Four Reasons — Strong Hairspray

Recensionerna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Recensionens innehåll påverkas inte av länkarna.

En udda fågel från Finland

Four Reasons är ett finskt hårvårdsmärke som vänder sig till såväl slutkonsumenter som till frisörer. Jag tycker att de känns uppriktiga i sin profilering som ett snällt och ansvarstagande företag, och det återspeglas även i deras produkter.

Jag har tidigare testat Four Reasons No Nothing Sensitive Strong Hairspray och gav den då 4 i betyg. Det var en ganska "normal" hårsprej förutom att den saknade alla former av onödigt innehåll. No Nothing Sensitive Strong Hairspray kom i en tryckförsedd metallflaska med drivgas i.

Nu har det blivit dags att testa en helt annan typ av produkt som har ett så enkelt namn som Strong Hairspray. Varken mer eller mindre.

Jag ser direkt några stora skillnader på Strong Hairspray jämfört med No Nothing. Det första är givetvis behållaren. Strong Hairspray kommer i en (återvunnen) plastflaska med en manuell "mist"-pump på toppen. Dessutom är Strong Hairspray hälften så stor, 150 milliliter, jämfört med No Nothing, som innehåller rejäla 300 milliliter.

Formspråket har också ändrats en aning. Där No Nothing gick i vitt med lite flower-power-tecknat bakgrundsmönster, har Strong Hairspray ett mer avskalat och jordnära uttryck i naturvitt och brons. Det ser lite proffsigare ut. Ser jag till storleken och känslan på flaskan, utan att läsa texten, så skulle det ha kunnat passa lika bra med brun-utan-sol-droppar i samma förpackning.

I samma anda som No Nothing, så är INCI-listan på Four Reasons Strong Hairspray jättekort och okomplicerad. Jag har till och med råkat lära mig den utantill. Det är bara 7 ingredienser totalt. Jag börjar bakifrån nu, och då är ingredienserna:

Som synes är det en blöt historia, denna hårsprej. Jag tycker att det känns ungefär likadant som om jag skulle sprejat vanligt kranvatten i håret när jag använder Strong Hairspray. Åtminstone inledningsvis.

Håret blir blött och inte ett dugg klistrigt. Det är först efter att produkten torkat som jag känner att jag har använt hårsprej. Då blir det i stället väldigt stelt och styvt. Därför är det viktigt att jag borstar igenom håret innan sprejen stelnar, för att jag ska få ett något sånär acceptabelt resultat.

Mer än 99,5% av innehållet är av naturligt ursprung. Inte så konstigt när det mesta är vatten. Men även själva styling-ingrediensen, Sodium Polyitaconate, är en polymer som är biologiskt nedbrytbar och framställd av naturliga, växtbaserade råvaror.

Det är en relativt "ny" ingrediens vars försäljning började ta fart runt 2017. Riktlinjer från leverantören är att man kan utgå ifrån att 6% Amaze SP är lagom när man formulerar en naturlig hårsprej. Deras exempel har 93% vatten+lösningsmedel+konserveringsmedel och sista procentenheten jämnt fördelad mellan glycerin och provitamin B5. Svårare än så behöver det inte vara att tillverka sin egen hårsprej! (Man blandar först i vitaminen i vattnet, sedan glycerinet, därefter lösnings+konserveringsblandningen, och sist av allt polymeren). Man behöver inte ens tillsätta värme.

Trots att det egentligen bara är en ingrediens som har någon större effekt på håret, så har den mer än bara styling att erbjuda. Dels skyddas håret från att ta till sig fukt, och dels motverkar det frissighet. Jag läser på flaskan med Four Reasons Strong Hairspray att den också ger ett värmeskydd upp till 230 grader.

Jag blev inte särskilt förtjust i den här hårsprejen. Den är för annorlunda, och jag lyckas inte riktigt vänja mig vid att den först känns som bara vatten, men senare stelnar ordentligt om jag inte är jättenoga med att borsta ur den.

Jag tycker att Strong Hairspray fungerar acceptabelt som värmeskydd när jag lockar håret med plattång. Lockarna får en bra spänst och håller formen länge, samtidigt som håret ser fint ut och inte torrt.

Som "vanlig" stylingsprej tycker jag inte att den håller måttet. Strålen från pumpen blir för hård och koncentrerad. Det blir inte den finare dimma som jag skulle vilja ha, och som det blir med gasdrivna hårsprejer (som exempelvis No Nothing Sensitive Strong Hairspray från samma firma).

Jag känner ingen särskild doft av Strong Hairspray, och det är helt i sin ordning. Sprejen är oparfymerad och består mest av vatten.

Jag kan inte ge mer än en tvåa i betyg till Four Reasons Strong Hairspray. Jag gillar märket, men den här sprejen är lite för konstig för min smak. Kanske hade jag bara otur med pumpen på mitt exemplar, men det här är min ärliga recension av exakt det jag testat.

Däremot vill jag inte avråda dig från att prova den om du är nyfiken, för om du letar efter kombinerad styling och värmeskydd och dessutom har problem med friss eller absolut måste ha något naturligt i håret, så kan det här vara produkten just för dig.

 

Information

RIKTPRIS: 197 kr

Mest lästa