Solkrämer har lägre SPF än angivet, enligt norsk rapport

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.
SPF 10, SPF 50 eller SPF 52? Det beror på vem du frågar… och vem som mäter. // Foto: Suntique

Många solskyddprodukter har lägre SPF än angivet. Det säger en rapport som norska tillsynsmyndigheten Mattilsynen har tagit fram.

Myndigheten har skickat totalt 17 solskydd med SPF 30 och SPF 50 på test till ett externt laboratorium. Testet är utfört enligt ISO-standard, ett internationellt erkänt system för att säkra kvalitet. Det visade sig att många produkter enligt laboratoriets mätningar hade lägre SPF än angivet.

”Risken med felaktigt angiven SPF är att konsumenten invaggas i en falsk trygghet kring hur effektivt solskyddet man använder faktiskt är. Då ökar exempelvis risken för att konsumenten bränner sig i solen”, säger Emma Västerlund på Läkemedelsverket.

De flesta solkrämer har lägre SPF än angivet

Suntique I’m Aqua Sun Essence är ett av solskydden som fick lägre SPF än angivet i testet. I stället för SPF50+ uppmätte laboratoriet SPF 10. Och faktum är att mer än hälften av de testade produkterna hade lägre SPF i testet än de ska uppges ha.

”Det är anmärkningsvärt många produkter som inte har samma SPF i testet som det står på förpackningen”, säger Agnes Moe, vd på Soél, som distribuerar Suntique i Norden.  

Det företag som är ansvarig för en skönhetsprodukt är skyldig att se till att den är säker och uppfyller påstådd effekt, samt ska ha dokumentation som bevisar detta. Vissa av solskydden i Mattilsynets test har fått myndighetens godkännande, även om uppmätt SPF har varit lägre än angivet, efter att distributörer och producenter har lämnat in sin egen dokumentation. Andra har fått sin dokumentation underkänd, exempelvis Suntique. Mattilsynen anser bland annat att mätningens ålder är av stor betydelse och Suntique gjorde sin mätning av SPF 2018.

Mattilsynen underkänner dokumentation

Solskyddet i svenska storsäljaren Evy Technology Sunscreen Mousse SPF 50 uppmättes till SPF 15. Med dokumentation från 2019 har även den fått underkänt i testet.

”Vi har följt alla lagar och regler.  Vi har testat produkten i ett laboratorium som är godkänt av EU och enligt den ISO-standard som används över hela världen. Det har inte funnits någon anledning att betvivla resultaten, även om de är sedan 2019. Produktens formulering är densamma nu som då”, säger Margret Pinto, vd på Celsus som äger Evy Technology.

I maj publicerade Läkemedelsverket en rapport liknande Mattilsynens. Inga laboratorietester genomfördes men även där granskade myndigheten företagens dokumentation. I de fall det var möjligt att få in uppgifter så inkluderades bevisning av produktens påstådda effekt. Samtliga svenska varumärken lämnade in dokumentation för effektbevisning.

”Att genomföra egna analyser som Mattilsynen har gjort kan tillföra ytterligare information om produkten i fråga. Om det exempelvis finns felaktigheter i de testresultat som det ansvariga företaget själva tagit fram skulle myndighetens egna analyser eventuellt kunna påvisa detta. Jag kan dock inte uttala mig specifikt om testresultaten i Mattilsynets rapport”, säger Emma Västerlund på Läkemedelsverket.

Motstridiga rapporter

I Läkemedelsverkets rapport gick sju produkter av 19 igenom helt utan anmärkning. Evy Technology Sunscreen Mousse SPF50 var en av dem. Med anledning av de motstridiga resultaten har Evy Technology undersökt hela partiet där produkten som Mattilsynet testade ingick.

”Vi hittade inga avvikelser, men tar så klart Mattilsynets rapport på största allvar. Vi tror inte att det är några problem med vår produkt, men skickar redan idag i väg den på nya tester”, säger Margret Pinto.

Även Soél tar allvarligt på Mattilsynens genomlysning. Suntique I’m Aqua Sun Essence har därför också utsatts för nya tester.
”För oss blev det ett utmärkt tillfälle att testa produkten igen, och vi fick väldigt goda resultat. Den nya dokumentationen visar att Suntique I’m Aqua har en SPF på 52”, säger Agnes Moe.

Hon välkomnar Mattilsynets undersökning och menar att tillsyn av kosmetika är viktig, inte minst när importen från Asien ökar. Hon har ingen förklaring till de motsägelsefulla testresultaten.

”Skillnaden på Mattilsynets resultat och vårt kan bero på flera saker, bland annat hantering. Solkrämer är känsliga för transport, förvaring och temperaturer. Då kan sådana här saker hända. Det är bra att Mattilsynet ser över skönhetsprodukter!”

Daisy Beauty har under dagen sökt Mattilsynen för intervju.

Om SPF

SPF står för Sun Protection Factor och är en mätning av UVB-skydd.
I kosmetiska produkter registrerade som solskydd ska det också finnas UVA-skydd.
UVA-skyddet ska vara minst 1/3 av UVB-skyddet.
Solskyddsprodukter, oavsett angiven skyddsfaktor, är ett komplement till annat solskydd.
Undvik solen när den är som starkast, håll dig i skuggan och skydda huden med kläder.
4.6 11 röster
Betyg på inlägget
Prenumerera
Meddela mig vid
guest
8 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Anna

Kanske pga min dyslexi men hänger inte med.Har Evy klarat testet eller inte?

Veronica

Tänkte samma. Enligt läkemedelsverkets rapport var det sju produkter som inte fick några anmärkningar. En av dem, Evy, testade sin produkt igen pga den motstridiga rapporten.
Hur hänger det ihop? Fick de nån anmärkning eller inte?
Det står precis i början av kapitlet ”Motstridiga rapporter”.

Ida

Så tydligt och välskrivet, skönt att få en mer nyanserad bild.

Smilla

Bra artikel och snyggt typsnitt!

Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa

0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x