I budet igår fanns vad jag trodde var arbetsprover för att jag ska kunna göra mitt jobb. Jag hade fel. Tydligen var det antingen material till ett samarbete, alternativt en gåva, från Benefit Cosmetics.
Jag utgår från att jag inte har ett samarbete med Benefit, eftersom ingen på Benefit har pratat med mig. Jag har mig veterligen inte ingått ett avtal eller gjort någon överenskommelse med Benefit.
Jag glömde ju bollarna! I budet låg också tolv ludna små bollar! De är också en del av arvodet för det icke existerande samarbetet, förmodar jag. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om dem. Kanske som varning för andra hundägare? Min ena hund höll nämligen på att sätta en i halsen.
Eftersom sändningen från Benefit inte är ett samarbete måste det vara en gåva. Jag tycker kanske det är märkligt att jag får sex olika nyanser av foundation till mig personligen. Jag behöver ju endast en (såvida jag inte ska sminka mig randig). Men vad vet jag? Det är väl inte värre än att få en ful vas som får stå längst bak i vasskåpet i 50 år.
Jag kommer istället ge bort dem till familj, vänner eller kanske någon kvinnojour. Jag hinner nämligen inte testa smink privat, jag har fullt upp med att hinna testa alla arbetsprover jag får. Och det är ju bättre att gåvorna kommer till användning än att de går rakt ned i papperskorgen.
Det var synd att dessa foundations inte var pressprover. Jag jobbar som journalist och enligt pressetiken kan jag ta emot prover/recensionsexemplar av produkter inom området jag bevakar, på samma sätt som bokrecensenter tar emot recensionexemplar av böcker. Det är jag glad för eftersom det är enda möjligheten för mig att bevaka fler än 500 varumärken och deras alla nyheter varje år. Dessa tillhör mitt jobb, inte mig privat. För att skydda läsaren och för att bevara journalisters trovärdighet finns pressetiska regler för hur jag ska bevaka dessa.
Pressetiken gäller dem som jobbar journalistiskt. Även för andra finns regler att hålla sig till – en lag, faktiskt. Marknadsföringslagen, närmare bestämt.
Konsumentverket och Sveriges annonsörer tycker det är bra att kunder i ett samarbete (det vill säga annonsköparen) tar ansvar för att informera influencern om att annonssamarbeten ska samarbetsmärkas. De är också överens vad samarbeten är. Så här står att läsa på Konsumentverkets hemsida:
Dessa är för närvarande de enda annonssamarbeten som finns definierade i Sverige. Ett förbehållslöst pressutskick till mig är alltså inte ett samarbete. Marknadsföringslagen i vissa andra länder stipulerar att influencers kallar pressprover för gåvor. I Sverige finns ingen sådan lag, i alla fall inte än. I Sverige ska än så länge endast samarbeten samarbetsmärkas. Det här kommer inte att ändras förrän tidigast efter att nästa omgång i rättegången mot Kissie är avklarad, och när det sker vet ingen. Sannolikt inte i år. Och inte ens då är det säkert att tolkningen av lagen ändras.
En stilla undran till marknadsansvariga i vårt avlånga land: Har företag tänkt på att om ALLT ska samarbetsmärkas kommer de idag skilda marknadsföringssätten pr och annonsering att bli ett? Har företaget tänkt på att den välkänt effektiva och kostnadseffektiva pr:en kommer att förlora i värde och sannolikt även helt försvinna? Den som tänker steget längre – svårt, jag vet – inser att det blir både jobbigt och dyrt för företag i framtiden om endast annonser finns som alternativ.
Tidigare har L’Oréal gjort samma sak som Benefit. Estée Lauder gjorde också dumt, men ändrade sig sedan. Heja, Estée Lauder! Exemplen är många (läs om Illamasqua här). Jag önskar att det fanns någon väl fungerande organisation som hanterade sånt här så att jag slapp få mitt yrke nedvärderat regelbundet. Jag är säker på att många seriösa influencers känner samma sak.
Gör om – gör rätt, Benefit. Och om det är för svårt, skicka inga pressprover. Och om ni vill skicka privata gåvor tycker jag mycket om skor! Se bara till att de är en modell jag vill ha och rätt storlek, eftersom jag måste skatta för gåvornas värde när de uppnår en viss summa. Tack på förhand.
In English: Eejits.
Hej! Kan vem som helst emotta ett pressprov? Eller måste man vara journalist, annars räknas det som gåva…?
Hej! Det är en komplicerad fråga som kräver ett lite längre svar, exempelvis behöver en också diskutera “vad är en journalist?”. Tyvärr har jag inte möjlighet att förklara alla olika scenarier och nyanser som svaret kräver. Jag föreslår att du diskuterar det med Svenska journalistförbundet, Skatteverket och Sveriges annonsörer. Då får du veta hur just du ska tänka för att göra rätt. Kram och lycka till!
Word! Och tack för att du orkar driva dessa frågor!
Jag orkar verkligen inte. Jag är hårsmån från att ge upp. Det är så donquijotskt. Jag hoppas att Kissie-domen, när den kommer i nästa instans, förtydligar saker och sätter nån slags nivå!