Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.
Växtextrakt i hudvård har aldrig varit trendigare! Oavsett om du tycker att håret är för tunt, har fått ovälkomna pigmentfläckar på händerna eller vill jobba bort några fina linjer i ansiktet, så kan du idag hitta hjälp i den botaniska trädgården.
Grön skönhet, som länge definierades av en estetiskt tveksam skogsmulledesign och en ibland oförtjänt tråkstämpel, blomstrar. Plötsligt syns de överallt, ingredienserna från Moder Jord. Det räcker med en snabb titt på nästan vilken ingredienslista som helst för att förstå att växtbaserade komponenter, som oljor och extrakt, är hett.
”Naturen har så många skönhetshemligheter – och självklart vill vi använda dem”, säger Andrea Weber, som arbetat i ledande roller på Babor i 20 år. ”Den främsta anledningen till att vi använder växtextrakt i hudvård är att de är effektiva och aktiva. Det finns så mycket forskning om växtextrakt, och att använda de allra mest effektiva är en del av vårt dna.”
Vad gör ett växtextrakt i hudvård?
Rötter. Löv. Blommor. Frukter. Frön. Örter. En botanisk ingrediens, som komponent i en kosmetisk produkt, kan definieras som ett ämne som härrör från någon form av växt – eller delar av en växt. I skönhetsprodukter kan de ha många olika effekter. Växtextrakt anses vara potenta problemlösare, nästan oavsett vilket beautybekymmer vi har. Ålderstecken? Check. Fuktfattig hud? Check. Ingen lyster? Check. Potentialen är enorm, menar Hannah Biggerstaff, produktspecialist på Medik8.
”Växtextrakt i hudvård är en stor trend. Naturliga, potenta ingredienser hjälper oss att skapa exotiska, spännande formuleringar som ingen tidigare har hört talas om. Och efterfrågan bara ökar.”
Under lång tid användes växter i hudvård baserat på tradition och rykten om kraftfulla egenskaper. I vetenskapens fotspår har den stora portföljen av aktiva fytokemiska ingredienser som kan lugna, återställa, skydda och till med läka huden växt fram. Faktum är att forskningen har kunnat verifiera, eller tillbakavisa, en rad anekdotiska påståenden. Naturlig hudvård tillhör inte längre någon smal nisch, och har aldrig varit så högteknologisk som nu.
“Det är som en högteknologisk art nouveau-rörelse just nu, att titta på naturen och uppskatta den för allt den kan göra”
Jeremy Mujis, grundare Grown Alchemist
Åttio procent av Babors råmaterial är helt naturligt. I nästan samtliga Medik8:s produkter finns åtminstone en botanisk olja eller extrakt, samma hos Dermalogica. Det är med andra ord inte bara helt gröna skönhetsmärken som adderar växtbaserade komponenter när de formulerar produkter.
”Naturlig hudvård är inte bara bättre för hälsan. Med sofistikerade, naturliga ingredienser kan en uppnå helt överlägsna skönhetsresultat. Naturen vet bäst. Det är som en högteknologisk art nouveau-rörelse just nu, att titta på naturen och uppskatta den för allt den kan göra”, säger Jeremy Muijs, en av grundarna till Grown Alchemist, som uteslutande använder naturliga ingredienser.
Är växtingredienser extra kompatibla med kroppen?
Jeremy Mujis går längre än många andra i sina påståenden om grön kosmetiks förträfflighet. Enligt honom har naturliga ingredienser en molekylär struktur som kroppen känner igen och är därför mer kompatibla med den mänskliga biologin.
”När kroppen inte känner igen de syntetiska ingredienserna i hudvård skjuter cellerna ifrån sig ämnet istället för att ta upp det”, säger han. ”Resultatet blir inflammation och att åldrandeprocessen tar fart, i bästa fall.”
”Att kroppen skulle vara designad för att bättre hantera naturliga substanser är helt felaktigt”
Pär Svahnberg, doktor i kemi
Den här vidlyftiga synen är han möjligen helt ensam om. Pär Svahnberg, doktor i organisk kemi, menar att Muijs åsikter är väldigt graverande.
”Att kroppen skulle vara designad för att bättre hantera naturliga substanser är helt felaktigt. Sanningen är att de allra farligaste ämnena finns i naturen. Botox brukar sägas vara världens giftigaste ämne, och det är ju naturligt. Bly, kadmium och kvicksilver är naturliga och har funnits på vår planet sedan big bang, men de är fortfarande giftiga. Giftormar, spindlar, mögelgifter …”
Rent toxikologiskt tycker kemidoktorn inte alls om uppdelningen av naturliga och syntetiska kemikalier. Snarare handlar det mer om vilka växtextrakt som faktiskt fungerar – och listan kan göras lång. Lakritsrot, extrakt från grönt och vitt te, gurkmeja och sallatsspikblad är bara några exempel med potenta egenskaper.
Säkert har du hört talas om retinol både en och två gånger – den magiska cellkommunicerande ingrediensen som stimulerar produktionen av kollagen och elastin, suddar ut linjer och trollar bort pigmentfläckar. Bakuchiol är den växtbaserade motsvarigheten som av vissa förväntas ställa beautyindustrin på ände. Bakuchiol sägs ha samma effekt som sin syntetiska kompis retinol, men utan de negativa bieffekterna rödhet och irritation.
Naturens alternativ till retinol, BHA och peptider
Pilbarksextrakt innehåller salicin, förstadiet till salicylsyra, och är naturens svar på bha-syra. För bara några månader sedan presenterade amerikanska forskare en studie som visade hur lönnlövsextrakt kan verka som en elastinbeskyddare i huden. Till och med peptider återfinns i naturen.
”Växtextrakt är en otroligt fascinerande ingrediensklass. Vissa hudvårdsingredienser kan bli mer stabila, eller till och med ännu mer effektiva, i närvaron av vissa växtextrakt”, säger Elena Voskresenskaya, International Training Manager på Skinceuticals.
“Vissa ingredienser kan bli mer stabila, eller till och med ännu mer effektiva, i närvaron av vissa växtextrakt”
Elena Voskresenskaya, Skinceuticals
Hon förklarar hur forskare har upptäckt flera goda exempel. Vitamin C, den överlägset mest potenta antioxidanten i hudvård, är också en väldigt instabil molekyl. Skinceuticals egen Founding Scientist, Sheldon Pinnell, upptäckte hur ferulsyra – ett extrakt som utvinns ur tropiska växters blad – stabiliserade C-vitaminet och ökade de antioxidativa egenskaperna, jämfört med om någon av ingredienserna använts ensam. Han upptäckte också hur kombinationen C-vitamin, E-vitamin och ferulsyra i en och samma formula gav huden ett åttafaldigt skydd mot solskador.
Power-trio mot pigmentering
Medik8 använder gurkmejaextrakt i kombination med oxyresveratrol och C-vitamin som en trestegsraket för att minimera hyperpigmentering. Rent generellt är antioxidantrika växtextrakt gynnsamma i kombination med instabila molekyler. Dessutom kan vissa växtextrakt, såsom skvalan och propanediol som utvinns ur majs, förstärka upptagningseffekten av många andra ingredienser.
”Själva kosmetiska kemin är att hitta ingredienser som samverkar”, säger Sarah Lidback, produkt- och utvecklingschef på Kicks. Det finns ett oändligt antal råvaror, och vissa ämnen jobbar i direkt synergi med varandra. Det är komponenterna som gör produkten.”
Å andra sidan är hudvårdsproffsen överens om att det är tänkbart att vissa ingredienser också kan förlora delar av sin effekt om växtextrakt adderas i en formula. Men osäkerheten om exakt vilka kombinationer som i så fall inte är fördelaktiga är stor.
”Växtextrakt kräver både mer fantasi och förståelse av kemisten. Växtextrakt är komplext, inte minst i höga halter”
Marie Lodén, docent i experimentell dermatologi
”Växtextrakt kräver både mer fantasi och förståelse av kemisten”, säger Marie Lodén, apotekare och docent i experimentell dermatologi. ”Många kemister har dålig kompetens och lite resurser när det gäller att blanda och analysera saker. Antingen får de ha ännu större skygglappar eller chansa friskt när de formulerar produkter. Växtextrakt är komplext, inte minst i höga halter.”
Allergiframkallande växtextrakt i hudvård
Visst finns det många bra ämnen i naturen och visst har växtextrakt i hudvård en positiv klang, men Lodén ser flera nackdelar med att tillskriva växter fenomenala egenskaper. Risken för allergier är en nackdel. En del skönhetsmärken undviker vissa extrakt, eftersom dosen måste vara så hög att den kan bli allergiframkallande. Svenska Gilda Liljeblad är ett sådant märke.
”Växter i sig är skickliga kemister, men det finns många fantastiska ämnen i växter som vi inte kommer åt eftersom allt det negativa överväger”, säger hudterapeuten Violeta Velevska. ”Vissa extrakt måste användas i en så hög koncentration för att ge effekt, att en får med föroreningar eller oönskade ämnen på huden. Medan en för låg dos blir väldigt mesig.”
“Det finns många fantastiska ämnen i växter som vi inte kommer åt eftersom allt det negativa överväger”
Violeta Velevska, hudterapeut
En lösning, både för att bevara färskheten och att inte behöva använda en så hög dos, är att kapsla in ämnet. På så sätt minskar risken för hudreaktioner. GildaLiljeblad kapslar till exempel in sin havtornsolja, Darphin använder mikroinkapslad cederträolja i ett av sina serum, medan Dermalogica använder inkapslad lavandin – en kraftfull hybrid av två sorters lavendel – i en av sina mest populära nattkrämer.
Är det etiskt med växter i hudvård?
Lavendel är för övrigt ett lysande exempel på en växt som både kan verka irriterande och lugnande på huden – beroende på koncentration och ursprung. Det kan vara värt att ta en extra titt på innehållsförteckningen, särskilt för den som har känslig hy. Marie Lodén ser också etiska och moraliska dilemman med växtextrakt i hudvård.
”Jordens resurser används på ett oönskat sätt. Jordarna dräneras på exotiska och sällsynta arter, bara för att det finns ett intresse på Stureplan att använda den senaste hajpen inom hudvård. Ge barnen att äta istället. Det här är mest marknadsföringsfluff. I nästan alla kosmetiska produkter används syntetiska ingredienser som gör jobbet och växtextrakt som en gimmick för att promota produkten.”
“Jordarna dräneras på sällsynta arter bara för att det finns ett intresse på Stureplan att använda den senaste hajpen inom hudvård”
Marie Lodén, docent i experimentell dermatologi
Hannah Biggerstaff kan till viss del förstå Marie Lodéns kritik, men poängterar att den botaniska industrin följer i beautybranschens fotspår när det gäller hållbarhet. Visst kan det finnas problem med att till exempel äventyra en specifik växtart, tillstår hon. Med ny teknik för att odla särskilda växter i ett laboratorium, möjliggörs en hållbar växtproduktion.
”Det är alltid viktigt att botaniska ingredienser kommer från en hållbar källa. Men det finns också en ny trend med matavfall, som normalt skulle kastas bort, används i hudvårdsprodukter. Ett exempel är fröskal eller druvfrön, som är en biprodukt av vintillverkning. Det främjar naturliga, säkra och etiska lösningar för kosmetika och skapar ingredienser som innebär att vi inte tar bort mat som var avsedd att äta”, säger Hannah Biggerstaff.
Balans mellan naturligt och syntetiskt
Grön beauty har blivit en global storindustri och naturliga ingredienser ger oss fler valmöjligheter, men det finns egentligen ingen magisk skiljelinje mellan vetenskap och natur.
”Det handlar om balans”, menar Sarah Lidback. ”Växtextrakt är verksamma och besitter fantastiska egenskaper, men allt i naturen är inte säkert. Vi kan inte bara förlita oss på dem och hoppa över de syntetiska ingredienserna. Det är inte källan som är det viktigaste, utan att produkten är säker och effektiv.”
Allt är kemi, oavsett om ingrediensen kommer från ett laboratorium eller från naturens skafferi. Det är sällan ett enda växtextrakt som är hjälten, utan en kombination av flera ingredienser som tillsammans kan ta din beauty till nya höjder. Är du nyfiken är det bara att börja botanisera.
INGREDIENSER SOM FÖRSTÄRKS AV VÄXTEXTRAKT
Generellt är antioxidantrika växtextrakt gynnsamma i kombination med instabila molekyler. Några exempel är: • C-vitamin + ferulsyra • C-vitamin + E-vitamin + ferulsyra • C-vitamin + gurkmeja
Dessutom kan vissa växtextrakt förstärka upptagningseffekten av många andra ingredienser. Som till exempel: • Skvalan, som kan utvinnas ur till exempel oliver eller sockerrör • Propanediol, som kan utvinnas ur majs eller framställas på syntetisk väg
7 sköna produkter med växtextrakt
Daisy Beauty har valt skönhetsfavoriter som innehåller verksamma växtextrakt. Botanisera bland primers och eye patches för att få hjälp med allt från fina linjer kring ögonen till falnande huvudbehåring!
En riktigt “kändisprodukt” som de flesta har testat, eller åtminstone hört talas om! Var bland de första – om inte det första – serumet som kombinerade ferulinsyra med C-vitamin. Gör underverk för glåmig hy samt att huden blir jämnare i tonen, spänstigare och mer fyllig.
Även om peptider är den framlyfta stjärningrediensen, så innehåller den här utmärkta ögon-gelen bland annat extrakt av rosmarinblad. Växtextraktet ska minimera uppkomsten av svullnader och fina linjer. Och ja, efter fyra veckors användning är huden fastare och linjer mindre synliga!
Du kan inte bara hitta växtextrakt i hudvård utan också i hårvård! Från Sydkorea kommer denna behandling för hår och skalp som ger näring, lugnar och skapar förutsättningar för frisk och stark kalufs. På ingredienslistan finns det trendiga växtextraktet centella asiatica (cica), som på svenska heter tigergräs.
C-vitaminrikt acerola-extrakt, hyaluronsyra och koishimaru-silke ger intensiv återfuktning, förnyad lyster och klarare hudton till huden kring ögon och mun. Efter bara tio minuter ser det ut som att man fått sin skönhetssömn.
Serum som innehåller en välkänd power-trio: C-vitamin, E-vitamin och ferulsyra. De tre super-ingrediensena stöttar varandra i kampen för att motverka de skador din hy får av UV-strålning och huden får också riktig wow-glow!
Du känner säkert till den antioxidantrika växten echinacea från förkylningsmedel som du köper på hälsokostaffären. Här används ett extrakt från växten för att hjälpa huden att hålla sig hälsosam och också för att hyn ska se yngre ut längre.
Skön ansiktsolja som är ett mellan smink och hudvård, avsedd att förbereda hyn för makeup. Innehåller vitamin C och gurkmeja, en kombination där ingredienserna förstärker varandras positiva effekter.
EFFEKTIVA EXTRAKT
Här är några av de trendigaste och mest effektiva: bakuchiol (framställs från babchi/psoralea corylifolia) bisabolol (från kamomill) ginseng grönt te hjortron lakritsrot rödklöver sågpalmetto tigergräs (centella asiatica, cica)