Vi är många som vara miljövänliga, inklusive frisörer. Själv blir jag lätt förtvivlad över hur min lokala återvinningsstation ser ut. Och skriver till Stockholms Stad typ en gång i veckan med bild på hur det ser ut:uppbruten ”klädbank” med textilier strödda över trottaren. Överfull plaståtervinning, och tidningskassar framför tidningsholken, plus en trasig barnvagn/säng/stegpall. Min åsikt: bra med nya bostäder, men man måste dimensionera sophanteringen efter antal boende i området. Och göra det lätt för folk att göra rätt.
I frisörbranschen hanteras kemikalier dagligen, sånt som inte ska ut i det vanliga avloppet. Johan Hellström äger Björn Axéns frisörsalonger. Där har de medvetet arbetat med att sanera sitt arbetssätt, och redan för åtta år sedan var salongerna klimatneutrala. Det var lönsamt på flera sätt: Frisörerna slutade skölja ur färgskålar för att i stället skrapa ur färgresterna så krämen kunde lämnas till destruering. Gissa om ingen längre blandar mer färg än vad kunden faktiskt behöver. Såklart!
Samma gäller folie (det går åt mindre energi att återvinna aluminiumfolie än om den nyproduceras). Enligt Johan kastas ca 650 ton aluminium i soporna/brännbart per år som istället kan återvinnas”, berättar Johan. Visst, det finns ekofärger där färgspektrat är begränsat, och varaktigheten ganska låg. I verkligheten vill många ha en snygg hårfärg OCH veta att frisören tänker hållbart. Salongerna behöver lära sig återvinna allt som kan återvinnas, men det är inte så lätt för varje enskild frisör att lista ut HUR.
Därförhar Frisörföretagarna, tillsammans med Stena Recycling, tagit fram en återvinnings-guide (tillgänglig för ALLA frisörer, inte enbart medlemmar i Frisörföretagarna). Smart upplagd, lätt att förstå, enkel att följa.
Sånt gillar jag. Här är guiden. Smart, eller hur? Du som kund kan också läsa och lära.