Kan vi tala om pincetter? Min morgon börjar med DN och en stor, stark latte. Sedan följer badrumsinspektion av bryn och haka i förstoringsspegeln x10, och pincetten i högsta hugg. Strån på hakan? Jajamen. Och jag lovar, där kan de växa till oanade längder över natten – eller så softar de i några veckor för att spurta så snart jag lyckas förlägga favvo-pincetten. Då frodas det på hakan minsann.
Nej, man SKA inte noppa hår på hakan. Annica Joensuu (hudterapeut, -lärare och ordförande i SHR, hudterapeuternas riksorganisation) säger ”klipp”, om du inte vill kosta på dig en permanent hårborttagning med diatermi. Annars riskerar du att hårrötterna irriteras och du får riktigt grova strån i stället för de mjuka som du en gång började plocka. Ofta får du med dig fler än det enda strå du irriterat dig på, och så småningom blir det ett kluster styva hak-strån. Men skit också. Att plocka bryn för ivrigt gör dem glesa, medan samma metod ger skägg på hakan. Det finns ingen rättvisa i världen…
Därför klipper jag de strån på överläppen som växt sig för långa, eller är för mörka. Vaxa då, säger du, och nej tack säger jag. Hellre lite fjun än en irriterad överläpp á la knallröd Groucho Marx-musche. Brynen, däremot, pincettar jag med varsam hand, och min lilla skäggodling på hakan också (förlåt, Annica, men numera klipper jag ju i allafall alla de tunna, långa stråna). Och har utvecklats till en pincett-finsmakare.
Tweezerman har ett tjusigt rykte, men Tanten är verkligen inte imponerad. Dyrt och dåligt är ingen kul kombo, och att kunna skicka sin pincett till Texas för omslipning låter bra – men orka. Min favoritmodell är de superspetsiga – men ett enda tapp i klinkergolvet gör dem obrukbara. Därför har jag återgått till klassiska pincetter. Bäst i test är svenska Morris & Luca, från Uppsala.
Bäst i test
Klassisk pincett med svagt snedställd topp. Den svarta färgen känns lätt gummerad och gör pincetten halkfri. Skänklarna greppar hårstrået och det är så lätt att dra ut det med roten. Jag har använt mitt ex i över ett år, och fungerar fortfarande perfekt. Må den aldrig tappas bort!
Morris & Luca Precision Tweezer, 175 kr.
Arga Tanten-betyg: 5/5
Bra, svart och snygg
Här är en nyhet från svenska brow bar-kedjan Rapide for Brows som börjat sälja egna brynprodukter, inklusive brynsax (mer om den senare) och pincett. Den här har ett bra pris, men känns dock en aning vinglig.
Rapide for Brows Tweezer, 125 kr.
Arga Tanten-betyg: 4/5
Bra, men lite för stum
Roligt med färgad pincett, men tyvärr är metall-nypet är för tjockt och skänklarna lite stumma. Den får svårt att grabba tag i rätt hårstrå (och det måste du ju göra annars blir brynen helt kajko). Funkar däremot bra på hakans grova strån.
Pfeilring Tweezer, 129 kr.
Arga Tanten-betyg: 3/5
Värdelös
Kicks eget är ofta bra. Typ franstången som gör jobbet till budgetpris, även om den såklart är vingligare är lyxböjare. Men det här bottennappet knipsar av varje strå, grovt som tunt, i stället för dra. 59 bortkastade kronor. Professional? Men skämmes, Kicks.
Kicks Professional Tweezer, 59 kr.
Arga Tanten-betyg: 0/5 (dvs fem överkorsade arga tanter)
Bästa pincetten jag hittat är Anastasia’s – t o m så att maken sneglar på den…
Vad gäller mustach så använder dotra (som ärvt makens kubanska gener) en hårborttagningskräm som kostar billigt på Kicks & Åhléns; har för mig att den heter Andrea?
Aha, ska kolla in Anastasias. Många av mina svensk-bleka väninnor blir irriterade av att vaxa, men en borttagningskräm kan nog vara lite snällare (den tar ju inte med sig huden på samma sätt). Tack för påminnelsen om Andrea (importeras av J Nordström på Lidingö, de har många bra saker).
Tack för tips och för att jag inte är ensam om attvara en äldre dam med både låååånga luddstrån och grisborst på hakan. Har köpt en förstoringsspegel som du rekommenderat och har den med mig i väskan tillsammans med pincetten.
Jag har hittat en superbra resepincett också, Sweezeheart, som brukade finnas på eleven.se – liten och kort, så den går att ha i handbagage… Jag är som du: ”Inte utan min pincett” 🙂