Åldersgräns för hudvård får kritik

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna
Är Mantles produkter skadliga för barn eller inte? //Foto: Mantle

I mars uppmärksammade media att unga människor köper och använder kraftfull hudvård. Mantle reagerade med att sätta åldersgräns för hudvård i sin webbshop. Apotek Hjärtat tog strax därefter ett liknande beslut för hudvård med vissa ingredienser. Detta förvånar Francesca Cambuli, utbildningschef på Paula’s Choice:
”Många av Mantles produkter hade jag utan problem kunna använda på mina barn”, säger hon
.

Att förstå vilka ingredienser som passar olika hudtyper kan vara svårt. Både unga och deras föräldrar behöver vara medvetna om potentiella risker med avancerade produkter men saknar ofta kunskap. Sociala medier som TikTok och Instagram påverkar ungdomskulturen. Skönhet, inklusive hudvård, är ett av de mest populära ämnena på dessa plattformar.

Är vuxnas hud och barns hud olika?

Barns hud är tunnare och känsligare än vuxnas, vilket gör den mer sårbar för irritation av starka produkter. Deras hudbarriär är också mindre utvecklad, vilket gör att huden lättare förlorar fukt och kan reagera på yttre påverkan som kyla, vind och föroreningar. Oftast räcker en enkel rutin med rengöring, återfuktning och solskydd för ung hud. 

Införde åldersgräns för hudvård

Många barn, ibland så unga som tio år, vill därför använda produkter med starka ingredienser som retinol och syror. Problemet är att dessa avancerade produkter kan skada hudens barriär och orsaka irritation, vilket media rapporterade om i början av året. I mars införde därför hudvårdsföretaget Mantle en 18-årsgräns på sin egen webbshop.

“Våra produkter är utvecklade för vuxen hud och vi vill undvika att yngre användare som inte har samma hudtyp får problem på grund av felanvändning. Vi hoppas på att vara en symbol till branschen, att vi kan inspirera fler att ta efter. Visa hur du som företag kan bete dig mer ansvarsfullt när det kommer till hudvård”, säger Stina Lönnkvist, medgrundare.

Ett annat företag som infört åldersgräns för hudvård är Apoteket Hjärtat. Efter Mantles initiativ satte kedjan en 15-årsgräns för hudvård med vissa, extra effektiva ingredienser. På listan finns bland annat retinol och AHA-syror.

“Det är vårt ansvar som företag att guida dessa unga konsumenter och deras föräldrar för att förhindra felaktig användning av starka ingredienser som retinol och syror. Vi vill lyfta en debatt om detta och visa hur viktigt det är att behandla hud utifrån dess faktiska behov, snarare än utifrån trender”, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

”Saknar vetenskaplig grund”

Men flera personer i kosmetikbranschen menar att en åldersårsgräns för hudvård inte fyller någon funktion. Även om många, barn såväl som vuxna, kan skada huden med många olika och felaktiga produkter, är ingen korrekt använd hudvård egentligen farlig.

“Vi har inte satt en åldersgräns för våra produkter eftersom vi hellre satsar på att utbilda föräldrar och unga. Det finns ingen vetenskaplig grund för att sätta en åldersgräns”, säger Francesca Cambuli, utbildningschef på Paula’s Choice.

Cambuli betonar att det inte finns någon forskning kring vid vilken ålder produkter kan vara farliga. Hon tycker att företag bör ge bättre verktyg för att förstå ingrediensernas påverkan på hudtyper istället för att införa åldersgräns för hudvård. Hon menar att om ett företag verkligen tror att en produkt är skadlig så bör det finnas en tydlig varningstext på förpackningen. Det saknar både Apotek Hjärtat och Mantle.

”Det känns nästan som att de försöker undvika juridiska problem. Produkterna är ju faktiskt väldigt milda och snälla mot huden, utan ingredienser som alkohol. Många av Mantles produkter hade jag utan problem kunna använda på mina barn”, säger Francesca Cambuli.

Exempel på ingredienser som Mantle inte vill att personer under 18 ska använda:

Exfolierande enzymer 
Exfolierande syror (som AHA-syror och salicylsyra)
Kaolin
Mekaniska peelingar med fysiska korn
Vitamin A

Exempel på ingredienser som Apoteket Hjärtat inte vill att personer under 15 ska använda:

AHA-syror (som glykol-, mandel-, mjölk- och citronsyra)
BHA-syra (salicylsyra)
Exfolierande enzymer 
Mekaniska peelingar med fysiska korn
Vitamin A (retinol och retinylestrar)
Vitamin C

2.3 4 röster
Betyg på inlägget
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
0 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Towa Jansson

Mest lästa

0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x