Har du hört talas om kosttillskottet Fountain? Hudvårdsmärkena Hylamide och Niod? The Ordinary? De är alla varumärken från kanadensiska skönhetsföretaget Deciem, som kallar sig “The Abnormal Beauty Company”. Detta bland annat för att bolaget, tvärtemot andra start up-företag, startade tio varumärken samtidig. Företaget säger också att det är “onormalt” för att både den interna jargongen och grundaren är allt annat är affärsmässiga. Företagets medarbetare kallas för “apor” och på företagets hemsida står med stora bokstäver “vår grundare är inte klok!”* Det senare verkade till en början endast vara ett kul marknadsföringsgrepp, men nu ifrågasätter skönhetsvärldens giganter grundarens mentala hälsa.
Då hade företagets grundare Brandon Truaxe, som själv sköter företagets instagramkonto, under en tid författat osammanhängande och ofta oförskämda instagraminlägg. Först gjorde han sig lustig över konkurrenten Drunk Elephants marulaolja, som kostar sex gånger så mycket som The Ordinarys. När följare ifrågasatte etiken i tilltaget bad han om ursäkt och donerade 20 000 dollar till en välgörenhetsorganisation som hjälper elefanter. Men sedan eskalerade de oprofessionella tilltagen: han beordrade sina medarbetare att utföra olika uppgifter via företagets Instagram-konto, han sa i samma kanal att han skulle avbryta företagets samtliga marknadsföringsaktiviteter och han valde också Instagram för att meddela världen att han avbröt samarbetet med London-baserade läkaren Dr. Tijion Esho, som skulle skapa en serie läpprodukter med Deciem – utan att först meddela Dr. Esho.
Två veckor senare, den 22:a februari, avslöjade Racked att Truaxes högra hand, Nicola Kilner, tvingades lämna företaget. I samma veva sa en annan nyckelspelare, företagets Chief Financial Officer, upp sig just på grund av händelserna inom företaget.
“Jag vill inte avskeda folk”, sa Trauxe till Racked. “Det är svårt att anställa folk. Det är jättesvårt att avskeda dem, men när du inte har något val så har du inget val. I slutänden påverkar det mig inte alls. Det enda som spelar någon roll är att folk köper produkten. Men dramat skadar mitt team.”
Medan Truaxe av många i skönhetsbranschen har setts som det galne geniet, har Nicola varit hans lugna och stabila motpol. Självklart funderade skönhetsvärlden var företaget skulle ta vägen utan henne, men också var hon skulle ta vägen utan företaget. Det visade sig att hon tog vägen till Barbados, där hon gav en intervju med amerikanska Elle.
“Jag tror verkligen att Brandon har goda avsikter med allt han gör. Men nackdelen är att han ibland tar beslut som till synes saknar logik”, säger Kilner till Elle. “Han är grundaren; grundare får förändra sina team. Men jag kunde inte föreställa mig att slutet skulle bli så här.”
I en Racked-intervju i fredags kommenterar Truaxe artikeln och antyder att Kilner har avskedats för att hon har krävt att den operativa chefen Shamin Mohamed ska avskedas, annars tänker hon själv lämna Deciem. I samma intervju kritiserar Truaxe också Kilner för att hon har hyrt dyra och hittills outnyttjade lokaler i New York. Sent i söndags kväll kommenterade Truaxe ytterligare Elle-intervjun med Kilner, då i sin vanliga kommunikationskanal: Deciems företagskonto på Instagram. Där lämnar han, något utförligare, sin version av händelserna som föranledde att Nicola lämnade företaget. Han säger då igen att avskedandet beror på att Nicola har pratat illa om den operativa chefen Shamin Mohamed.
Om du vill läsa mer om företaget Deciem kan du göra det hos vår systertidning Daisy Beauty Professional. Vi skrev om Estée Lauders investering i företaget här och om Niods och The Ordinarys Sverige-lansering här.
*På originalspråk: Our founder is screwed up!
**28 procent, säger Trauxe till Racked.
In English: A very strange, well, abnormal, situation has occured in the beauty world.
Tack för ett bra sammanfattande inlägg. Tyvärr innebär turerna kring företaget att jag tappar intresset att testa produkterna vilket är synd då jag verkligen tycker att företaget är innovativt och spännande.
Jag förstår hur du tänker. Här gäller ju väldigt mycket å ena sidan, å andra sidan. Jag tycker Truaxes beteende är galet, megalomaniskt och förkastligt. Jag kan också tänka att få företag är moraliskt oantastliga. Det finns säkert andra företag som gör värre saker, exempelvis köper mineralpigment som bryts av barnarbetare i U-länder, och som vi bara inte vet om. Eller gör hemska saker vi kan kontrollera: skövlar urskog eller säljer kosmetika i Kina och därmed låter sina produkter djurtestas – dessa varumärken är det ju säkert många av dem som ondgör sig över Truaxe som köper utan att reflektera över.… Läs mer »
Tack för denna suveräna summering. Har inte fått något bra sammanhang i de ströinlägg och info jag läst på nätet.
Vad fint att du uppskattar inlägget! Tog evigheter att göra… 😉
Jag tycker det är jättebra att du skriver om det här. Hypen kring The Ordinary t ex, är ju helt enorm, och jag ogillar när folk så totalt köper något utan en tanke på vilka som ligger bakom.
En del som kan och vet mer än jag om produktion menar att “du får vad du betalar för” gäller även The Ordinary, så att exempelvis den dyrare Drunk Elephant-marulaoljan ska vara av mycket finare kvalitet. Jag känner mig kluven. Det finns ju något demokratiskt i att beauty är tillgängligt även för dem med tunnare plånbok, samtidigt som en hög kvalitet ska få kosta.