Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.
En överdrivet aktiv hudvård kan skada hudens barriär och du kan få eksem och andra hudåkommor. // Foto: Emily Dahl
Hudvårdsnörd. Check. Glow-beroende. Javisst. Nyförälskad i en man med sexig (men ack så rivig) tredagarsstubb… Behöver jag säga mer? Så just när jag särskilt gärna ville känna mig vacker och tilldragande såg jag plötsligt ut som ett kärleksbarn mellan en japansk makak och ett moget lingon. Näsan var ilsket rödprickig, inflammerad, fnasig och öm. Området kring munnen och under ena ögat likaså. Jakten på felfri hud, med hjälp av ihärdig exfoliering och en experimentell cocktail av överdrivet aktiva produkter, hade bidragit till att skada min hudbarriär.
”Det finns inga studier, men vi har sett fler skadade hudbarriärer på senare år. Många baserar inte sin hudvårdsrutin på kunskap utan på trender – och det kan bli farligt för huden”, säger Anne Birgitte Undén, disputerad hudläkare på Complete Skin i Stockholm.
Fenomenet har till och med fått ett namn: nätdermatit. Det är hudterapeutslang för ett hudtillstånd där huden har stressats av överexfoliering eller har behandlats med alltför aktiva produkter som vi har läst om på nätet. Det är egentligen inget officiellt hudtillstånd, utan en beskrivning av vad som händer när du följer fel hudvårdsråd.
”Vi blir matade med information från influencers, mikroinfluencers, tidningar, kollegor och vänner. Vi smackar på en hel del ingredienser och mixtrar med produkter från olika märken. Ibland fungerar det och ibland fungerar det inte. Vi tar till oss ett tips där och ett tips där – tills huden slår bakut”, säger Felicia Pirgaip, auktoriserad hudterapeut och styrelseledamot i Sveriges hudterapeuters riksorganisation (SHR).
Hon är bekymrad. Istället för att besöka proffs som hudterapeut eller hudläkare snubblar vi in på forum där medicinen mot allt stavas more is more, med aktiva specialprodukter och aggressiv exfoliering. Där lösningen på alla hudproblem sägs vara det hajpade glow-serumet, den megapotenta masken eller den senaste anti age-ingrediensen – eller helst alla tre på en gång. Och syra, syra, syra.
”Intresset för resultatinriktad hudvård växer i alla åldersgrupper. För bara några år sedan var det inte särskilt vanligt att behandla med syror. Idag har alla syror hemma i badrumsskåpet”, säger Paulina Björkquist, utbildare på Elixir Cosmeceuticals. ”Men många vet inte vilken syra det är, eller i vilken koncentration. Vi vill ha den där mirakeleffekten som inte går att få.”
När hela världen snurrar allt fortare finns varken tid eller tålamod att vänta på att hudvårdsprodukterna ska göra jobbet.
”Om vi inte behandlar hudbarriären med kärlek och respekt, så kan det få stora konsekvenser”, säger Susanna Porras, internationell utbildare på pH Formula. ”Problemet är att många har så bråttom. Vi vill se snabba resultat. Men maximal koncentration är inte lika med maximalt resultat.”
Det gäller att komma ihåg att vandringen för en ny hudcell till hornlagret normalt tar mellan fyra och sex veckor. Därför är det viktigt att ha is i magen och låta det ta tid när man börjar använda en ny hudvårdsprodukt. Tidigast efter två-tre månader är det läge att göra en utvärdering. Och i vissa fall, som när det gäller produkter som till exempel ska behandla pigmenteringar, kan det dröja ännu längre innan det går att se något resultat.
”Produkterna behöver tid för att bli kompis med den hud som de appliceras på. Huden är vårt största organ och vi ska inte påfresta den och mata på med produkter i onödan. Du måste ha respekt för din hud och för produkterna du använder”, säger Pirgaip.
En överbehandlad hud kännetecknas ofta av rodnad, stramhet och yttorrhet. Den kan klia, kännas fnasig och flammig. Ibland kommer små plitor, knottror eller blåsor. Och det är bara de kortsiktiga konsekvenserna. En rubbad hudbarriär kan i värsta fall leda till hyperpigmenteringar eller en bestående känslighet med vidgade blodkärl som följd.
Då gäller det att skala ned hudvården, och att bara använda milda produkter som reparerar, lugnar och skyddar. En mild rengöring, ett snällt fuktserum och en kräm som återfuktar och återfettar räcker långt. Och solskydd, förstås. Alla produkter som är aktiva, syrabaserade och behandlande måste bort.
”Vi måste filtrera all information som finns där ute. I slutändan handlar det inte om en enda magisk ingrediens, utan om en synergi av ingredienser, det bästa pH-värdet och den bästa texturen”, säger Susanna Porras. ”Lita på expertisen! Influencers baserar sina åsikter på en personlig upplevelse.”
När den akuta inflammationen sedan är över och huden varken känns torr, fet, blossig, kliar eller svider kan man försiktigt smyga in en mask eller skonsam peeling.
”Det är viktigt att börja i det lilla”, säger Cecilia Undén. ”Addera fler och nya produkter långsamt, istället för att köpa en full uppsättning.”
Jag gissar att åtminstone ett hundratal hudvårdsprodukter har passerat mitt ansikte det senaste året – och att få ta del av de senaste innovationerna är ju också en del av tjusningen med mitt jobb. Men när huden slog bakut fick jag backa bandet, ställa undan alla aktiva produkter och långsamt börja bygga upp den med snälla, barriärstärkande ingredienser. Tack vare min nya, sparsmakade hudvårdsrutin ser min hud så bra ut så att jag nästan börjar tro att den är naturligt perfekt – och att det är fritt fram att börja smeta på alla mina gamla favoriter igen. Men så kommer jag ihåg Susanna Porras ord. Hon menar att det finns fyra avgörande faktorer för en frisk och hälsosam hud: att ha tålamod, att ha en varaktig hudvårdsrutin, att skydda huden och att vara varsam. Så jag sätter mig på mina kliande fingrar.
Vad är nätdermatit?
Nätdermatit är hudterapeutslang för ett hudtillstånd där huden har stressats av överexfoliering och/eller har behandlats med alltför aktiva produkter som du har läst, eller fått tips, om på nätet – kanske på google eller i influencers eller kändisars sociala kanaler. Det är egentligen inget officiellt hudtillstånd, utan en beskrivning av vad som händer när du följer fel hudvårdsråd.
Symptomen hos nätdermatit liknar de problem som uppstår vid hudsjukdomen perioral dermatit, såsom rodnad, knottror, yttorrhet, fnasighet och känslighet. Symptomen är tecken på en skadad hudbarriär.
Vissa hudexperter gör ingen skillnad mellan nätdermatit och perioral dermatit.
Ingredienser för en hud med dermatit
Även om det sällan handlar om en enskild ingrediens, utan om produktens hela sammansättning, så finns det några generella riktlinjer. Här är några ingredienser som är kända för att vara snälla mot en hud i kris – och några som du bör vara försiktig med när huden är stressad, överexfolierad och överbehandlad. Använd: Pantenol Allantoin Bisabolol Urea (karbamid) Niacinamid Glycerin Hyaluronsyra Grönt te Ceraamider Undvik: A-vitamin Peptider C-vitamin Alla former av exfoliering (AHA, BHA, kornpeeling, enzympeeling osv.)
53röster
Betyg på inlägget
Prenumerera
1 Kommentar
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Hanna
2024-01-11 11:11
Jag tickar i alla boxar här känner jag. Kan du inte tipsa om vilka produkter du höll dig till under din huds återhämtningsfas? Min hud verkar aldrig komma tillbaka till någorlunda ursprungsläge.
Jag tickar i alla boxar här känner jag. Kan du inte tipsa om vilka produkter du höll dig till under din huds återhämtningsfas?
Min hud verkar aldrig komma tillbaka till någorlunda ursprungsläge.