Hur får jag bort pigmenteringar i ansiktet?

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna

Pigmenteringar är något som kommer dels med åren men kan också vara hormonellt. Beroende på varför man fått pigmenteringen är det olika lätt att behandla och bli av med.

Cloasma melasma som är en typ av pigmentering som man brukar få vid tex graviditet, är en som kommer när hormonerna inte är som de brukar. Kan vara lurigare att bli av med, den är svår att behandla med tillexempel laser eller frysa bort. Den har ofta lite mer diffusa kanter och sätter sig ofta runt munnen, uppe i pannan eller runt ögonen. Man kan jobba med produkter som bleker den. Har man väl fått bort den så är det superviktigt att man undviker solen, alltid använder solskydd. Då den väldigt lätt kommer tillbaka. 

Hyperpigmentering, eller solfläckar som många kallar dom, är den vanligaste varianten av pigmentering som jag ser och kommer i kontakt med i jobbet som hudterapeut. Solskador hud som producerar mer pigment på det skadade området. Den är ofta mer tydlig och enklare att behandla. För att snabbast bli av med dom kan man antingen frysa eller gå på med laser. Men även här kan man behandla med produkter hemma för att bli av med den. Men det tar lite längre tid. Att jobba med Retinol brukar vara ganska effektivt, men även syror brukar fungera. Men den mest effektiva behandlingen för pigmentering hemma är retinol. 

Läs också:  Hur jag oftast använder Flytande Highlighter

Viktigt att tänka på när man blivit av med de mörka fläckarna är att skadan som blivit i huden alltid kommer att finnas kvar under. Även om man inte ser den. Så att vara försiktig i solen, helst inte exponera området för solljus alls är det bästa. Och såklart att alltid använda solskydd. 

Sedan kan man få omvända besvär. Hypopigmentering, som är ljusa fläckar, där pigmentet försvunnit helt. Dessa är mycket svårare att behandla då pigmentet helt saknas. Man kan jämna till det till viss del med brun utan sol. Men de flesta accepterar att det är som det är, är det i ansiktet så kan man jämna till det med en bra foundation. 

 Här hittar du en riktigt bra retinol för pigmenteringar och här finns en bra mask med AHA syror för att minska pigmenteringar. 

5 3 röster
Betyg på inlägget
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
0 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Linda Ramberg
Hudterapeut och makeupartist.

Mest lästa