Är många eller få ingredienser bättre i hudvård?

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.
Är det bättre med få ingredienser i din hudvård – eller många? // Foto: Peter Thomas Roth

En hudvårdsprodukt innehåller i genomsnitt någonstans mellan tjugofem och femtio olika ingredienser. Vissa är förstås formulerade med färre, medan andra har betydligt fler. Men vad tycker experterna – är det bättre med många eller få ingredienser i hudvård?

”Jag är ingen förespråkare av vad jag brukar kalla ‘allt utom diskbänken-formulas’, oavsett om det gäller hudvård eller makeup”, säger Rose-Marie Swift, grundare av RMS Beauty. ”Less is more är min filosofi, och jag kan inte se några fördelar med många ingredienser. Ju mer det är i produkten desto fler blir problemen.”

Så här läser du INCI

Sedan den 1 januari 1997 är det krav på att alla kosmetiska produkter som sätts på marknaden i EU har en fullständig ingredienslista, INCI, på den yttre förpackningen. Varumärken är skyldiga att lista alla ingredienser i storleksordningen högsta till lägsta koncentration, ned till en procent. Därefter listas komponenterna helt slumpmässigt för att skydda produktens formulering. Mellan tummen och pekfingret utgör de första fem ingredienserna ungefär åttio procent av produkten.

”Är antalet ingredienser viktigt? Svaret är ja, och svaret är nej”

Harriet Ploeger, vd på Melumé Skinscience

”Varför ska man representera ett helt lexikon på listan”, frågar sig Shidrokh Ghawami, grundare av Cool Derma Company. ”Det finns aktiva ingredienser som jobbar, och ingredienser som bara åker snålskjuts. Man vill ha effekt. Har man hundrafemtio ingredienser finns det ingen som kan göra skillnad. Det är slöseri med pengar och mitt ansikte.”

“Få ingredienser är bättre”

Shidrokh Ghawami är inte ensam om visionen om en sparsmakad innehållsförteckning. Norska Elixir ser det som ett plus att hålla listan kort, precis som italienska hudvårdsmärket Bakel. Svenska SJÖ Skin använder max 15 ingredienser per produkt och svenska hudvårdslinjen N.C.P Essentials, som ägs av bland andra skådespelerskan Noomi Rapace, har liknande tänk. Även isländska Bioeffect tycker att kort INCI är bättre. Var tredje isländsk kvinna sägs använda ikoniska EGF Serum, formulerad med bara sju ingredienser, som också var märkets första lansering. Ingen av företagets produkter innehåller fler än arton olika komponenter.

”Vår strategi och filosofi har alltid varit ‘enkelt och effektivt’”, säger Björn Örvar, medgrundare och vice vd på Bioeffect. ”För varje ingrediens som adderas ökar risken för oönskade hudreaktioner, särskilt hos personer med känslig hud. Dessutom – ju fler ingredienser, desto större är sannolikheten för korsreaktioner mellan de olika molekylerna.”

Korsreaktioner molekylerna emellan, menar han, ökar risken för oförutsedda förändringar i kemin hos den aktiva ingrediensen. Han menar att en del av effekten då troligen går förlorad. Örvar förklarar hur Bioeffect, som ett bioteknikföretag, när det klev in i kosmetikbranschen förvånades över de komplexa ingredienslistorna som skönhetsföretagen använde.

I härligt skarpgröna Peter Thomas Roth Cucumber Gel mask, 465 kr/50 ml, är extrakt från gurka en av totalt 29 ingredienser.

Men åsikterna går isär. Less is more är absolut inte rätt approach för hudvård, säger amerikanska skönhetspolisen Paula Begoun, grundare av hudvårdsmärket Paula’s Choice. Hon drar paralleller till det vi lägger på tallriken.

”Du skulle inte svälta din kropp, så varför ska du svälta din hud?” säger hon. ”Huden är kroppens största organ, och för att hålla den hälsosam krävs ett stort utbud av ingredienser. Att välja hudvårdsprodukter med ett minimalt antal ingredienser berövar huden på det den verkligen behöver.”

Fördelar med få ingredienser

Det krävdes fyra år och 117 försök innan Chanel kunde lansera sin minimalistiska hudkräm La Solution 10 De Chanel Sensitive Skin Cream, som formulerats med den känsliga huden i åtanke. För varje misslyckat försök, där någon av testpersonerna rapporterade om någon reaktion, återvände Chanel till ritbordet för att skissa på ett nytt förslag. Resultatet blev en produkt med tio ingredienser, som var och en hade adderats för optimal tolerans och effektivitet.

Koreanska Make P:rem gick i liknande banor, när serien Safe Me togs fram särskilt för känslig och irriterad hud. Linjen innehåller betydligt färre ingredienser än märkets övriga portfölj, vilket marknadsförs som en positiv faktor.

Make P:rem Safe me Relief Moisture Cream 12, 379 kr/80 ml, är formulerad för känslig hy och innehåller endast 12 ingredienser.

Men att beauty med få komponenter skulle vara mer fördelaktigt för den med känslig hud avfärdar Paula Begoun bestämt. Det är snarare tvärtom, menar hon.

“Många ingredienser är bättre”

Att inte ge huden vad den verkligen behöver – antioxidanter, essentiella fettsyror, vitaminer och många andra näringsämnen – försvagar hudbarriären, förvärrar sensitiviteten och gör den mer mottaglig för inflammation. Vilket i sin tur kan leda till exempelvis rosacea, eksem och akne. Huden får svårare att värja sig mot solskador och föroreningar.

”Känslig hud hungrar precis lika mycket efter de essentiella ämnen som huden behöver för att vara hälsosam. Variationen av ingredienser som du applicerar har inget att göra med risken för en reaktion. Antingen är du allergisk mot något – eller så är du inte det. Det beror bara på din genetiska uppsättning.”

Parfymfria N.C.P Soothing Cleansing Mousse, 145 kr/150 ml, innhåller 12 ingredienser.

Marie Lodén, apotekare och docent i experimentell dermatologi, har jobbat med frågor som rör huden i drygt trettio år. Hon har många gånger funderat på om antalet ingredienser spelar någon avgörande roll.

Fördelar med många ingredienser

Den tydligaste fördelen med många ingredienser är att det blir enklare att förstärka en specifik effekt, som till exempel solskyddsfaktor. Det kan krävas flera olika UV-filter för att komma upp i en viss nivå, och eftersom kemisten bara får använda en viss procent av varje filter är det svårt att uppnå tillräcklig effekt utan att kombinera flera.

Att mixa flera filter i lägre doser kan också minska risken för att skapa en allergi, jämfört med om bara ett filter, i hög halt, används. Många ingredienser skulle också kunna ge en både rikare och mer fullödig produkt.

”Ungefär som ett dyrt vin eller en dyr middag, med många smaker och sensationer. Där en har det krispiga, det syrliga … Men risken finns att det blir en geggig middag i alla fall. Alla substanser ska användas med klokskap. Att göra ett hopkok av alla ingredienser en kan hitta är väl tokigt”, säger Marie Lodén.

”Jag kan inte se några fördelar med många ingredienser. Ju mer det är i produkten desto fler blir problemen”

Rose-Marie Swift, grundare av RMS Beauty

Marie Lodén tillägger att fler ämnen ökar risken för att en konsument ska reagera mot något av filtren, om den redan har en allergi. Detsamma gäller parfymallergener. En produkt med lång ingredienslista ökar alltså risken för att en allergi ska utlösas, däremot inte skapas. Och när listan är lång blir det komplext att utreda exakt vilket ämne det är som är den utlösande faktorn. Kort sagt: många ingredienser innebär en komplexare kemi som ställer högre krav på kemisten, och kemiska reaktioner blir svårare att överblicka.

Självklart ska huden få det den behöver, medger Marie Lodén, men det är inte nödvändigtvis synonymt med en produkt med många ingredienser – eller någon produkt överhuvudtaget.

”Huden är sin egen fabrik och behöver egentligen inte smörjas med något”, säger Marie Lodén. ”Huden sköter sig själv, precis som vi inte behöver smörja hjärtat eller njurarna. Kosmetika kan försköna, skydda och mjukgöra, men det är en helt annan sak. Vi behöver inte ge något till huden.”

”Fler ingredienser ger en rikare och mer fullödig produkt. Ungefär som ett dyrt vin eller en dyr middag, med många smaker och sensationer”

Marie Lodén, docent i experimentell dermatologi

Det finns naturligtvis inte heller plats med hur mycket som helst i en produkt. Det finns trots allt bara hundra procent att spela med.

”Om en inte bara vill ha homeopatiska mängder i en produkt för att få en lång lista, så blir det en väldigt liten mängd av varje ingrediens. Med få ingredienser är det lättare att få en överblick, och det behöver inte påverka produktens prestanda ett enda dugg”, säger Lodén.

Komplex fråga

Det finns över 30 000 godkända ingredienser i den europeiska INCI-förteckningen – och antalet ökar hela tiden. Själva kosmetiska kemin är att hitta ingredienser som samverkar. Vissa ingredienser kan förstärkas av varandra, medan andra kan gå miste om sin effekt när de inte jobbar i direkt synergi. Det är viktigt att komma ihåg att en ingrediens kan hamna långt ned på en lång lista och ändå vara aktiv och effektiv.

”Ämnet är otroligt komplext, medger Harriet Ploeger, vd på Melumé Skinscience, ”Är antalet ingredienser viktigt? Svaret är ja, och svaret är nej. Man måste känna till vilka ingredienser som passar tillsammans och hela vetenskapen bakom.”

Fantastiskt lystergivande och skönt återfuktande Reserol Skin Serum, 595 kr/14×2 ml, innehåller 15 ämnen.

Skillnaden mellan en ingrediens som adderas för att verkligen ge effekt, och en som tillsätts i en minimal marknadsföringsdos är stor, understryker hon.

”Tänk dig att du är i laboratoriet för att skapa en ny formula. Det går inte addera alla ingredienser som du tycker om”, säger hon. ”Du måste fråga dig vad du vill förmedla, vilket ändamålet är och vad du vill kunna hävda att produkten faktiskt gör. Om du tillsätter en minimal mängd av en ingrediens så finns den fortfarande i formulan. Det kan vara nästan ingenting, även om det är någonting – men den kommer inte göra särskilt mycket för din hud.”

11 kan vara lika bra som 75

Jag ägnade en eftermiddag åt att studera INCI på ett trettiotal av mina beautyfavoriter. Som den hudvårdsnörd jag är hade jag visserligen slängt ett getöga på innehållet förut, men jag hade aldrig tidigare räknat ingredienserna. Här fanns primern med elva ingredienser, dagkrämen med sjuttiofem, essensen med tolv komponenter på förteckningen och ansiktsmasken med närmare hundra. Den gemensamma nämnaren var att jag upplevde att de verkligen gjorde jobbet. Och att en produkt fungerar och levererar är viktigare än hur många ingredienser den innehåller, säger Magnus Nilsson Vall, vd på Nutrinovate, företaget bakom Reserol.

”Har man hundrafemtio ingredienser finns det ingen som kan göra skillnad. Det är slöseri med pengar och mitt ansikte”

”Om en produkt har en eller hundra ingredienser spelar egentligen ingen roll”, säger han. ”Det handlar snarare om vad den gör, att den fungerar och känns skön och bra att använda. Kan man göra det med få ingredienser är det väl bra ur alla perspektiv, men om listan är lång eller kort är underordnat.”

Hela 50 ingredienser krävs för att Melumé Skinscience Super C-Cream, 1 081 kr/50 ml, ska kunna minska hyperpigmentering, förbättra elasticiteten och minska synliga ålderstecken.

Reserol använder nästan genomgående omkring 15 ingredienser i sina formuleringar, men Magnus Nilsson Vall tillägger att plötsligt kanske det kommer händer att de använder 70. Inte bara för sakens skull, utan för att det då verkligen finns en anledning. Och det finns fler skönhetsföretag som tycker likadant.

“Fokusera på viktigare saker”

Att fokusera på antalet ingredienser är att fokusera på fel saker, tycker Beatrice Fahlkvist, scientific & regulatory affairs manager på L’Oréal Sverige. L’Oréal har många skönhetsmärken i sin portfölj, där många hamnar i kategorin med en ganska genomsnittlig mängd ingredienser.

”Det viktiga är vad du vill att produkten ska göra, vilka sensoriska egenskaper den har och att den passar din målgrupp. Alla tillsätts för en funktion. Det fantastiska med kosmetik är mångfalden, och om ingredienslistan är lång eller minimalistisk ska inte ställas mot varandra.”

Det är med andra ord inte svart eller vitt. Om man tar bort den tjusiga förpackningen, de lockande påståendena och mångmiljonbeloppen som har lagts på annonser och kampanjer, så är det trots allt bara ingredienserna som återstår. Och vad kan väl då vara viktigare än att produkten fungerar och levererar – oavsett om det är få eller många ingredienser på listan.

PLUS OCH MINUS MED FÅ INGREDIENSER

+ Lättare att få en överblick över innehållet
+ Få ingredienser ger möjlighet att ha en större mängd av varje komponent (vilket kan vara både positivt och negativt)
– Du riskerar att gå miste om ingredienser som förstärker varandras positiva effekter
– Halten av varje ingrediens skulle kunna bli för hög, vilket skulle kunna irritera en reaktiv hud

PLUS OCH MINUS MED MÅNGA INGREDIENSER

+ Lätt att förstärka en specifik effekt, till exempel öka solskyddsfaktor med flera UV-filter
+ Ingredienserna kan samverka positivt, som till exempel vid konservering och fuktbindning
+ Halten av respektive ämne för en viss funktion, såsom konservering, kan hållas lägre
– Kan öka risken för att utlösa en befintlig allergi
– Svårare att utreda vilken ingrediens som är den utlösande faktorn
– Halvfabrikat är dyrare, vilket kan innebära en mer kostsam produkt för konsumenten

En genomsnittlig hudvårdsprodukt innehåller 25–50 olika ingredienser – här är några som innehåller ovanligt få, ovanligt många – eller mittemellan.

Sjö Skin Happy Honey Facial Oil, 520 kr/30 ml.

Skvalan, propolis och olja från blåbärsfrön är tre av sju ingredienser som tillsammans ger löfte om att återfukta, skydda, ljusa upp, lugna och läka.

Du kan köpa den här.

RMS Beautyun” cover-up, 440 kr/6 g.

Magisk uppljusande concealer för det känsliga partiet under ögonen. Innehåller sju ingredienser och finns i 15 nyanser i Sverige.

Du kan köpa den bland annat här.

Elixir Cosmeceuticals High Performance Face Formula, 980 kr/100 ml.

Fenomenal återfuktande gel som ger lyster, jämnare, klarare hudton och trollar bort porer i ett nafs. Formulerad med tio ingredienser, varav niacinamid, glycerin och skvalen är tre. Finns i 30 och 100 ml.

Du kan köpa den exempelvis här eller här.

Filorga Oxygen Glow Mask, 495 kr/75 ml.

Expressmask med hyaluronsyra och lystergivande ingredienser ger en återfuktad, jämnare och klarare hud på bara tio minuter. Formulan har 97 ingredienser som tillsammans ger en härlig quick fix med betydligt mer glow.

Du kan köpa den bland annat här.

The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder, 86 kr/20 g.

Här är askorbinsyrapulver den enda ingrediensen som behövs för att vinka adjöss till ojämn hudton och grå och trist hud. Blandas med en gnutta serum eller kräm och ger härligt glow.

Du kan köpa det bland annat här.

Bioeffect EGF Serum, 1655 kr/15 ml.

Bioeffect EGF Serum, 1 655 kr/15 ml. Bioeffects powerserum maximerar på kort tid lyster, minimerar ålderstecken och plumpar upp, med hjälp av bara åtta ingredienser. En av dem är tillväxtfaktorn EGF, som utvinns ur korn, och som sätter ordentlig sprutt på cellförnyelsen.

Du kan köpa den bland annat här.

0 0 röster
Betyg på inlägget
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
0 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Maria Lund

Mest lästa

2
0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x