Rimita Green – RimitaOats Facial Mist

Recensionerna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Recensionens innehåll påverkas inte av länkarna.

Fin-fin finsk ansiktsmist som imponerar

Det händer mycket i vårt östra grannland, Finland, och i deras näringsliv och skönhetsbransch. Rimita Green, som testobjektet kommer från, är ett för mig nytt varumärke som jag inte stött på tidigare. Företaget har bägge benen stadigt i den ekologiska österbottniska myllan, och får nog räknas till nyskotten på Scandibeauty-scenen. Scandibeauty som trend har ju mer eller mindre exploderat i popularitet utanför skandinavien på sistone. Kul!

Produkten jag testat är en jättetrevlig ansiktsmist som heter RimitaOats Facial Mist. Oats är det engelska ordet för havre, och redan här börjar det bli riktigt intressant tycker jag. Jag som testat är en 47-åring med torr, ljus, typisk skandinavisk 40+-hy, det vill säga mogen och med fina linjer.

Nu tänkte jag inleda med att berätta lite (eller ganska mycket blev det faktiskt) om sådant som egentligen inte påverkar hur misten fungerar. Vill du bara läsa om produkten så varsågod att hoppa ned till rubriken "Vad gör xylitol, glycerin och hyaluronsyra i hudvård?"

INCI Rimita Green RimitaOats Facial Mist

Det första jag reagerar på när jag läser på kartongen (som givetvis är FSC-märkt), är texten "With Finnish Birch Sap and Rose Root Extract". Varför står det ingenting om havre om produktserien heter RimitaOats? Att jag reagerar på det är att jag allra först läst på baksidan, under Ingredients. Eftersom jag regelbundet testar nya produkter så har det blivit lite av en vana att först kolla INCI-deklarationen. Och ingenstans står det något om havre (Avena sativa på latin).

Att läsa ingrediensdeklarationen är för övrigt en fröjd. Jag blir glad bara av att läsa den. Totalt är produkten uppbyggd av tio ingredienser.

Ingredienserna är, i ordning (översatt till svenska) ekologisk björksav, vatten, xylitol, glycerin, extrakt av rosenrot (Rhodiola Rosea, en fetbladsväxt som inte är släkt med rosor), natriumhyaluronat (hyaluronsyra), natriumbensoat (konserveringsmedel), natriumdehydroacetat (konserveringsmedel), pomeransblomsolja (neroli), och citronsyra (hjälpingrediens för surhetsreglering, men också en fruktsyra som exfolierar).

Finns det björksocker i björksav?

Xylitol, den tredje ingrediensen på listan, är en sockerart som är vanlig i tandvänliga produkter. Som sötningsmedel är det lämpligt för exempelvis diabetiker, då det inte ger samma snabba blodsockerpåverkan som vanligt socker. Ibland, framför allt förr, kallades xylitol björksocker på svenska. Eftersom Rimita Green RimitaOats Facial Mist faktiskt ståtar med björksav som den ingrediens som det är mest av i produkten, så skulle man kanske kunna tro att det är därifrån xylitolet kommer.

Men björksav innehåller faktiskt inte xylitol, åtminstone inte i några mängder. Bortsett från vatten består björksaven huvudsakligen av kalcium, kalium, magnesium, mangan och upp till c:a 0,5%–2% sockerarter i form av fruktos och glukos. Xylitolet i björk finns faktiskt i själva träet.

Smart och klimatsmart innovation

Finland har mycket att vara stolta över, och det ser ut att råda ett gott företagsklimat på andra sidan Östersjön. Ett av de största och mest välkända företagen i Finland är ju Fazer. Som du vet tillverkar Fazer både bröd och godis, och driver även kaféer. Bakar man mycket bröd kan det vara praktiskt att mala sitt eget mjöl, och kanske också odla sitt eget spannmål.

År 2017 firade Finland 100 år av självständighet. Då kom en oskyldig fråga om varför ett speciellt jubileumstuggummi saknade "Gott från Finland"-märkningen. Globalt tillverkar man xylitol av exempelvis majs från Kina eller lövträd (som björk och bok) från Europa. En del surfande om xylitoltillverkning ledde så småningom till tanken att man kanske kunde använda havreskal som källa istället.

Några år och en 50 miljoner Euro-satsning senare, stod Fazers inhemska xylitolfabrik klar. Jag tycker det är så smart så jag får svårt att sitta still! I Lahtis, nära kvarnen som maler mjölet, finns inte bara xylitolfabriken, nej det är betydligt fiffigare än så! Havreskal verkar faktiskt vara en ännu bättre källa till xylos (som sedan blir xylitol) än både majs och ved.

Havreskalen transporterar man (i rör, med tryckluft) till xylitolfabrikens silos. När xylosen (som man gör xylitol av) har utvunnits så går skalen vidare till ett värmeverk precis bredvid xylitolfabriken. Bioenergin från värmeverket använder man sedan i så väl kvarnen, som bageriet, surskorpslinjen och xylitolfabriken! Askan blir till skogsgödsling, och man letar också efter någon som kan göra något smart av vätskefraktionerna från xylitolfabriken. Jag tycker det är imponerande! (Framöver finns planer på att kanske också ta emot havreskalen från Fazers kvarn i Lidköping).

Vad gör xylitol, glycerin och hyaluronsyra i hudvård?

Xylitol är en återfuktande ingrediens. En variant som enligt INCI heter xylitylglucoside sägs fungera ungefär på samma sätt som hyaluronsyra, som vi alla är bekanta med vid det här laget. Rent xylitol gör nog något liknande. De flesta sockerarter som används i hudvård gör åtminstone nytta på något sätt. Hyaluronsyra och glycerin är som sagt också med i den här fuktsprejen. Så på pappret ser den ut att kunna vara bra inte bara för att fukta ytan, utan även mer långvarigt, tänker jag.

Flaskan som Rimita Green RimitaOats Facial Mist kommer i är egentligen lite småtråkig. Det är en pumpflaska av transparent, matt, hårdplast. Pumpen är av godkänd kvalitet. Jag tycker att den ger en precis lagom finfördelad sprejdimma. Jag behöver inte ens trycka ned pumpen helt för att få en bra fuktdusch med skönt fuktande droppar. Trycker jag ned pumpen lite hårdare och hela vägen, så blir det mer av det goda, men med lite finare droppar av mindre storlek.

Doft av neroli (i liten mängd)

RimitaOats Facial Mist har en god och mild doft. Doften kommer från den eteriska oljan i pomeransblommor, det som heter neroli-olja. Jag tycker det är intressant att notera att exempelvis linalool inte finns med på INCI-listan, trots att det utgör ungefär 40 procent av neroli-oljan. 

Regelverket säger, såvitt jag kan läsa mig till, att allergener måste skrivas ut om de utgör mer än 0,001% av den färdiga produkten om produkten räknas som leave on, och 0,01% om det är en produkt som sköljs av. Samma gränsvärden gäller för själva oljan. Så jag förmodar att Rimita Green har gjort rätt, och att mängden neroliolja hamnar precis på gränsen till att behöva nämnas. Jag tror inte att man som konsument ska behöva veta vilka allergener som ingår i olika eteriska oljor.

Friskt och fräscht doftar det hursomhelst av denna härliga ansiktsmist. Ganska kort efteråt märker jag ingen doft över huvud taget. Det tycker jag är positivt, trots att jag gillar doften.

Vilken effekt på huden har RimitaOats Facial Mist?

Först och främst känner jag mig uppfräschad när jag använder RimitaOats Facial Mist. Det svalkar skönt på min vintertorra hud när jag sitter inomhus. Misten torkar inte ut huden när den har dunstat. På mig tycker jag det känns som att huden i stället blir mjukare av sprejen.

Jag har i huvudsak använt misten på osminkat ansikte, men den spelar riktigt bra ihop även med en fullständig makeup.

Jag har hällt vanligt kranvatten i en tidigare överbliven mist-flaska och haft för jämförelse. Precis vid appliceringen känns det främst som att det är doften som är olika. Men redan efter någon minut tycker jag att jag upplever en förändring. Direkt när RimitaOats Facial Mist har slutat vara blöt så känner jag mig nästan lika yttorr, men efter en liten stund går den känslan över. Det känns som att ett tunt skyddslager börjar bildas på hudytan. Huden är mer mjuk och len när jag fingrar på den.

Det är en glad överraskning att den här lilla, helt naturliga, ansiktsmisten, kan göra så mycket skillnad. Det hade jag faktiskt inte räknat med.

Sammanfattning recension RimitaOats Facial Mist?

Jag har använt Rimita Green RimitaOats Facial Mist regelbundet i snart två månader nu. Vissa dagar sprejar jag flera gånger. Jag har inte märkt någon förbättring på mina rynkor. Jag hade egentligen inte räknat med det, men eftersom sprejen ändå innehåller exempelvis hyaluronsyra, så hade det inte varit omöjligt.

Något jag däremot upplever är en glädje, både av att huden känns mer välmående och mindre torr än vanligt, men också av den omedelbara känslan vid appliceringen. Mist är skönt, och den här har dessutom en trevlig doft av neroli.

Jag tycker att min hud har blivit både lenare och liksom mjukare på ytan. För mig är det egenskaper som jag mer förknippar med krämer, inte fuktsprejer. Men här händer det faktiskt något positivt. Jag ger betyg 4 av 5. Det här är en face mist som jag tycker är bättre än genomsnittet.

Flaskan innehåller 100 ml och kostar gissningsvis 199 kr om och när den dyker upp i Sverige.

Information

RIKTPRIS: 199 kr

Mest lästa