I många år var hudvård för män begränsad till i huvudsak doftsatta hygienartiklar. En Dubbeldusch fanns ofta i badrummet i mitt barndomshem, högstadiekillarna lyckades ständigt överdosera Axe och min morfar doftade alltid från Old spice After Shave. Manlig hudvård utgjorde i bästa fall en minimal yta i skönhetsaffären. Men det var då.
På senare år har försäljningen av manlig hudvård ökat kraftigt. Enligt marknadsundersökningsföretaget Kvb research kommer den europeiska marknaden att växa hela 8,2 procent om året fram till år 2026. Kort sagt, framtiden för den manliga huden ser både ljus och väl återfuktad ut.
”Vi har haft en väldigt bra utveckling de senaste åren”
Jesper Rönnbäck, grundare Recipe for men
Jesper Rönnbäck, en av grundarna till hudvårdsmärket Recipe for men, menar att män historiskt sett inte alltid varit bekväma med att handla hudvård i fysiska butiker, en barriär som försvinner tack vare ökad tillgänglighet online.
”Det är jättekul att vi ser starka tillväxtsiffror inom segmentet manlig hudvård, vi har själva haft en väldigt bra utveckling de senaste åren. En snabbt ökande försäljning online spelar en viktig roll för hela branschen, vilket lovar gott för framtiden”, säger han.
Malin Tivlin, auktoriserad hudterapeut, håller med om att manlig hudvård får allt mer fokus bland krämköparna:
”Tidigare har det varit kvinnor som haft det största intresset och mycket har varit inriktat på dem, men de senaste åren har branschen fått upp ögonen för den manliga målgruppen. Och män har fått upp ögonen för hudvård”.
”Precis som du vill äta en balanserad kost och motionera regelbundet vill du också ta hand om din hud på bästa sätt”
Benjamin Liljeblad, prodututvecklare Gilda Liljeblad
Manlig hudvård må vara i ropet, men Recipe for men var riktigt tidiga på bollen. Redan 2002 såg de första produkterna dagens ljus.
”Då, för tjugo år sedan, var hudvård för killar väldigt hajpat. Det startades många nya indie-märken och flera av de internationella beautyjättarna kom med herrserier. Sedan svalnade hajpen en smula och det började pratas mer om unisex-produkter än om specifika produkter för män. Nu ser vi en återgång till det mer normala. Marknaden är mogen och det finns ett stort intresse, framför allt bland de yngre, att ta hand om sin hud”, säger Jesper Rönnbäck.
Benjamin Liljeblad, auktoriserad hudterapeut och produktansvarig för varumärket Gilda Liljeblad, menar att covid-19 också har haft effekt på mäns hudvårdsintresse.
”Allt fler män intresserar sig för hudvård och för sitt välmående i stort, en trend som satte av i raketfart under pandemin. Män har spenderat mer tid hemma, kanske sett sig på kameran under digitala möten och insett att de vill ha någonting för att känna sig lite mer fräscha. Manlig hudvård är idag helt normaliserat och en självklarhet, jag tror att det har blivit en förlängning av välmående i stort. Precis som du vill äta en balanserad kost och motionera regelbundet vill du också ta hand om din hud på bästa sätt”, säger Benjamin Liljeblad.
Precis som kvinnor behöver också män ta hand om sin hud för att den ska se och må så bra ut som möjligt. Men det finns faktiskt skillnader. Visste du till exempel att den manliga huden i regel är 20–25 procent tjockare än den kvinnliga? Eller att män behåller en jämn kollagenproduktion under hela livet, eftersom de inte går igenom klimakteriet?
”Den manliga huden är ofta av den fetare typen, då män har mer aktiva talgkörtlar och därför lättare att utveckla orenheter och akne. De rakar sig också ofta och kan få problem med inåtväxta hårstrån men även få en känslig hudyta”, säger Malin Tivlin.
”Män har mer aktiva talgkörtlar och därför lättare att utveckla orenheter och akne”
Malin Tivlin, hudterapeut
Men trots att behovet för en mer rigorös rutin finns – och intresset för hudvård stadigt ökar – är det ändå många män som fortfarande lever kvar i ett slags dubbelduschtänk.
”Förvånansvärt många män har ingen hudvårdsrutin. De tänker att vatten räcker eller att duschtvålen även funkar bra som ansiktstvätt. Min erfarenhet är att män är lite osäkra kring hudvård och i stället för att fråga vänder de på klacken och går miste om en bra hudvård”, säger Andreas Wiik, en av grundarna till det svenska hudvårdsmärket Carl & son.
”Förvånansvärt många män har ingen hudvårdsrutin”
Andreas Wiik, grundare Carl & Son
De män som vågar fråga i skönhetsdisken efterlyser ofta helt andra effekter av sin hudvård än kvinnor. Glow? Glöm det!
”Medan kvinnor ofta vill ha produkter som ger en återfuktad känsla efterlyser generellt män i stället oljefria och löddrande produkter som har en mattande effekt på huden”, säger Benjamin Liljeblad.
Både Andreas Wiik, Malin Tivlin och Jesper Rönnbäck menar att män ofta letar efter hudvårdsprodukter som både är enkla att förstå och att använda. Carl & son har till exempel valt att pryda varje produkt med tydliga instruktioner om hur och var den ska appliceras. Clarins Men har till och med illustrationer på förpackningen. Många varumärken riktade mot män väljer också bort långa och komplicerade produktnamn.
”De män jag har stött på som vill ta hand om sin hud vill fortfarande ha en enkelhet i sin hudvårdsrutin, där de flesta nöjer sig med en rengöring och en återfuktare”, säger Malin Tivlin.
Att huden skulle må bättre – och se bättre ut! – med regelbunden exfoliering och fuktmask är för många män en helt ny insikt”
Andreas Wiik
Att satsa på mer anpassade hudvårdsprodukter kan ses som ett steg i rätt riktning. Andreas Wiik skulle dock gärna se att männen gick ännu längre.
”Många män är bra på att tvätta ansiktet och smörja in det med en fuktkräm, men gör inte så mycket mer än så. Att huden skulle må ännu bättre – och se bättre ut! – med regelbunden exfoliering och en extra intensiv fuktmask då och då är välkänt för de flesta skönhetsintresserade kvinnor men för många män är det faktiskt en helt ny insikt”, säger han.
Vi har konstaterat att det finns vissa skillnader mellan manlig och kvinnlig hud. Ändå går det utmärkt för en man att använda en hudvårdsprodukt som är tänkt för en kvinna. Och tvärtom.
”Även om det finns fysiologiska skillnader mellan manlig och kvinnlig hud så är de betydligt färre än likheterna. Hudvårdsnyttiga ingredienser som till exempel A-vitamin, C-vitamin och peptider är bra för all hud, oavsett vilket kön den tillhör”, säger Benjamin Liljeblad.
Kort sagt: din hudvårdsrutin ska handla om vilken hudtyp du har och i vilket tillstånd den är, inte om du man eller kvinna.
Och skippa Dubbeldusch i ansiktet.
Daisy Beautys medarbetare och produktrecensenter har slagit sina kloka huvuden ihop och letat fram några extra vassa herrprodukter! Här finns hudvård med och utan instruktioner, alla möjliga konstistenser och inte mindre än fyra svenska herrmärken.
Melyon är en skapelse från den svenske toppmodellen Roger Dupé. De inkluderande produkterna tar särskild hänsyn till melaninrik hy och krulligt skägg, men kan så klart användas av alla.
Ögonkräm som ska ge rikligt med fukt och motverka svullnader med hjälp av bland annat glycerin och mentol.
Återfuktande och skyddande fuktkräm med bland annat aloe vera, glycerin och skydd mot både UVA och UVB.
Snabbverkande och djuprengörande ansiktsmask med bland annat marockansk rhassoullera och extrakt från blå alger.
Vegansk multiprodukt som både kan användas som ansiktsserum, ögonkräm eller fukt-booster. Innehåller bland annat glycerin och hyaluronsyra.
Uppstramande och återfuktande gelkräm med bland annat salicylsyra och extrakt från citron. Pedagogiska bilder på förpackningen förklarar vad produkten avses göra.
Uppfriskande ansiktsskrubb med bland annat koffein, mentol och aprikoskärnolja.
Mild och lugnande ansiktsrengöring med niacinamid, bisabolol och mandelolja.
Fräscht, behagligt balm som lugnar huden efter rakning. Hyaluronsyra återfuktar – en perfekt vardagsprodukt!
Ansiktsolja som återfuktar och ger glow från svenskt herrmärke grundat av artisten Danny Saucedo. Så långt det är möjligt används lokala råvaror, exempelvis havreolja från Finland.