Allt du behöver veta om inflammationer, bakterier och känslig hud

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

Varannan kvinna har eller tror sig ha känslig hud. Är du en av dem? Här är allt du behöver veta om histaminer, c-fibrer och mikrober.

Dr Claudia Aguirre.

Idag bjöd Comfort Zone på presslunch med tema ”känslig hud”. Gästtalare var Dr Claudia Aguirre, forskare inom neurologi. Hon berättade om det senaste hon har sett och hört vad gäller inflammationer, känslig hud och mikroflora.

Känslig hud är ett syndrom; en samling symptom.

Det finns två sorters inflammation: ”vanlig” inflammation som uppstår som ett svar på exempelvis en skada utifrån. Sedan finns neurogenic inflammation, som uppstår i hjärnan. När hjärnan är stressad kan den skicka ut samma kemikalier som vid en skada och påverkar då kroppen. Till exempel kan histaminer skickas ut och bland annat vidga blodkärlen.

Du behöver inte ha en inflammation eller vara röd för att ha känslig hud, även om känslig hud kan vara inflammerad.

Du behöver inte ha en skadad hudbarriär om du har känslig hud, även om du kan ha både känslig hud och skadad hudbarriär samtidigt.

Har du en skadad hudbarriär är det mer troligt att du har känslig hud än annars, däremot behöver en känslig hud inte ha en skadad hudbarriär.

Eksem är en hudåkomma med skadad barriär, rosacea är en hudåkomma med skadade blodkärl.

Läs också:  Den mystiska manicken som lyser bort akne

C-fibrer finns i huden. De skickar information till huden, och känslig hud verkar ha tjockare c-fibrer. Dessa kan skicka mer information än en tunnare fiber och ibland uppstår överbelastning i huden.

Akne orsakas inte av p.acne-bakterier, tvärtom så botas de av p.acne-bakterier. Så mediciner som dödar bakterier gör förmodligen mer skada än nytta. (Gäller sannolikt endast receptbelagda preparat, saker du själv kan köpa på ett parfymeri har förmodligen för lite effekt på bakterier för att döda p.acne.)

Probiotika kan hjälpa de goda bakterierna i kroppen. Probiotika lever på prebiotika, som bland annat finns i fibrer. I Sverige äter vi för lite fibrer och får därför inte i oss tillräckligt med prebiotika och har alltså ofta för lite probiotika i kroppen.

Olika människor reagerar olika på olika mikrober. Därför går det inte idag att säga att en viss probiotisk stam ska hjälpa exakt alla med samma problem. Därför är det bättre att ha prebiotika i hudvård än probiotika. Om några år, när det finns mer forskning, kan det däremot vara en bättre idé att ha probiotika.

Vissa kvalster tros orsaka rosacea.

Och så har det kommit en ny, medicinsk definition av känslig hud: Sensitive skin is a syndrome defined by the occurence of unpleasant senations (stinging, burning, pain, pruritus* and tingling sensations) in response to stimuli that normally should not provoke such sensations. These unpleasant sensations cannot be explained by lesions attributable to any skin disease. The skin can be normal looking or be accompanied by erythema. Sensit9ve skin can affect all body locations, especially the face.

*pruritus: fancy science word for ”itch”.

Läs också:  Jag har testat näsgnuggaren som ska trolla bort porer

 

In English: New intel on sensitive skin, skin inflammations and microbes.

0 0 röster
Betyg på inlägget
7 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Rebecka

Hej!
Intressant läsning men är inte detta motsägelsefullt som du skriver :
”Acne orsakas inte av p.acne-bakterier, tvärtom så botas de av p.acne-bakterier. Så mediciner som dödar bakterier gör förmodligen mer nytta än skada.”?
Mediciner gör väl mer skada än nytta? Eller har jag missat något?

Tack för en bra tidning !

Cecilia

Jag tänkte också fråga detta, tror du bara gjort slarvfel i texten eller så fattar inte jag heller texten text? Det står ”gör förmodligen mer nytta än skada” men det borde väl stå ”gör förmodligen mer skada än nytta” alltså de bakteriedödande ämnena/medicinerna? 🙂

Jeanette

Vilket spännande ämne! Jätte intressant!

Ulrika

Hej Kicki! Tack för en superbra blogg! Alltså, jag har bara en reflektion… Jag har haft glasögon i 25 år (är 45) och ser gradvis allt sämre. Jag kan inte sminka mig utan förstoringsspegel och ska jag vara noga måste jag ha ännu starkare förstoring, har köpt en 10x som gör att jag ser varenda rynka och flaga i ansiktet. Värsta chocken ju, ser jag verkligen ut så?! Hur gör andra, det kan ju inte vara bara jag som är halvblind utan glasögon och som inte har linser?

Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa

0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x