Beauty Disrupted om kampen mot plast i våra beautyförpackningar

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

Hur många schampo- och balsamflaskor i plast tror du slängs varje år? Hur högt du än gissar, så får du nog lägga på en nolla, för det är en siffra som är svår att ta in – och när en svensk och en fransk entreprenör hörde den hoppade de av sina internationella karriärer för att ta fram ett alternativ.

Det är dessutom bara ett fåtal av de 80 miljarder (ja, miljarder) plastflaskorna för våra hårprodukter som återvinns. Många hamnar på ställen där de inte hör hemma, inkluderat i våra hav.

– Vi var övertygade att det måste finnas ett bättre och mer hållbart sätt att arbeta på inom skönhet – utan skadliga ingredienser och plaster, men med produkter som fortfarande är härliga att använda – och som ger resultat, säger Svante Holm.

Efter två år av research och otaliga tester hade han och hans franska medgrundare Alban Mayne skapat Beauty Disrupted.

– Alla produkter, från hårvård till kroppsvård och rakning, kommer som löddrande och fuktgivande bars med skonsamma ingredienser och är veganska och helt fria från plast. Dofterna är högkvalitativa och kommer från helt ekologiska oljor från Grasse. Vi donerar 20% av vår vinst till ideella organisationer som kämpar för planeten och mot klimatförändringar. 

Barsen kommer paketerade i papper och resan till att det blev just papper var lång.

– Innan vi bestämde oss för att starta testade vi nästan alla schampobars vi kunde hitta på marknaden, från Sverige till Nya Zeeland. Många av dem var bra utifrån ett hållbarhetsperspektiv men de kändes varken premium eller lyxiga, och de saknade finess när det kom till prestanda. Vi är övertygade om att för att verkligen lyckas måste allt från doft till design av förpackning sättas rätt och mycket av detta tyckte jag saknades på marknaden, säger Svante Holm.

– När vi visste vilken form vi ville att våra bars skulle ha, fortsätter han, blev vi nästintill besatta av att få förpackningen helt rätt. Det gjorde mig nästan galen, men vi fick det till slut exakt som vi ville ha det, inte minst med hjälp av ett litet familjeägt förpackningsföretag från en medeltida by i södra Frankrike. De hade tillverkat premiumförpackningar för champagnetillverkare i flera generationer och delade vår besatthet av detaljer samt gick med på vårt krav att producera alla förpackningar med 100% förnybar energi. Deras expertis var ovärderlig för att få förpackningarna precis rätt.

Beauty Disrupted.

Från dag ett, berättar Svante, har “designfilosofin” varit att alla förpackningar ska vara återanvändbara och inte bara användas en gång.

– Vi ville skapa en förpackning som användaren kunde förvara sina produkter i under hela produktens livslängd och att den skulle vara snygg nog att lämna framme i badrummet – kanske till och med använda för att förvara andra föremål i. Detta krävde bra design men även material av högsta kvalitet. Vi valde att tillverka förpackningen i FSC-certifierad, helt återvunnen kartong från Frankrike. Ovanpå detta lägger vi ett lager av FSC-certifierat italienskt papper som ger förpackningen dess intressanta textur. Vi använder inga kemikalier eller andra behandlingar för att göra våra förpackningar vattentäta utan det är helt enkelt bara riktigt tjockt premiumpapper som hanterar vatten förvånansvärt bra. Vi trycker alla förpackningar med miljövänligt bläck, och slutresultatet blir förpackningar som tål vatten bra samtidigt som de är lätt biologiskt nedbrytbara och helt återvinningsbara. För oss får det den eviga plastflaskan att verka riktigt utdaterad. 

Ser vi en revolution just nu vad gäller förpackningar?

– Det finns flera varumärken inom skönhet som bytt ut plastförpackningar mot förpackningar i kartong innan oss. Men vi har inte sett någon göra det inom premium- eller lyxsegmentet tidigare. Vi är dock övertygade att för att verkligen kunna påverka och ändra konsumentbeteenden måste vi visa att hållbara produkter även kan vara just lyxiga och premium. Precis som Tesla visade i bilindustrin. De var inte först med att tillverka elbilar, men de var först med att göra åtråvärda elbilar som konsumenterna verkligen ville köpa. Samma sak kommer att hända inom skönhetsindustrin, och det kommer att tvinga skönhetsjättarna städa upp sina produkter och förpackningar. Or, be left behind…

Jag har ju hunnit testa, och gillar verkligen, er Shaving Bar. Vad kan du berätta om den?

– Rakning är ett stort och intressant område i desperat behov av förnyelse och att hänga med i utvecklingen. Varje år säljs rakkräm, -gel och -skum för cirka 6 miljarder dollar. Mycket av det kommer i stålburkar fyllda med kemikalier, plastdelar och aerosoldrivmedel. Ur ett miljöperspektiv är det en ganska så katastrofal produkt, den kan inte ens återvinnas och jag tycker inte att den är särskilt bra ur ett användarperspektiv heller. Vår shaving bar är annorlunda. Den innehåller de finaste naturliga ingredienser som bland annat sötmandelolja och COSMOS-certifierad glycerin. Vi har anpassat tillverkningsprocessen med skräddarsydda temperaturkontroller under hela processens gång för att klara den höga mängd olja som gör produkten så mjuk och perfekt för rakning. Nu vill vi bara göra dem mer uppmärksammade, för de flesta känner inte till att det finns bättre alternativ till det traditionella skummet eller gelen. Vi gillar också att våra shaving bars, precis som alla våra bars, är unisex. De kommer i tre olika dofter, fungerar lika bra för skägg, armhålor och ben som överallt däremellan och är superenkla att använda – svep bara produkten över det blöta rakområdet och arbeta sedan upp ett lödder, säger Svante Holm.

0 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Johan Magnusson
JOHANS BEAUTYBLOGG – med fäbless för nischdofter och fuktmasker!

Mest lästa