Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.
Det här med att sudda ögonskuggor verkar vara något många har svårast med – förutom att göra två snygga eyelinervingar vid ett och samma tillfälle. Utifrån de kommentarer och frågor jag får, alltså. Därför tänkte jag idag gå igenom hur jag tänker och vad jag gör när jag applicerar och suddar ögonskuggor.
Rena borstar & rätt borstar
A och O är rena borstar. Trist men sant. Rena borstar ger den snyggaste suddningen. Du behöver dock inte grundtvätta mellan varje användning, utan du kan köra med en snabbtorkande rengöring i sprayform. Utöver rena borstar, behöver du så klart också borstar avsedda för ändamålet.
För att göra en nyans diffus och ”där, fast ändå inte där” behöver du en fluffig borste. Mina favoriter är 221 och 228 från Zoeva. Med den typen av borste applicerar jag min ”övergångsnyans”, dvs. den nyans som ska göra att övriga ögonskuggor ser ut att liksom smälta in i min egen hudton.
För att markera globlinjen, dvs. där ditt ögonlock viker sig, använder jag en fluffig borste där stråna är något ihoppressade vid borstfästet – se 217 från MAC. Anledningen till att jag använder den här typen av borste är för att den ger två olika resultat beroende på hur du vinklar borsten. Antingen kan du lägga borststråna horisontellt och få en ganska precis markering med starkare färg, eller så kan du lägga borststråna vertikalt mot huden och få en mera utsuddad och diffus effekt.
När jag vill markera nedre franslinjen och sudda ut för mera diffus övergång till huden (samma princip som på ögonlocket), använder jag antingen en sk. pencil brush (se 219 från MAC) eller en något större och mindre spetsig variant, som t.ex. Makeup Geeks Outer V Brush.
Ett tips är att ha en ren fluffig borste till hands som du inte använder för att applicera någon färg med, utan bara använder för att ”förfina” övergångarna mellan nyanserna. Den kommer bli smutsig under tiden, så klart, men du kan torka av den på en handduk eller en bit hushållspapper om du råkar få för mycket och för mörk skugga på den.
En steg-för-steg-plan
OK, ofta är sminkandet väldigt random och oplanerat för mig. Det blir som det blir. Men om du känner att du vill utveckla en viss teknik eller få till ett visst resultat, behöver du ändå ha någon form av tanke på hur du ska gå tillväga. Min steg-för-steg-plan för en typisk Camilla-ögonsminkning ser ut så här:
Ögonprimer. Ögonskuggor fäster inte på mina ögonlock utan ögonprimer. Det är bara så. Jag hör inte till skaran som kan skippa detta steg. Gör du det, kan du så klart hoppa över primer. Upplever du att skuggor alltid fäster ojämnt eller inte verkar vilja fästa överhuvudtaget, då skulle jag rekommendera en ögonprimer. En av mina favoriter för tillfället är Urban Decay Primer Potion i Eden.
Fixera ögonprimern. Antingen med mitt ansiktspuder eller med en matt ögonskugga som matchar min hudton eller är någon nyans ljusare. Det här gör jag för att ögonprimern inte ska greppa tag i skuggan direkt jag lägger borsten mot ögonlocket. Det blir på tok för mycket jobb att försöka få till en jämn suddning ovanpå en något klibbig primer. Jag vill att basen för mina ögonskuggor ska vara pudrig, så borsten glider lätt och smidigt på huden.
Börja applicera övergångsnyansen. Jag väljer en nyans som är snäppet mörkare än min hudton. Jag doppar bara borstens tipp i min ögonskugga och börjar applicera försiktigt ovanför globlinjen, vid yttre ögonvrån. Jag placerar skuggan med sk. ”vindrutetorkar”-rörelse, utifrån och in – hela tiden med enbart borstens tipp mot huden. När jag har formen klar, gör jag cirklande rörelser med borsten för att göra utsuddningen vidare och mera diffus upp över ögonbrynsbenet.
Markera globlinjen med en ögonskugga som är ännu något snäpp mörkare. Här kan en ju välja om en vill använda den som en ytterligare övergångsnyans, eller om den på egen hand spelar bra ihop med övergångsskuggan. Det beror ju i slutändan på hur mörk jag vill att själva globlinjemarkeringen ska vara. Om jag, som har ljus hudton, t.ex. vill ha en mörkbrun/svärtad globlinjemarkering, kan det vara lättast att ha två övergångsfärger eftersom det annars krävs lite extra finess att få de två nyanserna att spela ihop så där sömlöst. För att de ligger så långt ifrån varandra färgmässigt.
Markera nedre franslinjen. Jag gör oftast detta i samband med markering av globlinje och eventuellt yttre v, eftersom jag använder samma nyanser. Exakt hur en lägger ögonskuggan beror ju lite på ens ögonform och hur en vill att resultatet ska se ut. Det jag lägger mest fokus på personligen, är att markeringen ska vara kraftigare i färg och något tjockare vid yttre ögonvrån och ”fejda”och smalna av in mot inre ögonvrån. Dessutom vill jag dra ut och upp i yttre ögonvrån, så globlinje/yttre v knyts ihop med nedre fransradsmarkeringen. Se bild nedan.
Applicera ögonskugga på det rörliga ögonlocket. Jag applicerar väldigt ofta min ”ögonlocksfärg” med fingrarna och går sedan in med en mindre fluffig borste (tänk Makeup Geeks Outer V Brush, t.ex.) och ser till att det inte är några ojämnheter eller skarpa kanter, s.a.s.
Allt innan det här steget har i princip varit att lägga grunden för hur mina ögonskuggor för dagen ska se ut. Jag har i stort sett lagt skuggorna där de ska vara och gjort en del förarbete. Nu behöver jag kolla om det är jämnt ögonen emellan, om formen jag ville uppnå är uppnådd, att nedre franslinjen har knutits ihop på ett snyggt sätt. Korrigera här, korrigera där. Fattas det något? Kanske lite extra marking vid yttre v? Osv osv. Ibland lägger jag en matt ljus skugga under ögonbrynet/på brynbenet, men det gör jag oftast bara om jag inte tycker att övergången mot min egen hudton är tillräckligt ”sömlös”.
Blev något lite väl over the top?
Använd din concealer för att få till formen du vill ha, t.ex. vid yttre ögonvrån. Jag vill oftast ha en snett uppåt-utåt-gående form. Blir formen då för rund, tar jag bara en snedställd borste med lite lite concealer på och korrigerar så formen blir mera som jag vill ha den. Om kanten känns för skarp efter korrigering, ta din fluffiga rena borste och sudda med lätt hand. Kom ihåg att följa formen du vill ha, bara.
Blev inte utsuddningen så diffus som du tänkte dig? Eller blev färgen lite väl häftig när du var ute efter en mer naturlig look? Ta hjälp av en ögonskugga eller ett puder, som ligger nära din egna hudton eller är något snäpp ljusare, på en borste modell fluffig. Sudda försiktigt och med lätt hand – alltid lätt hand vid suddning. På så vis kan du tona ner en färg vars resultat du inte blev helförtjust i.
Oavsett var du applicerar skuggan, försök att bygga upp färgen istället för att gå på med mycket från början och försöka tona ner. Ett dopp i skuggan med borstens tipp, det är allt du behöver. Blev det inte riktigt den intensitet du ville ha – doppa ett dopp igen. Ett dopp i taget tills du känner att färgen är där du vill ha den.
Titta rakt fram i spegeln när du funderar på hur du vill att formen på din globlinjemarkering ska se ut. Som exempel – mitt ena öga har ett mera ”öppet” rörligt ögonlock än det andra. Det andra rörliga ögonlocket är mera dolt när jag tittar rakt fram. Av den anledningen brukar jag vilja bygga upp min globlinje mera på mitt ”hängande” öga, så att det ser ut som att globlinjen sitter högre. Det gör jag genom att lägga den mörkaste globlinjemarkeringen lite högre upp på det ögat. Vi vill ju gärna luta huvudet bakåt när vi applicerar ögonskugga, men kom ihåg att titta rakt fram då och då.
En skugga behöver inte alltid vara blendad ut i tomma intet. Antingen kör du en mera grafisk look med skarpa linjer, eller så suddar du bara alldeles i kanten på färgen. Det är inte fel med kontraster och din ögonskugga behöver inte fejdas ut och smälta ihop med din hudton.
Allt går att tvätta bort. Men du behöver inte tvätta av hela ansiktet om du är missnöjd med en detalj. Ta hjälp av dina kompisar tvättservetter, tops och micellärvatten. Eller som sagt – dölj med concealer.
Sist men inte minst – ingenting är fel! Testa dig fram och lek loss. Eventuellt inte att rekommendera när du har snålt med tid, men en kväll innan du tvättar av sminket eller på helgen om kalendern är tom.
Vilken otroligt bra beskrivning! Alltid velat lära mig lägga ögonskugga snyggt men har aldrig övat på allvar. Dina ögonsminkningar är alltid så himla snygga!
Jennifer
2018-02-21 14:46
Vad är det för fin grön skugga på första bilden? Skapade ha begär!
Darlo, påminn mig att jag ska lära dig en länkningsgrej när vi ses nästa gång…=)
Svinbra inlägg för övrigt!
Anna S
2018-02-19 21:59
Tack för en utförlig beskrivning. Nu får en träna!
Viveka
2018-02-19 17:58
Tack! Vill dock köa för en privatlektion till sommaren.
Camilla
Bra behöver inte vara dyrt. Måste billigt vara sämre? Vad är egentligen prisvärt?
En blogg om beauty för oss med mindre plånböcker eller större ekonomiskt tänk.
Superbra beskrivning!
Vilken otroligt bra beskrivning! Alltid velat lära mig lägga ögonskugga snyggt men har aldrig övat på allvar. Dina ögonsminkningar är alltid så himla snygga!
Vad är det för fin grön skugga på första bilden? Skapade ha begär!
alltid kul att läsa hur folk brukar sminka sig, alla har ju lite olika tekniker liksom. Lärorikt!
Darlo, påminn mig att jag ska lära dig en länkningsgrej när vi ses nästa gång…=)
Svinbra inlägg för övrigt!
Tack för en utförlig beskrivning. Nu får en träna!
Tack! Vill dock köa för en privatlektion till sommaren.