Funkar anti age-krämer och vilka ingredienser ska vi leta efter?

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.
Vad kan vi egentligen göra för vår hud – och vad kan vi inte göra? //Foto: Emily Dahl

Hudvårdsreklam är fullt av fagra löften. Med hjälp av ”ny forskning”, ”12 patent” och ”unika ingredienser” kan du eller åtminstone din hud bli så mycket som 80 procent yngre. Skönhetsbranschen lägger bara i Sverige ner miljontals kronor på reklam som ska övertyga oss att vi kan bli av med kråksparkar och åldersfläckar med rätt anti age-kräm. Och även om rynkor inte hamnar högst på listan över saker svenskar vill förbättra med sin hud – det gör pigmenteringar –  och även om ord som “årsrik” eller “pro-age” har ersatt det mer negativt klingande “anti age” så är hudvård som får huden att se yngre ut fortfarande efterfrågat.

”Men oftast har skönhetsföretagen en fin dokumentation när det gäller att hänvisa till enskilda ämnen, men ingen vetenskapligt godkänd dokumentation när det gäller effekt av den färdiga produkten”, säger Harry Beitner, hudläkare och docent vid Karolinska Sjukhuset. 

Så åldras huden

Trots ett inbyggt försvar av antioxidanter skadas våra hudceller och dör med tiden. Cellförnyelsen saktas ned, ämnen försvagas, det blir svårare både att binda fukt och att stå emot yttre påverkan som UV-ljus, tobaksrök, kemikalier och till och med syre. Rynkor och linjer hänger ihop med hudens ämnen kollagen och elastin, som ligger som vertikala (kollagen) och horisontella (elastin) ”resårtrådar” i hyn. Redan när vi är mellan tjugofem och trettio börjar ämnena brytas ned. Huden blir mindre elastisk och får svårare att dra sig tillbaka när vi rör den. Upprepade leenden och pannrynkningar genom livet sätter allt mer synliga spår.  Den åldersrelaterade försämringen av hudens kvalitet kallas för kronologiskt åldrande. Huden försämras dessutom av yttre påverkan, framför allt UV-strålning men även livsstilsfaktorer som rökning och stress. Det åldrandet kallas för biologiskt åldrande.

“Oftast har skönhetsföretagen dokumentation när det gäller att hänvisa till enskilda ämnen, men ingen vetenskapligt godkänd dokumentation när det gäller effekt av den färdiga produkten”  

Harry Beitner, hudläkare och docent vid Karolinska Sjukhuset

Det är oklart vad som går att göra åt det kronologiska åldrandet men när det gäller det biologiska åldrandet säger sig anti age-krämer genom tillförsel av olika ämnen kunna motverka eller rentav backa det biologiska åldrandet. Antioxidanter är en av de stora landvinningarna inom skönhetsindustrin och varje företag med självaktning stoppar idag exempelvis vitamin C eller idebenone i produkterna.

”Visst tror vi att antioxidanter långsiktigt är bra för huden, men det är alltid svårt att mäta”, säger Margareta Frohm Nilsson, hudläkare vid Karolinska Sjukhuset. ”Vad händer till exempel om vi inte tillför huden antioxidanter? Och hur stor är effekten av antioxidanter in real life?”

Många tycker att rynkor är väldigt vackert. Idag är hudvård som tar bort eller motverkar pigmenteringar mer efterfrågat än “anti rynk-krämer”. //Foto: Emily Dahl.

Även om “anti wrinkle” nu ses som omodernt så är fina linjer och rynkor ändå något som många äldre konsumenter gärna motverkar eller åtminstone förebygger. Där är peptider de mest omtalade ingredienserna just nu. Peptider kan ha minskande effekt på rynkor även om de har svårt att behålla sin effektivitet vid penetration av huden då de bryts ned av hudens enzymer.

Lyft utan kniv och botoxliknande ingredienser

Peptider tillskrivs vågade slogans som “lyft utan kniv”. Syn-ake heter en kontroversiell peptid som sägs imitera rynkförlamande egenskaper likt det som finns i gift från en brasiliansk huggorm. En annan omtalad peptid är argireline (hexapeptide-3), som framhålls som ett kosmetiskt alternativ till botox. Om vi bortser från den möjliga negativa bieffekten att huden förslappats, vilket varken har bevisats eller motbevisats än, och fokuserar på de positiva möjligheterna så påstår tillverkaren Lipotec att argireline släpper på muskelspänningar så mimikrynkor slätas ut. Men är det möjligt?
”Man har sett en viss effekt i studier där man lagt hexapeptide-3 på rynkor”, säger Margareta Frohm Nilsson. ”Men sen om det är en effekt som är påtaglig är svårt att säga. Och det går absolut inte att få samma synliga effekt som när du sprutar in botox eller injicerar fillers.”

Margareta menar dessutom att det inte går att korrekt säga att en skönhetskräm som du kan köpa över disk har muskelavslappnande effekt.
”Kosmetika får inte ha medicinska effekter, och talar man om muskeleffekter så är det medicinskt.”

”Kosmetika får inte ha medicinska effekter, och talar man om muskeleffekter så är det medicinskt”

Margareta Frohm Nilsson, hudläkare Karolinska Sjukhuset

Hos L’Oréal, som äger en rad stora märken som Lancôme, Vichy, Garnier, Helena Rubinstein och Biotherm, finns produkter som påstås ha liknande “rynkavslappnande” effekt. Beatrice Fahlkvist, vetenskaplig chef för L’Oréal Sverige, instämmer i att en skönhetskräm inte kan vara muskelavslappnande men menar att en kräm kan ha effekt på rynkor ändå.
“Det finns olika sorters rynkor. Mimiklinjer bildas av hudens rörelser, mer markerade rynkor på djupet, samt begynnande rynkor som inte är synliga för blotta ögat än. Olika hudvårdsprodukter kan ha reducerande effekt på dessa olika rynkor.”
De till synes grundare rynkorna beror oftast på ämnen som sväller när de smörjs på huden och reagerar med hudens fuktnivå.
”Vår stigande ålder gör att hudens förmåga att binda fukt minskar. Om man då kan tillföra ämnen som hjälper till att binda mer vatten, tillsammans med ämnen som producerar mer kollagen och elastin, så kan man få tillbaka substans i läderhuden under rynkan, och på ett sätt säga att läderhuden trycker ut rynkan”, säger Fahlkvist. 

Hyaluronsyra anses vara speciellt effektivt för att binda vatten, eftersom det kan svälla upp till tusen gånger sin egen vikt när det lägger sig på huden. Dessvärre är det också dyrt och dyker ofta upp som billigare och inte lika effektiva varianter i anti age-krämer. Den “utfyllande” effekten kan låta exklusiv, men överlag menar Margareta Frohm Nilsson att de flesta krämer har likadan effekt. 
”En torr hy sväller naturligt när den blir insmord med olja eller fett, vilket de flesta hudkrämer innehåller.”

Problem med anti age-krämer

Kanske är det vi konsumenter som har för höga förhoppningar? Och hur kan vi inte ha det i ett brus av anti age-löften som lovar återuppbygga, lyfta, släta till och fylla ut. Vi vill helst se dramatisk skillnad, och helst på några dagar. Men vad är egentligen rimligt att förvänta sig? Inte så mycket om vi ska tro Harry Beitner, som menar att mängden tillåtna ämnen i skönhetsprodukter generellt är för låga för att vi ska se någon stor skillnad. 
”Hade skönhetsföretagen bara fått ha tillräkligt hög koncentration av många aktiva ämnen så hade man däremot sett effekt.”
Dessutom menar han att vi behöver lägga betydligt mer tålamod på användningen. 
”Huden är ett långsamt organ och man bör ge en kräm tre till sex månader för att se en eventuell effekt av den.”

”Huden är som ett par riktigt snygga läderstövlar – tar man inte hand om dem så blir de slitna och åldras i förtid”

Beatrice Fahlkvist, vetenskaplig chef L’Oréal Sverige

Anti age-krämer kan inte ta bort rynkor, men de kan alltså åtminstone reducera lite av det vi ser. Förutom fuktbindande ämnen som sväller när de kommer i kontakt med vattnet i huden, innehåller antiage-krämer ofta pigment och filmämnen som reflekterar ljus, dämpar skuggor och ger en tillfälligt slätare och jämnare hudyta. Men effekten är kosmetisk, inte helt olik användandet av makeup, och försvinner när vi tvättar av oss produkterna. På ett sätt är anti age-hudvård inte helt olikt vård och underhåll av andra organiska ämnen.
”Anti age kan hjälpa till att vårda och underhålla huden för att bibehålla den i gott skick. Precis som med ett par riktigt snygga läderstövlar – tar man inte hand om dem så blir de slitna och åldras i förtid”, säger Beatrice Fahlkvist.

Det finns i alla fall en sak som är helt säker. Ingen skönhetskräm i världen kan förebygga rynkor och förtidsåldrad hud lika effektivt som ett solskydd. Som Hollywood-dermatologen och botoxexperten Dr Frederik Brandt en gång sa:
“Hundratals patienter kommer in på min klinik och berättar om reparerande krämer för 300 dollar, men om de inte smörjer in sig med ett dagligt solskydd, så kan de lika gärna riva sönder sina pengar och kasta ut dem genom fönstret.”

Problem med anti age-krämer

Det finns nästan alltid dokumentation att enskilda ämnen fungerar men sällan motsvarande på den färdiga krämen.
Det är svårt att mäta att ämnen som antioxidanter är bra för huden, eftersom det är svårt att kontrollera vad som händer om ämnena inte tillförs.
Effektiva ämnen som peptider kan ha svårt att behålla sin effektivitet vid penetration av huden då de bryts ned av hudens enzymer.
Effektiva ämnen som peptider kan ha negativa effekter som att huden förslappas vid långsiktig användning.
Kosmetika får inte ha medicinska effekter.
Dyra effektiva ämnen som hyaluronsyra och retinol dyker ofta upp som billigare och inte lika effektiva varianter.
Skönhetsföretagen tillåts inte ha tillräckligt hög koncentration av vissa aktiva ämnen.
Vi konsumenter har inte tålamod nog att testa en kräm tillräckligt länge (tre-sex månader behövs för full effekt).

Anti age-ingredienser som fungerar

Det viktigaste är att inte röka, undvika solen, sova gott och inte stressa. Utöver det kan du söka efter dessa ingredienser i din hudvård.
AHA-syror: Löser upp döda hudceller från hudytan och gör den mjukare, lenare, jämnare i tonen.
Alfaliponsyra: Antioxidant som kan minska ytliga rynkor och linjer. 
Antioxidanter: Skyddar hudens celler från att skadas eller brytas ned av fria radikaler, en av yttre orsakerna till hudens åldrande. 
Druvkärnextrakt: Antioxidant som även kan vara hudläkande.
Glykolsyra: Peelande AHA-syra som kan binda fukt, öka kollagenproduktionen och ge lenare, fastare hy.
Grönt te: Antioxidant som är anti-inflammatorisk och kan stimulera hudens kollagenproduktion. 
Hyaluronsyra: Lägger sig på hudytan och hjälper huden att binda fukt.
Idebenone: Antioxidant.
Kollagen (som ingrediens i hudvård): Lägger sig på hudytan och hjälper till att binda fukt. 
Lecitin: Mjukgörande ämne som hjälper huden att binda fukt.
Linolsyra: Anti-inflammatoriskt fettsyreämne som kan stärka hudens skydd och ge friskare, starkare hud. 
Mica: Skimrande mineralpigment som reflekterar ljus och ger jämnare hudton och mer lyster.
Mjölksyra: Peelande AHA-syra som kan binda fukt, stimulera kollagen, ge fastare hud och jämnare ton.
Niacinamid: B-Vitamin som kan stimulera mikrocirkulationen, öka hudens fettsyreproduktion och minska linjer, flammighet och glåmighet. 
Peptider: Kan ha minskande effekt på rynkor. Har svårt att behålla sin effektivitet vid penetration av huden då de bryts ned av hudens enzymer.
Polymerer: Filmliknande ämnen som lägger sig ovanpå huden och ger en slätare yta. 
Retinol: A-vitamin som kan öka hudens kollagen, binda fukt och ge fastare, friskare hy med dämpade ålderstecken.
Silikoner: Lägger sig på huden och hjälper till att jämna ut linjer, porer, ojämnheter. Vanliga i primers. 
Ubiquinone (coenzym Q10): Antioxidant som är anti-inflammatorisk, kan stimulera kollagen och dämpa ålderstecken i huden. 
Vitamin C: Antioxidant som är anti-inflammatorisk, kan öka kollagen och ljusa upp pigmentfläckar orsakade av solen. 
Vitamin E: Antioxidant som kan stärka hudens försvar, hjälpa till att binda vatten och mildra solskador.
5 2 röster
Betyg på inlägget
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
1 Kommentar
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Ewa

Jätteintressant läsning! Så ärligt i djungeln av hudvård som lovar både det ena och det andra. Stor applåd Kicki 🙂

Johanna Storås

Mest lästa

2
0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x