Är det bara jag som inte gillar schampokaka?

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

Jag har testat schampokaka och det gör jag inte om i första taget. Det här är vad som hände (eller snarare INTE hände). 

Det här med schampokaka. Shampoo bar. Vattenfritt schampo. Vad man än kallar den så är och förblir dess poäng ett mysterium. Det enda jag kan säga är att poängen INTE är att få håret rent. 

Schampokaka är klimatsmart

Det är svårt att konsumera något alls och samtidigt vara klimartsmart. Men om det nu finns ett enkelt sätt att göra lite mindre skada på planeten så testar jag gärna! Schampokaka är ett sådant.

De ljuvliga små rundlarna ovan doftar underbart! Det är schampokaka med fräscht doft av Thailand (ja, jag associerar citrongräs med svenskarnas asiatiska favoritresmål). Så det var med stor förväntan jag hoppade in i duschen för att testa den här miljövänliga och moderna versionen av schampo! 

Schampo i fast form tar mindre plats och väger mindre vid transport än att leverera tunga flaskor fulla av vätska. Det minskar bränsleåtgången. Förpackningarna är dessutom helt plastfria, vilket är ett måste om man ska göra hållbar skönhet på riktigt. Det finns många skäl att heja på vattenfri beauty!

Det var det positiva. Det negativa är att kakan behåller sin fasta form så gott som helt även när du använder den. Det går alltså inte att löddra upp kakan, i alla fall inte tillräckligt för att skapa något slags rengöringsmedel för håret.

Läs också:  Schampokaka, packning och söndagsmask

Så gick det att tvätta håret med schampokaka

Det schampo jag med vatten lyckades lösa upp från en schampokaka var inte tillräckligt glidigt för att fördela jämnt i en stor hårmängd. Jag har en stor hårmängd. Jag fick så att säga ett fläckvis tvättat hår. Och de tvättade fläckarna drabbades inte heller av någon undergörande effekt. Schampots rengöringskapacitet fick nätt och jämt godkänt. 

Det snällaste jag kan säga om balsamet är att det åtminstone inte var sämre än schampot. Jag upplevde, konstigt nog, att det var något enklare att få på plats på en större del av håret. Men det kan vara jag som inbillar mig. 

Resultat efter tvätt

Resultatet blev ett till största delen så gott som rent hår som inte trasslade jättemycket efteråt. Plus för god doft och att den milda formulan sannolikt sliter mindre på färgat hår än konventionella schampon.

Tveksamt om schampokakan torkar ut mindre än annan hårtvätt. Jag upplevde kalufsen ungefär lika mycket/lika lite halmig som vanligt. Det fanns inget med den här upplevelsen som får mig att vilja göra om den.

Jag tror på idén med vattenfri kosmetika och skulle gärna hitta ett bra schampo och ett balsam i kakform. Och jag är säker på att så kommer att ske en vacker dag! Det blev bara inte idag.

Läs också:  Tips på hur du kan göra din skönhetsrutin mer eko-vänlig!

In English: Tried shampoo bar and waterless conditioner. Not a fan, at least not yet.

5 3 röster
Betyg på inlägget
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
3 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Sara

När jag simmade mycket (9ggr/vecka) för massa år sen tyckte jag schampokaka var toppen, men jag hade nog inte så höga krav på den tiden då använde jag mig av någon variant från lush och vill minnas att den löddrade rätt rejält – så kanske är det beroende på tillverkaren och inte kak-formen?

Maria

Håller med. Fungerar inte alls för mig. Inget lödder, fläckvis (som du beskriver) renhet och allmänt nej tack.

Nancy

Tack. Så skönt att höra att jag inte är ensam.

Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa

2
0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x