Så ofta bör du tvätta håret och torrschampot som kan rädda dig med oljig skalp

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna

Hur ofta ska du tvätta håret?

Ja, det beror på vilket hår du har. Många av oss har fått höra att det går att träna håret till att bli mindre oljigt. Jag fick dock lära mig på en utbildning med WKNO för ett tag sedan att detta inte stämmer. Talgkörtlarna påverkas inte av hur ofta man tvättar — det är testat och bevisat.

Digital Hair School med WKNO.

Två saker påverkar

Det som styr vår sebumproduktion i hårbotten är två saker: genetik och hormoner. Detta kan vi inte ändra på. Genetiken styr över hur mycket sebum vi producerar, hur stora talgkörtlar vi har och var de är placerade. Jag märker till exempel att jag har fler talgkörtlar i nacken, för där är det svårare att få schampot att löddra vid första schamponeringen. Att hormonerna påverkar sebumproduktionen har vi nog alla märkt. Vid pubertet och graviditet ökar produktionen, medan den minskar i klimakteriet. Den kan till och med variera under menscykeln.

Går det att träna håret att bli mindre fett? Nej, det beror på genetik och hormoner.

Hårtyp spelar också in

Sedan påverkar vår hårtyp hur snabbt vi tycker att vårt hår blir smutsigt. Ett lockigt hår har svårare att transportera oljorna ut i håret, så oljan stannar på skalpen som blir fet, medan längderna blir torra. Rakt hår är det lätt att borsta ut oljan i, så det upplevs fetare.

Läs också:  Jubilerande torrschampo räddar mössfrisyr under hektiska dagar
Ett lockigt hår har torrare längder än ett rakt.

Mitt hår är obehandlat och mer rakt än lockigt. Sebumproduktionen har minskat med åren, så nu kan jag tvätta det varannan eller var tredje dag. När jag var yngre behövde jag tvätta det dagligen, även om jag försökte träna det. Då kände jag heller inte till räddaren torrschampo.

Nytt torrschampo för oljig hårbotten

Amika har just utökat sin torrschampo-arsenal med ytterligare en produkt i Perk Up-serien, Amika Perk Up Ultra. Det är ett torrschampo för dig med extra oljig skalp, men det känns inte strävt i håret, utan har en luftig känsla. Lite struktur ger det, men går inte att jämföra med ett texturspray. Amika Perk Up Ultra fortsätter att absorbera oljor under dagen, så du behöver inte oroa dig för fett hår framåt eftermiddagen.

Nyhet för dig med väldigt oljig hårbotten.

Detta torrschampo innehåller tapiokastärkelse som suger upp oljor, bambustamextrakt som absorberar svett och tar bort lukt samt havtorn som tar hand om hårbotten. Det har en svag doft, som ska vara en blandning av vanilj, klöver och citrus. När du sprayar Amika Perk Up Ultra i håret så är det vitt. Låter du det verka innan du borstar, så försvinner den vita färgen, även på mörkt hår.

Om du inte vill tvätta håret så ofta, hittar du Amika Perk Up Ultra här och här.

Läs också:  Hår, hår och ännu mer hår. Jag är så inspirerad!
3.6 5 röster
Betyg på inlägget
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
0 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
My favorite beauty
Skönhetsbloggare som skriver om hudvård, smink, shopping, naglar, behandlingar, favoritprodukter och allt som ryms i beautyvärlden.

Mest lästa

2
0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x