talas (och skrivs) mest om, och det finns goda anledningar till det. Egentligen är det tretionin (en metabolit av vitamin A) som man vill ha, men i kemins underbara värld finns det såklart många vägar som bär till Rom. I skönhetsprodukter används därför också – av flera orsaker – många andra retinoider (former och varianter av retinol), som i/på huden omvandlas till tretinoin. Retinol i sig har egentligen ingen effekt på huden, men eftersom den omvandlas, via retinaldehyd till retinoinsyra (tretinoin), så har även Retinol (bevisad) effekt, och det beror på att omvandlingen till retinoinsyra har skett. Tretinoin sägs vara ungefär 10 gånger så effektiv som retinol, men siffrorna är lite oklara.

Men vad är det då för effekt man vill ha av en retinoid-produkt? Den stora grejen med tretinoin är att hudcellerna har receptorer som är direkt anpassade för just retinoinsyra, och resultatet blir att tretinoinet "övertygar" cellerna om att både bevara sitt kollagen, och dessutom skapa mer kollagen. Och kollagen är ju precis vad huden vill ha för att vara spänstig och fin. Utöver det så finns en hel del andra positiva saker som händer när hudcellerna får retinoinsyra; hudens proteinproduktion ökar, och de yttersta hudlagren stärks. Slutresultatet blir en slätare och fastare hud. Som om det inte vore nog så minskar även talgproduktionen och huden kan även bli ljusare och jämnare i tonen.

Det som är mindre trevligt med retinoider är att eftersom de också ökar cellförnyelsen, så är det ganska vanligt att huden flagnar. Utöver det så verkar även avdunstningen av vatten öka, vilket gör att huden blir torr. Av dessa anledningar ska man alltid införa en retinoidprodukt långsamt och successivt.

Så, med den bakgrunden avklarad kan jag avslöja att bareMinerals Ageless Phyto-Retinol Face Cream inte innehåller några retinoider alls. Noll. Inget. Och det är just det som bareMinerals gör en poäng av, genom att sälja in att man har ett växtbaserat alternativ till retinol som ger motsvarande positiva effekter, men inga av de negativa egenskaperna.

Det som dock är lite "lustigt" i historien är att inte ens Phyto-Retinol (!) ingår i bareMinerals produkt enligt deras ingrediensförteckning. Varken på kartongen som burken kommer i, eller på bareMinerals' hemsida, eller hos någon av de svenska återförsäljarnas hemsidor. Jag har letat efter "Sytenol A", "Bakuchiol", "Babchi", "Psoralea" och diverse ärtväxter men jag hittar ingenting som ens kommer i närheten av det när jag går igenom de 36 ingredienser som Ageless Phyto-Retinol Face Cream innehåller.

Vad jag däremot hittar i Ageless Phyto-Retinol Face Cream är skvalan, glycerin, sheasmör, bomullfröolja, fyra peptider, två former av hyaluronsyra, mjölksyra och Vitamin E. Så att döma av ingredienserna så är det en bra kräm, även om man blir lurad på växt-retinolet som kanske kan vara huvudanledningen till ett köp.

Krämen i sig kommer i en 50 ml vitmålad glasburk med ett silverfärgat plastlock. Glaset gör burken tung, och det känns väldigt mycket "premiumprodukt". Doften är också exklusiv, den har en svag citruston med hälsningar från både limonene och linalool. Precis som utlovat så ger krämen ingen stickande känsla, och jag har inte behövt vänja in huden med den som om det hade varit en riktig retinolprodukt.

Och anti age-egenskaperna då, nu när det varken är retinol eller phyto-retinol i burken? Jo, jag tycker faktiskt att min hud har jämnats ut och blivit mer elastisk efter att ha använt bareMinerals Ageless Phyto-Retinol Face Cream i två månader. Det känns som en väldigt bra fuktkräm, och jag tycker den funkar både som dagkräm och nattkräm.

Information

RIKTPRIS: 795 kr
Åldersgrupp: 40 plus
Betyg: 4
Prisgrupp: Lyx
Hudtyp: Alla
Varumärke: bareMinerals
Övrigt: Vegansk

Mest lästa