Det senaste decenniet har svenska skönhetsshoppare lärt sig mycket om ingredienser. Efter att The Ordinary vände upp och ned på skönhetsbranschens marknadsföring genom att tydligt lyfta fram aktiva ingredienser, har vi alla lärt oss mer om vad syror och växtingredienser kan göra. Vi vet att hyaluronsyra ger fukt och C-vitamin glow. Och ingen har missat retinols bevisade effekter!
I kölvattnet av ingrediensintresset kommer ibland en övertro på vår egen kunskap. Vi blandar aktiva ingredienser tills vi drabbas av perioral dermatit och det är en vanlig missuppfattning att det går att utläsa en produkts effektivitet av en INCI (ingredienslista). Ingen, oavsett om hen är kemist, skönhetsredaktör eller läkare, kan utifrån INCI bedöma vad en produkt gör för huden. Produkter måste testas.
“Det är en vanlig missuppfattning att det går att utläsa en produkts effektivitet utifrån en INCI”
Däremot så kan en person som själv gör recept till skönhetsprodukter, och som vet hur kosmetiska produkter sätts samman, utläsa andra saker från INCI. Maria Lund är Cosmetic Scientist med en 4-årig kandidatexamen (BSc) från University of the Arts London. Bland kurserna finns formuleringskunskap, råvarukunskap, hudbiologi och hur man underbygger vetenskapliga påståenden (claim substantiation). Hon arbetar bland annat med att ta fram nya produkter för olika kosmetikmärken.
Maria Lund har tittat på INCI på några sociala medier-snackisar, samtliga med välkända personer som avsändare, utan att få veta vad det är för produkt. Sedan har hon gissat vad det är för typ av produkt, vad den kan göra och vad den kostar. Hon har inte arbetat med något av de varumärken som deltar i artikeln.
INCI: Aqua, Heptyl undecylenate, Glycerin, Propanediol, Caprylic/Capric triglyceride, Tocopherol, Helianthus anuus seed oil, Saccharide isomerate, Hydroxyacetophenone, Caprylyl glycol, 1,2-hexanediol, Biosaccharie gum-4, Sorbitan isostearate, Lecithin, Citric acid, Lepidium sativum sprout extract, Acrylates/c10-30 Alkyl acrylate crosspolymer, Hydroxyethyl acrylate/Sodium acryloyldimethyl taurate copolymer, Sodium hydroxide, Parfum, Sodium benzoate, Polysorbate 60, Sodium phytate, Sodium citrate.
Vad är det här för produkt, tror du?
“Generellt används konserverande ingredienser som inte är de klassiska konserveringsmedel, så tanken är nog att det ska vara en ‘snäll’ produkt. Att döma av mängden akrylater så är det här någon typ av gelserum eller gelkräm, exempelvis är sodium acryloyldimethyl taurate copolymer vanlig för att gella upp emulsioner med olja. Biosaccharide gum-4 och lepidium sativum sprut extract – krasseskott – är två ingredienser som ofta används i anti-pollution-produkter. Ingrediensen saccharide isomerate låter tråkig men jag är själv väldigt förtjust i, den har en lång återfuktande effekt och kan lugna rodnad.”
Vad tror du att produkten kostar?
“Det är omöjligt att säga. Jag har ingen aning om koncentrationer eller sammansättning, så även om saccharide isomerate är en dyr ingrediens så behöver de inte har använt så mycket om den.”
Det är Caia Cosmetics Hydra Boost Day Cream, 275 kr för 50 ml. Skulle du köpa produkten?
“Inte till mig själv. Jag är torr och känslig med rodnad så jag hade velat ha mer saccharide isomerate för att köpa den. Det verkar som att Caia har använt mindre än de tre procent som leverantören rekommenderar.”
Shoppingsugen? Du hittar Hydra Boost Day Cream här.
INCI: Aqua, Dicaprylyl Carbonate, Butyrospermum Parkii Butter, Caprylic/Capric Triglyceride, Linoleic Acid, Hydrogenated Rapeseed Oil, Glyceryl Oleate, Polyglyceryl-3 Polyricinoleate, Propanediol, Candelilla Cera, Avena Sativa Kernel Oil, Calcium PCA, Hydrogenated Palm Oil, Parfum, Persea Gratissima Oil, Squalane, Cocos Nucifera Oil, Phenoxyethanol, Tocopheryl Acetate, Ethylhexylglycerin, Allantoin, Olea Europaea Oil Unsaponifiables, Linolenic Acid, Tocopherol, Citric Acid.
Vad är det här för produkt, tror du?
“En barriärkräm, eftersom det är en Water-in-Oil-emulsion. Då har man vattnet i oljan istället för tvärtom och det ger en rikare kräm. Calcium PCA och de essentiella fettsyrorna Linoleic Acid och Linolenic Acid stärker hudens barriär. Jag ser också några trevliga oljor. Den skulle verkligen kunna fungera som en barriärkräm, men jag vet ju inte om det är vad det är. Det är en bra formulering utan några extravaganser. De enklaste grejerna kan vara de bästa!”
Vad tror du att produkten kostar?
“Det är den svåraste frågan eftersom det är omöjligt att veta utifrån en INCI.”
Det är Ida Warg Beauty Water-in-oil Face Cream Soothing Rich, 349 kr för 50 ml. Skulle du köpa produkten?
“Det är vad jag trodde att det var! Så roligt! Ja, jag skulle köpa den och använda den som vinterkräm, eftersom den fungerar jättebra när man blir extra torr.”
Shoppingsugen? Du hittar Beauty Water-in-oil Face Cream Soothing Rich här.
INCI: Panthenol, Aqua, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Sodium Lauroyl Methyl Isethionate, PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate, Disodium Laureth Sulfosuccinate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Glycerin, PPG-2 Hydroxyethyl Cocamide, Ethylhexylglycerin, Disodium EDTA, Citric Acid, Lactic Acid, Limonene, Phenoxyethanol, Parfum
Vad tror du att det är för produkt?
“Den här var svår! Har du slängt om ingredienserna för att ge mig en kuggfråga? Det är ovanligt att ha pantenol först, eftersom det är en extremt kladdig råvara. Det är också dyrt att ha så mycket pantenol! Även om det är bra återfuktande ingrediens så kan man få bra effekt av pantenol till en mycket mindre mängd.
“Det är en konstig ingredienslista!”
Det ser ut som en rengöring av något slag. För att få in parfymen, som är en olja, i vattnet behöver man ett ämne som hjälper till med det och då är PEG-40 Hydrogenated Castor vanlig, men det här är en stor mängd. Den ingrediensen brukar ligga mycket längre ner, särskilt när det tycks vara en så liten mängd parfym i produkten. Det är en konstig ingredienslista! PEG-40 Hydrogenated Castor borde ligga högre upp, åtminstone efter de milda rengörande tensiderna Sodium Lauroyl Methyl Isethionate, Disodium Laureth Sulfosuccinate och Sodium Lauryl Sulfoacetate – inte före.”
Vad tror du att produkten kostar?
“Ingen aning. Den kanske är per milllliter dyrare än vanlig rengöring på grund av mängden pantenol, men det är väldigt svårt att avögra.”
Det är The Every Volume Infusion, 245 kr för 100 ml, som du ska tillsätta i ett basschampo för att skräddarsy schampots effekt. Skulle du köpa den?
“Eftersom det inte ska användas som en ensam produkt, utan blandas i schampot som en booster, så kan det vara en bra produkt! Jag skulle köpa den eftersom den gör mig nyfiken.”
Shoppingsugen? Du hittar Volume Infusion här.
INCI: Aqua (Water), Propanediol, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Potassium Azeloyl Diglycinate, Niacinamide, Tranexamic Acid, Glycerin, Panthenol, Madecassoside, Asiaticoside, Ubiquinone, Ectoin, Curcuma Longa Root Extract, Matricaria Recutita Flower Extract, Glycyrrhiza Glabra Root Extract, Cannabidiol, Cannabis Sativa Seed Extract, Nonapeptide-1, Propylene Glycol, Xanthan Gum, Disodium EDTA, Biosaccharide Gum-1, Phenylpropanol, Iodopropynyl Butylcarbamate.
Vad tror du att det är för produkt?
“Det borde vara ett väldigt aktivt, behandlande serum, som jobbar på problemhud med finnar, orenheter och pigmentering. Potassium Azeloyl Diglycinate är ett azelainsyrederivat som balanserar sebumproduktion och motverkar blemmor och finnar. Det är omöjligt att säga hur mycket niacinamid som ingår men generellt behövs 2% för att återfukta och 4% för effekter på porer. Är det mindre än 4% kan du inte kalla produkten ‘pore-refining’.
Cannabidiol är också lugnande. Både madecassoside och asiaticoside kommer från centella asiatica (cica) och är bra på att lugna irriterad hud. Ectoin både lugnar och binder fukt medan lakritsrot Glycyrrhiza Glabra Root Extract lugnar och ljusar upp. Nonapeptide-1 ljusar också upp.
“Det kan vara så att producenten vill ta med många trendiga ingredienser och det är inte säkert att dessa kommer till sin fulla rätt när de är så många”
Den totala mängden aktiva ingredienser och effekten behöver inte ha med varandra att göra. Du kan få fina effekter av olika kombinationer, så det går inte att titta på enskilda ingredienser. Jag själv kanske hade valt färre extrakt, jag tycker det är bättre att fokusera på vissa specifika ingredienser och få rätt proportioner och därmed rätt effekt av dem än att ha många olika ingredienser. Det är svårt att hitta rätt effekt när man har väldigt många aktiva ingredienser. Det kan vara så att producenten vill ta med många trendiga ingredienser och det är inte säkert att dessa kommer till sin fulla rätt när de är så många. Men produkten kan vara jättebra.
Vad tror du att produkten kostar?
“Helt omöjligt att säga. Det beror helt på mängderna som är i och det kan man inte se på INCI.”
Det är Zero Bs Beauty Dark Spots Eliminating Elixir, 960 kr för 30 ml. Skulle du köpa produkten?
“Nej, men inte på grund av priset, utan för att den är för aktiv för mig. Den passar någon som har problem med finnar. Om man är känslig så rekommenderar jag att man först testar den på ett mindre område innan man börjar använda den.
Priset behöver inte vara ett problem, har man råd och gillar varumärket kan man köpa den. Har man inte råd kan man hitta liknande produkter för mindre pengar.
När jag tittar på varumärkets hemsida så är påståenden om produkten väldigt starka och kanske lite överdrivna. Som varumärke ska man tänka på vad man säger. Om man använder ett för medicinskt språk så kan man få juridiska problem.”
Shoppingsugen? Du hittar Dark Spots Eliminating Elixir här.
INCI: Aqua, Glycerin, C15-19 Alkane, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Squalane, Hydrogenated Ethylhexyl Olivate, Cetyl Alcohol, Ceramide AP, Ceramide NP, Ceramide EOP, Phytosphingosine, Morus Alba Leaf Extract, Panthenol, Butyrospermum Parkii Butter, Olus Oil, Lactobacillus Ferment, Tocopheryl Acetate, Squalene, Butylene Glycol, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Glycyrrhiza Uralensis Root Extract, Hydrogenated Olive Oil Unsaponifiables, Avena Sativa Kernel Extract, Ethylhexylglycerin, Sodium Lauroyl Lactylate, Camelina Sativa Seed Oil, Hippophae Rhamnoides Fruit Extract, Glycine Soja Oil, Tocopherol, Beta-Sitosterol, Sodium Benzoate, Citric Acid, Potassium Sorbate, Cholesterol, Pantolactone, Camellia Sinensis Leaf Extract, Xanthan Gum, Carbomer, Phenoxyethanol, Synthetic Fluorphlogopite, Lauroyl Lysine, Sodium Hydroxide.
Vad tror du att det är för produkt?
“En som ska lugna och ge lyster. Det är väldigt, väldigt många ingredienser i produkten, många extrakt och olika saker. Troligen beror det på att producenten har använt färdiga komplex i stället för att tillsätta ingredienserna var för sig, då blir INCI lång. Det är väldigt vanligt, särskilt när det gäller växtextrakt. Leverantören av råvaran brukar sätta ihop en blandning av extrakt och gör studier på dem. Sedan är det tillåtet att säga att produkten gör det studien visar att ingrediensen gör. Personligen rekommenderar jag att skönhetsföretag specificerar vilken ingrediens som står för effekten, det känns ärligare.
Här finns tre olika ceramider och det är trevligt, eftersom de är barriärstärkande. Glycyrrhiza Uralensis Root Extrac – lakritsrot – är både lugnande och uppljusande, medan Avena Sativa Kernel Extract – havreextrakt – och havtornsextraktet Hippophae Rhamnoides Fruit Extract är lugnande och kan minska rodnad. Den senare är svåranvänd eftersom den färgar produkten, så beroende på mängd kan man få en gul kräm.
Synthetic Fluorphlogopite är syntetisk mica som reflekterar ljus så du får omedelbar lyster.
Lactobacillus Ferment tyder på att någon av ingredienserna är mikrobiomstärkande, men jag vet inte vilken.
Vad tror du att produkten kostar?
“Det är helt omöjligt att svara på! Längden på INCI och antalet ingredienser säger inget om priset.”
Det är Indy Beauty Ceramide Cloud Eye Cream, 139 kr för 15 ml.
“Är det en ögonkräm? Jag skulle inte köpa den. Det är för mycket olika saker i den. Jag som är känslig trivs bättre med enklare produkter, eftersom jag enklare kan förstå om den innehåller något jag inte tål. Jag ser inte poängen med att ha så många olika ingredienser, jag föredrar större mängd av färre ingredienser så att de verkligen kan åstadkomma något.”
Shoppingsugen? Du hittar Ceramide Eye Cloud Cream här.
Hej jag undrar vilken retinol som är starkast o bäst både som serum hudkräm och ögoncreme har hållt på i snart 8månader med ordinary retinol och ögonkräm från apoteket med retinol I tycker att det har blivit en klar förbättring men känns som att det är dags att börja använda retinol produkter som det är starkare retinol I.och vad skulle ni ha för ögoncreme serum och dagkrän på dagarna o vaf för nattkräm på nätterna,?,,tack för återkoppling snarast möjligt svara gärna till min mail sonnyy_65@yahoo.com mvh nathalie
Det hade varit super om ni kommenterade på att flera av de här produkterna innehåller mikroplast.
Hej Ebba! Vad tänker du på då? Menar du exempelvis Acrylates/c10-30 Alkyl acrylate crosspolymer eller carbomer? Med vänlig hälsning, Kicki Norman