Föreläsningens huvudpunkt är hållbarhet och socialt ansvar. Det berör allt från miljöaspekter till att skapa jobb i delar av världen där få jobb finns.
”Förr kunde företag ägna sig litegrann åt välgörenhet och göra punktinsatser. Idag är det ett måste att tänka på hållbarhet och socialt inflytande om ett företag ska fortsätta fungera”, säger Carpenter. ”Det handlar om att tänka på hela affärsverksamheten.”
Därför har L’Oréal startat ett program som heter Sharing Beauty With All, där 800 välgörenhetsorganisationer har fått ge input på programmets utformning. En del av målen som ingår i programmet har jag hört tidigare, exempelvis att år 2020 ska L’Oréal ha skapat 100 000 nya jobb i utsatta områden, att L’Oréal forskar på att hitta ett schampo som går att skölja ur med en liten vatten istället för gängse sju liter, samt att företaget aktivt försöker hitta gröna molekyler (molekyler med positiv miljöpåverkan).
Hittills går det bra. 2014 kom 97,9 procent av allt pappers- och kartongmaterial från hållbara skogsbruk. 2015 hade L’Oréal minskat vattenförbrukningen i sin produktion med 43 procent och skapat drygt 60 000 nya jobb i fattiga delar av världen. 2016 lanserades en Kiehl’s-produkt med quinoa-fröskal som också kommer att ingå i en kommande hårvårdsserie från Matrix. Quinoan har gett 250 bolivianska bönder bättre inkomst. Och 2020 är som sagt ett ”målgångsår” för L’Oréal, då bland annat samtliga 86 000 anställda i 140 länder över hela världen ska ha samma sociala skyddsnät med försäkringar, utbildningar och annat, samt att alla leverantörer ska ha ett likande avtal för sina medarbetare.
Det här har jag också lärt mig idag:
In English: Great lecture on all the good things L’Oréal does in the world.