Hudvård och smink för kvinnor över 60 – Arga tanten tipsar

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna
Linnea ”Arga tanten” Öst, har lagt pannan i djupa veck för att hitta de bästa råden, tipsen och skönhetsprodukterna för undrande kvinnor i mogen ålder. // Foto: Emily Dahl

Har du frågor om hudvård och smink för kvinnor över 60? Då är hjälpen här! Skönhetsjournalisten Linnea ”Arga tanten” Öst, 75, har under sina trettio år som skönhetsredaktör fått tusentals av frågor från mogna kvinnor. De undrar ofta hur de ska tackla förändringar och förhoppningar orsakade av tidens gång. Här är hennes bästa skönhetstips för 60-plussare – från stuns i håret till rosor på kinderna och piggare ögon.

Frågor och svar om hudvård och smink för kvinnor över 60

Läs, lär och rusta dig med primer, rätt sorts mascara och hudvård som gör mirakel (nåja, nästan i alla fall). Linnea ”Arga tanten” Öst listar seniorens bästa beauty hacks!

Vilken hudvård passar grå och glåmiga?

Fråga: Jag är 60-plus och har väl aldrig brytt mig så värst mycket om hudvård, men nu är jag både grå och glåmig. Vilken hudvård ska jag investera i nu? Priset spelar mindre roll, men vill inte lägga för mycket tid på smörj.

Svar: Hudvården börjar med rengöring, även om just den tvättas bort. Serum och oljor låter dig skräddarsy hudvården, så satsa på serum med lystergivande C-vitamin på dagtid, och uppstramande retinol på kvällskvisten. Klappa in serumet på ren och nyfuktig hud, och följ upp med dag- respektive nattkräm. En kväll i veckan bör du exfoliera, det vill säga bli kvitt de torra hudceller som gör huden glåmig. Det gör du enklast med en peelingmask där enzymer smälter bort skrufset så ansiktet får glöd. Du behöver inte köpa allt från samma märke, men det underlättar för en nybörjare.
Testa till exempel Gilda Liljeblads hudvård. I deras kombinerade dag- och nattkräm, Gilda Liljeblad Fortifying Barrier Cream, 549 kr/50 ml, verkar niacinamid och skvalan stärkande och återfuktande.

Du kan köpa Gilda Liljeblad Fortifying Barrier Cream här.

Gör ögonkrämer skillnad?

Fråga: Gör ögonkrämer skillnad på mörka ringar och ögonpåsar, eller är det bara hittepå?

Svar: Alltså, om du dras med mörka skuggor och svullnader under ögonen trots hyfsad hälsa och tillräckligt många sömntimmar, då är det dags att tacka generna för eländet. Vissa klarar sig undan, andra har det i släkten. En skicklig behandlare kan fylla upp de fördjupningarna under ögon med tunn filler så att skuggorna syns mindre. Därmed sagt: det är aldrig för sent att börja med ögonkrämer, även om innehållet inte har magiska krafter. Välj ingredienser som uppljusande lakritsextrakt, niacinamid som lugnar och stärker stressad hud och avsvällande koffein som också transporterar bort slaggprodukter. Låt oss inte glömma hyaluronsyror som plumpar hudytan och (förhoppningsvis) också verkar på djupet. Påfallande många känns också svalkande på huden, och den effekten förstärks av att förvara ögonkrämen i kylen. Vill du satsa pengar på lyx och kvalitet är Clarins Total Eye Lift Replenishing Concentrate, 780 kr/15 ml en vinnare.

Du kan köpa Clarins Total Eye Lift Replenishing Concentrate här.

Vilken kräm hjälper om huden på halsen hänger?

Fråga: Allt drar sig söderut, inklusive min kalkonhals. Kan halskrämer hjälpa, tro?

Svar: Jag vill så gärna säga ”självklart”, men tyvärr… Halsen saknar sådant som kan staga upp när huden är i fritt fall. Det du däremot kan räkna med från krämernas sida är att intensiv återfuktning håller torrhetsrynkor borta, samtidigt som hudytan blir något stramare. Elemis Pro-Collagen Neck & Decollete, 959 kr/50 ml, ger näring och fräschar upp torr halshud. Det finns förstås ingrepp att göra, som trådlyft och kirurgi. Vid trådlyft stramas halshuden upp med tunna kirurgiska trådar, men då krävs hud med en viss spänst om resultatet ska bli bra. Funderar du på kirurgi? Börja spara…

Du kan köpa Elemis Pro-Collagen Neck & Decollete här.

Hur får jag tillbaka mina ögonbryn?

Fråga: Mina ögonbryn har gått från två välvda bågar till pluttar av hår på var sida av näsroten. Resten av brynen är borta, eller åtminstone osynligt. Hur får jag tillbaka inramningen av mina ögon?

Svar: Det går inte att överdriva hur viktiga brynen är för utseendet – de ger ansiktet karaktär och ramar in ögonen. Som jag ser det har du fyra alternativ.
Brynfixare 1: SERUM. Brynserum piggar upp hårsäckarna så brynväxten ökar, samtidigt som befintliga strån sitter kvar längre. Uthållighet krävs, minst tre månader.
Brynfixare 2: SALONG. Gå till en brynexpert som färgar och formar de strån du har, och som lär dig måla brynen på rätt sätt. Dashl, Depend och Rapide är tre kedjor som erbjuder brynfärg och -styling.
Brynfixare 3: TATUERING. Att fylla ut befintliga bryn med tunna, semipermanent tatuerade strån ger intrycket av naturligt fylliga bryn. Jag har själv testat Phibrows, en exakt metod som har skapat de bryn just jag passar i och som generna glömde ge mig. 
Brynfixare 4: PENNA. Det enklaste, billigaste och mest självklara – såklart kan du få finfint resultat med en välvässad brynpenna. Rapide Brows Marking Brow Pen, 289 kr/0,2 g resp 0,07 g, är något så fiffigt som en brynpenna med både tunn filtpenna och smal triangelpenna.

Hur hindrar jag läppstiftet från att flyta ut utanför läppkonturen?

Fråga: Vad fan, läppstiftet vandrar ut i linjerna på överläppen. Hjälp!

Svar: Ännu en medlem i Klubb Hönsrumpa, välkommen! Du behöver genast köpa läppenna och lära dig använda den på rätt sätt. Tricket är att sträcka på läppen ordentligt så pennspetsen når ner i varje liten grop längs läpplinjen. Först då kan du vara säker på att pennlinjen bildar ett gränsstaket som hindrar läppstift från att migrera. Har du riktigt djupa linjer? Kör dubbelbemanning: först ofärgad läppenna strax utanför din naturliga läpplinje, sedan definierar du läppens form med färgad penna, ton i ton med läppstiftet. Hemligheten är att lägga de båda linjerna ligger kant i kant. Läppennor finns i otaliga varianter i alla tänkbara prisklasser. Max Factor Elixir Lip Liner, 119 kr/0,78 g, håller färgen i alla väder.

Du kan köpa Max Factor Elixir Lip Liner här. (Det finns sju nyanser, jag gillar Red poppy.)

Vilken mascara kan jag använda på rinnande ögon?

Fråga: Ögonen tåras vid minsta vindpust, och mascaran börjar rinna. Finns någon vattenfast mascara som är lätt att tvätta av?

Svar: Vattenfast mascara kan vara enkelt att tvätta av med rätt rengöring! Vattenfasta L’Oréal Paris Lash Paradise Waterproof Mascara 01 Black, 159 kr/6,4 ml, är en favorit som ger volym till tunna fransar. Tubmascara är annars toppen – du vet, där polymerer gör att krämen omsluter varje frans, och som sitter där ända till du tvättar fransarna rena med varmt vatten. Sensai Mascara 38C Volumising 01 Black, 379 kr/8 g, är en klassiker i genren! Den böjda borsten gör det enklare att påföra produkt på hela fransen, från rot till spets.

Kanske har du en absolut favoritmascara som varken är vattenfast eller tubbildande? Grunda i så fall med favoriten på överfransarna, och använd tubmascara eller vattenfast mascara på underfransarna – det är ju ändå de som är mest tårkänsliga.

Du kan köpa L’Oréal Paris Lash Paradise Waterproof Mascara 01 Black här och Sensai Mascara 38C Volumising 01 Black här.

Hur hindrar jag sminket från att flocka sig på ett hängigt ögonlock?

Fråga: Efter 45 växte mina ögonlock och blev väldigt mycket hängigare. Ögonskuggan flockas i vecket på locket och mascaran kladdar nu när fransarna nuddar huden under brynet. Finns det någon sminklösning?

Svar: Antingen använder du krämskugga som sitter i vått och torrt, eller grundar med primer som ger puderskuggor rejält fäste. Urban Decay Eyeshadow Primer Potion Original, 325 kr/10 g, är en höjdare! (Välj originalet, inte den antiage-variant som också finns.) Mascarakladdet fixar du genom att välja en vattenfast mascara eller en tubmascara (se ovan).

Du kan köpa Urban Decay Eyeshadow Primer Potion Original här.

Min hud har blivit känsligare. Vad ska jag köpa för hudvård?

Fråga: Har alltid älskat lyxdyra krämer, men jag tål dem inte längre. Bör jag byta till något ekologiskt utan konserveringsmedel?

Svar: Många får känsligare hud med åren. ”Utan konserveringsmedel” låter bra, men tänk på vad som händer med matresterna i kylen så förstår du att konserveringsmedel kanske inte är så dumt ändå… Det finns ekologiskt och naturbaserat som är snällt nog, medan andra naturliga varumärken håller bakterietillväxten i schack med eteriska oljor. Det är ämnen som kan irritera känslig hud. Mitt råd är att välja milda produkter i lufttät förpackning, gärna med så få ingredienser som möjligt, till exempel La Roche-Posay Toleriane Dermallergo Crème, 279 kr/40 ml. Då blir det lättare att ha koll på vad som hamnar på huden och lättare att lära dig vad du inte tål så att du kan utesluta produkter med det ämnet.

Du kan köpa La Roche-Posay Toleriane Dermallergo Crème här.

Hur blir jag av med åldersfläckar (pigmenteringar) på händerna?

Fråga: Det är illa nog med pigmentfläckar i ansiktet, nu finns de på handryggarna också. Hjälp!

Svar: Beväpna dig med tålamod och ett verksamt pigmentserum, som Mesoestetic Melan Tran3x Intensive Depigmenting Concentrate, 1 450 kr/30 ml, som ljusar upp mörka fläckar på sikt och förhindrar att nya uppstår. Efter kvällsrengöringen klappar du in serumet på ansiktets mörka fläckar varje (jag sa varje!) kväll, och duttar sista gnuttan på handryggarna. Dagtid är du förstås noga med solskydd i ansiktet, eller hur? Passa på att smörja in handryggarna också, och toppa upp SPF-skyddet då och då om du är i solen hela dagen.

Du kan köpa Mesoestetic Melan Tran3x Intensive Depigmenting Concentrate här.

Vilken är bästa rengöringen för torr hy?

Fråga: Bästa morgon- och kvällsrengöring för torrisar, något som städar rent utan att huden blir ”gnisslig”?

Svar: Till kvällen är det bara att välja fritt mellan mousse, balm, olja, lotion… Här gäller det att hitta något du trivs med och längtar efter att använda. Personligen föredrar jag olja eller balm som jag masserar in länge och väl, mjölkar upp med vatten och torkar av med varm, urvriden handduk. Om andan faller på, eller om jag haft tung sminkning, kör jag ett varv till. På morgonen nöjer jag mig med att städa undan det huden svettat ut under sömnen. Just nu får vitaminstinna Elixir Glycactil Pads, 810 kr/60 st, städa rent och återfukta med några lätta och behagliga svep.

Du kan köpa Elixir Glycactil Pads här.

Hur gör jag för att smink inte ska lägga sig i porer och rynkor?

Fråga: Jag accepterar mina rynkor, men vill inte att mitt smink ska landa i porer och linjer?

Svar: Primer, kära du. Primer är en hjälteprodukt och gudarnas gåva till sminkfantaster. Tänk dig att en lätt gelkräm både jämnar ut och agerar dubbbelhäftande tejp mellan fuktkräm och foundation, och samtidigt slätar ut hudytan och gör att basen får extrabra fäste. Primerkrämen med det anspråksfulla namnet Thomas Roth Skin to Die For, 435 kr/30 ml, håller vad den lovar.

Du kan köpa Thomas Roth Skin to Die For här.

Hur blir jag av med förhårdnader och sprickor på fötterna?

Fråga: Jag har alltid haft fina fötter men nu är de torra och fulla av sprickor. Jag har bara råd med medicinsk fotvård varje halvår. Hur får jag mjuka, gosiga fötter?

Svar: Smörj, smörj, smörj! En daglig rundsmörjning med återfuktande fotkräm gör underverk för att hålla fötterna i god kondition, och sedan kan du helt glömma fotfilen. Fotsprejen Pedicare Footelixir, 122 kr/100 ml, exfolierar, återfuktar och håller fötterna lena. Om hälarna ändå börjar kännas riviga, ge dem lite extra kärlek med hjälp av exfolierande fotsprej eller hälstift.

Du kan köpa Pedicare Footelixir här.

Hur får jag bort mina räfflade naglar?

Fråga: Mina fingernaglar har fått djupa räfflor. Törs jag fila dem släta?

Svar: Nej, nej, nej! Du ska inte tunna ut naglarna i onödan. Det är smartare att släta ut nagelytan med så kallat ridgefiller-lack. Du behöver också mata dem med nagelolja varje dag genom att gnugga in oljan på och runt om naglarna. Massagen värmer upp oljan så den lättare tränger ner och ger nagelroten ett dagligt näringstillskott. Essie Apricot Nail & Cuticle Oil, 159 kr/13,5 ml, ger naglarna det de behöver.

Du kan köpa Essie Apricot Nail & Cuticle Oil här.

Tips! Vill du veta mer om skönhet för kvinnor 60-plus så hittar du Arga Tantens blogg här. Varje vecka kommer här nya tips och insikter om beauty med extra krut i.

4.4 17 röster
Betyg på inlägget
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
2 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Ann-Christin

Jag har ALDRIG sett läpppennor i munnens egna ton! Skojar du?

Linnéa Öst
Beauty med krut i.

Mest lästa