Bär din retinol som den sista droppen vatten
Det första jag tänker på när de första dropparna landar i handflatan är att det doftar nötcréme. Inte alls oangenämt. Oljan sprids lätt ut med fingertopparna och glider över ansiktet vid applicering. Den mjuka, silkiga känslan kan nog tillskrivas squalane, en ingrediens som också verkar mjukgörande och återfuktande. Just squalane är en av mina favoritingredienser eftersom den får min hud att kännas babylen, nästan som en silikonprimer kan göra.
Akademikliniken Pure Retin Oil är en A-vitaminolja med bio-retinol och hexylresorcinol (som förutom att användas som smärtlindrande ingrediens i halspastiller används mot hyperpigmentering i hudvård). Oljan innehåller även lakritsrot som ska verka antioxidativt och lugnande. Själva oljan som bär retinolen kommer från jojoba och mandel.
Oljan kan användas direkt på ansiktet som en del i kvällsrutinen, men den ska också kunna blandas i en kräm eller ett serum. Tre till fem droppar rekommenderas på rengjord hud, och det är lätt att dosera med pipetten. Använder man andra serum separat ska de gärna appliceras först.
Retinol är en hårt arbetande hudvårdsingrediens. Dess små molekyler tränger effektivt ner ända ner i hudens mellanskikt, där de levande hudcellerna återfinns – och ”föryngrar” cellerna. Därför kan retinol var effektivt mot solskador. Retinol reglerar talgproduktionen och kan också stimulera produktionen av elastin och kollagen.
Huden blir alltså mer tålig på sikt, men om man är känslig kan man reagera med rodnad och fjällning av det starka retinolet. Vad jag förstår kan man reagera olika på olika retinolprodukter och det gäller att prova sig fram, och inte minst stegvis vänja sig. Själv har jag medicinerats med den besläktade A-vitaminsyran mot acne flera gånger när jag var yngre, kanske är det därför jag byggt upp en god tålighet mot retinol. Jag är därför kanske inte rätt person att avgöra om Akademikliniken Pure Retin Oil är en tillräckligt snäll retinol-variant. Det enda jag vet är att jag som är 40 + och har tålig hud har kunnat använda den minst fem kvällar i veckan utan att reagera. Den ”bio-retinol” som ingår i Akademiklinikens produkt ska vara något som kallas ”bakuchiol” som i stort sett har samma funktion som vanlig retinol men utan att vara irriterande.
Naturligtvis är jag nu mycket noga med att använda solskyddsfaktor på dagarna, trots att vårsolen knappt har tittat fram – eftersom retinol också exfolierar och gör huden solkänslig.
Retinol tar tid på sig innan man märker någon skillnad och fungerar bara vid regelbunden applicering. För mig tog det ungefär fyra veckor innan jag såg någon effekt. Strax efter fick jag komplimanger för att jag såg pigg och fräsch ut, så det kan inte vara inbillning.
30 ml för nästan 1500 kronor är en stor investering, men flaskan är dryg och jag njuter av doften och den lyxiga känslan vid insmörjningen. Och nu vill jag inte sluta! Trots det höga priset blir det ett högt betyg, 4 av 5. Om effekten blir ännu bättre de kommande veckorna skulle jag gärna ge Akademikliniken Pure Retin Oil en femma.