Gourmand-dofter trendar i hela världen och allra mest trendar de i Sverige. Towa Jansson reder ut varför vi svenskar så hemskt gärna vill lukta dessert.
I resten av världen är Sverige känt för tre saker: Ikea, den rena naturen och kanelbullen. Den lilla snurran av kryddor, smör och vetedeg är en svensk kulturskatt. Inte konstigt att den har fått en egen dag!
I år är det faktiskt 25:e året vi firar på Kanelbullens dag. Under dagen säljs ungefär sju miljoner kanelbullar i Sverige. Dubbelt så många svenskar firar Kanelbullens dag än vad som firar Sveriges nationaldag.
Det finns en god anledning. Parfymören Linda Landenberg menar att den kryddiga karaktären hos kaffebrödet får oss att tänka på hemmets hjärta, köket. Det är en plats som erbjuder trygghet, välbefinnande och en känsla av värme. Det behöver vi i när temperaturerna faller och mörkret likaså.
”När mörkret och kylan sätter in söker vi oss gärna till det som känns ombonat och tryggt. Vaniljens söta och mjuka doft påminner om barndomens trygghet, som en varm kram, medan kanelens kryddighet ger en känsla av lugn och värme. Dessa smaker och dofter är klassiska gourmand-noter som ger oss trygghet i det annalkande mörkret”, säger hon.
De oroliga tiderna som vi lever i, med lågkonjunktur och krig inpå knuten, stärker gourmandparfymernas position. Fredrik Johansson är doftexpert hos skönhetsföretaget E. Saether AB. Han håller med Landenberg om trygghetsaspekten.
”I barndomen lever man ett enklare liv än man gör som vuxen. Så dofter som vi kommer ihåg från tidigt i livet – exempelvis bulldoft – minner om en bättre tid”, säger han.
Men det populära bakverket är inte bara oskuldsfull barndom och vänlig trygghet. Det kan också ha en mer vuxen sida. Den mer mogna lockelsen har en vetenskaplig förklaring.
”Vi får inte glömma att kanelen utöver dess goda smak, även har aromaterapeutiska egenskaper. Den är inte bara lockande och värmande, den kan även upplevas som sensuell. Detta gör att kanel attraherar oss av både psykologiska och kulturella skäl”, säger Linda Landenberg.
En gourmandnot är en ätbar not som får oss att tänka på bagerier och efterrätt. Exempel på sådana är vanilj, kolasås, kokosnöt, choklad, saffran och kaffe. En doftnot som rosépeppar är alltså inte en gourmandnot, trots att man kan äta rosépeppar också.
Genren upplever en storhetstid. I det doftstyrda skönhetsmärket Lushs svenska butiker utgjorde gourmander 11,7 procent av försäljningen under perioden februari till mars ifjol. I år under samma period så stod gourmander för 42,24 procent av försäljningen. Det är en betydande ökning.
”Idag uppstår och växer många skönhetstrender på TikTok. Gourmander blir ofta populära på TikTok, eftersom det är lättare för de yngre generationerna att ta till sig gourmander än mer traditionella parfymer”, säger Emma Vincent, parfymör på Lush.
Hon poängterar också att de flesta gourmand-dofter är könsneutrala och har därmed en större publik än parfymer som marknadsförs mot antingen män eller kvinnor. Men oavsett hur populär genren är så är den inte för alla.
”Gourmand-dofter har varit den främsta trenden under 2024, men att något är trendigt betyder inte att det är intressant”, säger parfymören Julie Masse hos doft- och smakproducenten Givaudan.