Därför ska de tillåtna halterna av retinol i kosmetika sänkas

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

Det ryktas om att de tillåtna halterna av retinol i hudvård ska sänkas. Det är Norges fel.

Skärmdump från ingrediensnördiga beauty-serien No Bullshit, ett program från redaktionen bakom Daisy Beauty.

 

Jag fick en fråga om retinol. The Cat undrade om jag vet varför de tillåtna halterna av retinol i hudkrämer ska sänkas.

Det är inte helt säkert än, men det verkar som att Sverige kommer att ändra sina rekommendationer till samma nivå som de norska, som idag är lägre än de svenska. Retinol och andra vitamin A-varianter är några av mycket få ämnen som både kan ta sig in i kroppen och kan lagras i kroppen. (Vitamin A är bland annat levertoxisk.)

De norska rekommendationerna baseras på en norsk, ålderstigen livsstil där människor får i sig stora mängder A-vitamin i kosten (sälspäck, någon?) och rekommendationen förutsätter att du smörjer både kroppen och ansiktet med A-vitaminderivat samt tar A-vitamintillskott. Så det är sannolikt inte någon fara på taket vad gäller vitamin A och dess varianter vad gäller svensk hudvård som den ser ut idag, men syftet med de ändrade tillåtna halterna – om de nu går igenom – är så klart att ta det säkra före det osäkra. Det kan jag respektera.

Du som vill veta mer om retinol kan se mig och beautybranschens bästa prata A-vitamin här.

 

In English: The permitted level of vitamin A and versions thereof in skincare is expected to change in Swweden soon.

Läs också:  Enzymer och probiotika i necessären
0 0 röster
Betyg på inlägget
8 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
The cat

Mhm. Där ser man. Spännande med moroten dock!

Karoline

Neeej, rör inte mitt Retinol!!!

Lena

Tråkiga nyheter. Själv undviker jag kosttillskott med A-vitamin samt använder ej Retinol på kroppen. /Lena, Ninnis Beautycorner på FB och Insta.

Hilde

Sälspäck, jag tror jag dör 😀

Men hur kan det vara Norges fel? De hade en övre gräns på 0.3% i perioden 1997 tills 11 juli 2013. Därefter fick de upphäva detta pga EÖS avtalet trots att de inte är med i EU. Är den norska forskningen så bra att hela EU funderar på att följa efter? Jag är förvirrad.

Lena

Kommer det påverka några av märkena på den svenska marknaden tror/vet du?

Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa

2
0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x