Är dyr hudvård bättre än billig? Här är svaret!

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

Är den som vill ha lyx “lurad”? Vilken öl är bäst? Är dyr hudvård bättre än billig? Och vem vill egentligen köra Mercedes? Jag är inte bara journalist, jag är åsiktsmaskin också. Och oavsett om du vill ha den eller inte så kommer den här!

Jag har varit med i TV4:s Nyhetsmorgon för att svara på beautyfrågor ett par gånger. När den röda lampan som signalerar att det är dags att avrunda samtalet har tänts, har programledaren båda gångerna slängt in en snabb fråga som förväntades ha ett snabbt svar. Och varje gång har jag tappat hakorna. 

”Men du, är dyra skönhetsprodukter verkligen bättre än billiga?”

Båda gångerna har jag blivit lika ställd. Inte bara för samtalet fram till dess handlade om något helt annat utan också för att frågan är ”hur långt är ett snöre”-konstig. Vad svarar man, särskilt med fem sekunder på sig? ”Ja, nej, både och, varken eller”?

Dyrt vs billigt

Dyra kosmetikprodukter kan vara bättre än billiga och billiga kosmetikprodukter kan vara bättre än dyra och ibland är de lika bra. Låt mig berätta varför:

L’Oréal är världens största skönhetsföretag med 2000 forskare i sitt laboratorium och 35 varumärken inom bolaget. Så skilda varumärken som Decléor, Biotherm, Shu Uemura, Maybelline och Helena Rubinstein ägs av L’Oréal. Det innebär att de allra senaste och mest dyrbara innovationerna, säg till exempel en effektiv hudvårdsingrediens, först kommer i en ny ansiktskräm från ett dyrare märke som Lancôme och 1–2 år senare kan du hitta en nästan likadan ansiktskräm med samma effektiva ingrediens hos L’Oréal Paris. Så då kan man ju säga att budget är lika bra som dyrt, bara lite senare.

Läs också:  Sam är snällast, roligast och bäst

Det kan också vara så att först kommer den senaste hårfärgsbevarande ingrediensen hos Kérastase, några år senare hittar du den hos Elvital, men det mer budgetvänliga schampot som du köper på stormarknaden innehåller större del vatten än det dyrare frisörschampot. Så även om den aktiva, nya ingrediensen är densamma så är det dyrare schampot bättre. Eller så innehåller schampoflaskorna exakt samma sak, så om du vill att pengarna även ska räcka till ett balsam så kan man då hävda att det billigare schampot är bättre. Vilket som är bättre kan du alltså inte veta förrän du har testat båda (eller kollat våra recensioner!).

Ekologiskt vs syntetiskt

Om vi talar om grön kosmetik så är de effektiva ekologiska ingredienserna ofta dyrare än sina syntetiska motsvarigheter.

Det betyder att en ekologisk kräm som gör samma saker som en konventionell kräm ofta kostar mer. Men det finns ju andra skäl att vilja välja naturlig beauty så om frågan ställs genom ett grönt filter så går det varken att säga att billigt är bättre än dyrt eller att dyrt är bättre än billigt. Det beror helt enkelt på vad du menar med “bättre”.

Vill du ha kanske ha en luftfri pumpflaska som gör det möjligt att hålla ned mängden konserveringsmedel? Ja, då kostar en sån mer än en vanlig raktuppåner-krämburk.

Läs också:  Veckans enklaste fråga: Ska jag bli modebloggare?

Varumärket är också viktigt. Snygg förpackning, lyxig doft, glamourös marknadsföring – det behöver vi betala för. Vissa förnumstiga människor tror att man är ”lurad” om man betalar för ett varumärke och en upplevelse, men det är bara okunnigt att tänka så.

Ska vi begagna oss av den berömda behovstrappan så är det mänskligt att man, när man har uppfyllt sina basala behov, letar efter saker som sätter guldkant på tillvaron. Ett varumärke säger något om vem man är, eller åtminstone vem man vill vara. Så länge du är myndig och har råd så får du köpa vad fan du vill.

Smink vs öl

Det är misogynt att ifrågasätta kvinnors önskan att köpa Dior istället för Nivea, eftersom frågan sällan ställs när det gäller manligt kodade intressen. Blir Victor och Calle ifrågasatta när de hellre köper 33 cl Presidente Pilsener från Dominikanska republiken för 47,60 kronor än 33 cl Sofiero Original för 9,70 kronor? Båda är 5-procentiga så grabbarna blir ju lika fulla på båda.

Vill du ha roligt på någon annans bekostnad (och det vill du) så kan du fråga valfri Mercedes-ägare om han är nöjd med sin BMW. Då kommer du garanterat att märka att varumärke är en Mycket Viktigt Sak™.

Hudvård kan vara ett specialintresse på samma sätt som sportbilar. Smink kan vara en hobby på samma sätt som öl. Och nästa gång Nyhetsmorgon undrar om dyr hudvård verkligen är bättre än billig så tänker jag svara ”Är dyr handstoppad korv verkligen bättre än billig pilsnerkorv?”

Läs också:  Daisy Beauty Expo 2017 – föreläsning om hållbarhet och socialt ansvar med L'Oréal
5 21 röster
Betyg på inlägget
2 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Smilla

Dina texter är mitt i prick. Älsker’t.

Maria

Ibland är man på fyndhumör och letar efter det ultimata fyndet och ibland är man på finhumör och vill ha den lyxigaste burken :).

Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa

2
0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x