(Från början skulle alla fem trenderna rymmas i ett inlägg. När blogginlägget var tre blogginlägg långt och jag inte hade hunnit skriva klart ens om den första trenden så insåg jag att trenderna måste få ett inlägg var.)
En kioskvältare.
Inte.
Det här syns hos alla varumärken, små som stora, ekologiska som konventionella. Och nu ser vi också varumärken som HETER hållbarhet, på ett eller annat sätt. Som Re-Life på bilden ovan!
På både TikTok och Instagram heter vi daisybeautymagazine och du följer så klart redan dessa konton! Det kommer även youtube-videor från både Helsingfors och Bologna, det vill du så klart inte missa, så följ kanalen daisybeautymagazine på youtube. Och så utgår jag från att du redan är med i Sveriges bästa facebookgrupp Friends of Daisy Beauty. Om inte så går du så klart med i den NU!
Hållbarhet har varit på tapeten i många år nu, först en skönhetstrend frampressad och -lyft av ekokosmetikbranschen och sedan en bred samhällstrend framlyft av Greta Thunberg.
Ocean Waste Plastic? Jättebra, men plasten i haven är ofta oanvändbar så i de faktiska OWP-förpackningarna används ibland helt annan plast som motsvarar/betalar för plast uppfiskad ur haven. Lurigt eller bra?
Hudvårdsingredienser från ekologiska odlingar? Tyvärr det är oklart om ekologiskt odlat alltid är bättre än konventionell odling. Exempelvis ekojordgubbar har mer bakterier på skalet än “vanliga” jordgubbar – bra eller dåligt? Ekogrönsaker ruttnar snabbare i kylen och innebär därmed ofta onödigt svinn (särskilt om de inte är förpackade i den bespottade plasten, som förlänger hållbarheten ännu mer). Svinn, både ruttnade mat och skönhetsprodukter du inte använder upp, anses vara det mest ohållbara av alla alternativ! Och om man nu bestämmer sig för att ekoodling är bättre så står man inför ett nytt dilemma: odlingsarealen för ekogrödor överstiger vida odlingsarealen för konventionell odling. Ekologiska odlingar behöver helt enkelt större ytor än andra. Och ytorna räcker inte till. Ska vi då använda världens odlingsbara jordplättar för att odla människomat eller till att odla hudvård? Är labbframställda molekyler att föredra om vi ska rädda planeten? Eller finns det något sätt att förändra odling så den rymmer både människomat och hudvårdsingredienser?
Sockerrör? Toppen… Men återanvänd plast är faktiskt bättre för miljön.
Återanvänd plast? Ja, det kan bli ny plast men bara om den inte har varit svart. Plasten kan också råka bli plast som löser upp sig om du har för feta produkter. Det är ju halvkul om ett varumärkes fuktserum med hyaluronsyra står fint i sin tub medan samma varumärkes kräm för torr hud plötsligt står i en blöt kartongtub som sakta men säkert förvandlas till ludd och hudvårdsmajonnäs.
Men vissa saker är mest bra och dessutom också kreativa, sånt blir man ju glad av! Till exempel recycling, upcycling och repurposing, tre modeord inom marknadsföring.
Upcircle återanvänder vattnet som blir över när växter pressas på sina eteriska oljor, och också kaffesump från Londons kaféer som tvättas och blir exfoliering.
Nu är det så klart inte så att hudvård brukar innehålla plast, däremot förpackningarna. Oceanly väljer kartongförpackningar. Dessa kan inte innehålla feta rinniga krämer så Oceanly är huvudsakligen hudvård i stiftformat.
*Med det här resonemanget så kan man säga att hudvård med mineralolja har upcyclat den ofta hållbarhetsutdömda mineraloljan. Denär ju en restprodukt och går inte att använda till så mycket annat. Det låter ju hållbart… Känner du hur hjärnan börjar koka?
**Du som inte förstår referensen eftersom du inte läste Mäster Skräddare som barn, kan göra det nu! Varsågod för allmänbildning.
In English: The major trend at Cosmoprof was sustainability, often seen as repurposing or upcycling.