Influencerskolan: ”Tack snälla pr-byrån för att du gör ditt jobb” är content som inte är bra för någon

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna

Det finns ingen anledning att tacka för pr-utskick i sociala medier. Däremot finns det massor av anledningar att låta bli!

Dina sociala kanaler ska främst ta hänsyn till dina följare och tittare, inte till pr-byråer eller dig själv! Tänk på det när du känner ett starkt behov av att tacka för pr-utskick i dina sociala kanaler.

Det började med att jag la upp en kort story om att det är olämpligt att tacka för pr-utskick på Instagram. De frågor jag sedan fick visade att det var svårt att förstå varför. Så jag gjorde ett försökt att reda ut det! Och eftersom det här är en viktig fråga tänkte jag även ta upp den här på bloggen.

Pr-utskick är arbetsprover, inte privata gåvor. Privata gåvor tackar du för, arbetsprover saknar ett personligt värde eftersom du får dem för att du (förhoppningsvis) beter dig som ett proffs.

Vanligtvis får influencers och journalister arbetsprover för att kunna testa, utvärdera och eventuellt också rapportera om, om testresultatet är intressant. Eller för att kunna sätta in i ett sammanhang, för att kunna rapportera om nyheter eller för att kunna upptäcka och förklara trender.

Vi arbetar alltså med arbetsproverna, de är inte presenter som vi får för att vi är gulliga.

De flesta arbetsprover som kommer till Daisy Beauty kan du läsa testresultaten från här i vår test-databas, i någon av bloggarna eller i någon av tidningarna. En del produkter testar vi och tycker är helt poänglösa, dem ser du ingenstans.  Innan du ser några produkter hos oss har vi alltså redan gjort ett journalistiskt arbete.

Den som tackar för sina arbetsprover när de anländer har inte gjort ett journalistiskt arbete. Hen signalerar också att arbetsproverna tas emot som privata gåvor. Det gör trovärdigheten mindre.

Och problemen slutar inte där! Inte nog med att både följare och pr-byråer uppfattar tackandet som att det räcker med att skicka en grej för att den ska synas i influencerns kanaler, Skattemyndigheten håller med. Om det räcker med att skicka en produkt för att den ska bli publicerad blir presenterna ett arvode och ska då skattas för.

Men skatt hit och skatt dit… Det allra största problemet är ansvaret mot följarna!

Allt du visar i dina kanaler påverkar den som ser det. Det innebär att den som skapar innehåll i sociala medier (utan att göra det privat, exempelvis i ett stängt instagramkonto) har ett ansvar gentemot den som ser det.

Läs också:  Veckan 3 bästa nyheter från Nudestix, LA Girl och Medik8

”Tack till” kan innebära att du får grejer även nästa gång. Det kan innebära att pr-personen gillar dig (fast det gäller verkligen inte alla pr-personer!). Det innebär också att du och ett skönhetsföretag skor er på följarens bekostnad.

För följaren ser ju vad du lägger upp, och kan påverkas att köpa produkten, utan att få någon matnyttig information om den. ”Tack”-inlägg med produkter utan information säljer en produkt, du upplyser inte om den.

Bra saker att göra med pressutskick och arbetsprover:

1. Testa

2. Sätt in i sammanhang

3. Skapa unikt material med text eller bild

Om du känner dig så himla tacksam över ett utskick att du absolut måste få tacka någon – och det kan jag själv göra när jag har fått ett av endast tre exemplar av en extra fin produkt, eller när jag får en intervju som har tagit pr-personer flera veckor att få till – så ska du givetvis vara glad och tacksam!

Visa din tacksamhet privat genom ett mejl, ett telefonsamtal eller varför inte en blomma? Låt den inte gegga ner dina publicistiska kanaler.

Undantag finns. Det gör det alltid. Men som regel ska du alltså INTE tacka.

Du visar tacksamhet allra bäst genom att göra genomtänkt och meningsfull content med det arbetsmaterial som du får!

Det är bra både för skönhetsföretag, för din egen trovärdighet och framför allt för följaren. Det viktigaste du har är dina följare, läsare, tittare eller prenumeranter. Om du inte värnar om dem har du till slut ingenting kvar. Den dagen de inte längre litar på dig är du ingen influencer.

Det här diskuterades alltså på min instastory tidigare i veckan, där inläggen ligger kvar under HIGHLIGHTS i min profil om du vill läsa 93 (!) textrutor.

Jag blev väldigt förvånad över graden av okunskap hos influencers i allmänhet. Det här är ju frågor som de ”gamla” bloggarna (som exempelvis Lipglossbitch) har diskuterat länge, och som jag själv har utbildat kring ända sedan 2010. Jag har trott att en yngre influencer skulle vara intresserad av att bete sig professionellt och därför skulle googla dessa frågor (sök exempelvis på ”etik” här på min blogg), eller fråga någon tantbloggare med mer erfarenhet om hur en influencer lämpligen beter sig. Så verkar inte vara fallet.

Läs också:  Så får du PR-utskick om du är influencer

Jag har också antagit att de influencer-plattformar som finns försöker utbilda och vägleda, inte bara tjäna pengar. Jag har tydligen trott fel!

När jag för ett år sedan frågade de influencer jag känner om de var beredda att betala för en kurs i etik och professionalism var intresset noll. Det enda intresse som gick att uppbåda var för föreläsningar av typen ”hur ska jag hantera skattemyndigheten”. (Ingen av de tillfrågade var nog smart att räkna ut att dessa båda föreläsningar hänger ihop.)

Så jag har gett upp på den stora influencerallmänheten.

Visst försöker jag fortfarande förklara grundläggande tankesätt kring integritet, mest för att det är bra för alla. Följare, influencers som ännu inget kan, influencer som redan kan, journalister, skönhetsföretag, pr-byråer – alla tjänar på större kunskap!

Men jag har insett att jag varken kan eller orkar förklara för alla och särskilt inte för den som inte vill.

Jag har alltid sagt att influncers är nästan lika kompetenta och har lika mycket integritet som journalister. Det var sant väldigt länge men inte längre.

Det finns fortfarande trovärdiga influencers, men det finns ännu fler gratisätare som sätter sig själv före sin följare.

Pr-byråer lägger ned mycket tid på att skilja den ena från den andra. ”En del influencers behandlar byråer som butiker som de kan mjölka på gratisgrejer”, sa en pr-konsult angående min instastory. Det är ju jävligt pinsamt! När jag själv får veta att någon gör så stryker jag omedelbart hen från Daisy Beautys event.

Daisy Beauty Expo i våras höll jag ett föredrag om integritet och trovärdighet hos influencers. Jag tänker att alla som ville och orkade lyssna på det föredraget ligger på min plus-lista.

Jag upplever att många influencers säger sig vilja lära sig sånt men inte lika många ser till att lära sig något! Det är lätt att vara positiv i teorin, det är svårt att offra tid och bekvämlighet om en inte är genuint intresserad av sin integritet. De som faktiskt tog sig tid värderar jag högt! Två av dem, Matilda och Josefin, är nu bloggare här på Daisy Beauty!

Läs också:  Så gick det till när jag bokade en London-resa

Det finns även andra sätt att visa sig intresserad av sin följares bästa, exempelvis att liksom Spindelsven våga ge negativ kritik till produkter.

Såna influencers följer jag själv! Och när jag instagrammade om trovärdighet var det just dessa saker som flera följare sa gjorde en influencer trovärdig. Så jag gjorde en lista!

Saker som gör en influencer trovärdig:

1. Tacka inte för pressutskick

2. Unboxa inte utan att lägga till information om produkterna som är av nytta för följaren, exempelvis släppvecka och pris

3. Våga såga! Säg att en produkt är dålig om den är det

Nu ska jag göra en sista lista innan jag avslutar det här evighetslånga blogginlägget. Jag är vid det här laget rätt trött både på ämnet och mig själv och jag hoppas innerligt att jag inte behöver ha några etik-diskussioner på ett tag!

Två frågor att ställa dig själv innan du publicerar material i dina kanaler:

1. Gör materialet nytta för min publik?

Om nej – radera. Om ja – fråga dig själv:

2. Är det tydligt hur min publik har nytta av materialet?

Om nej – redigera. Om ja – publicera.

Enkelt, eller hur? Och ja, allt material är inte perfekt. Och ja, alla gör misstag, även redaktörsrävar med 25 års erfarenhet. Ibland glömmer vi att tänka, ibland hinner vi inte tänka, ibland tänker vi fel.

Men så länge vi lyssnar, lär, är öppna för att förbättra oss och pratar med varandra blir hela beautycommunityn bättre!

 

Det är svårt att förmedla etik i ett blogginlägg. Journalister har tre års utbildning och sedan förhoppningsvis en lång karriär på en arbetsplats där etiska frågor diskuteras regelbundet. Självklart kan en influencer inte vara en journalist efter att ha läst det här blogginlägget, särskilt om hen inte varit intresserad av etiska frågor tidigare.

Jag råder alla influencers att gå med i ett influencernätverk, eller ta en kurs, för att fortsätta lära! JA, det kostar pengar men har du råd att gå genom sociala medier-landskapet utan tillräcklig kunskap?

Dessutom har jag just bjuppat på fem timmar av min tid à 1500 kr, så du har precis sparat 7500 kr. Lägg dem på vidareutbildning!

In English: Influencers shall not thank pr-people or beauty companies for pr samples in public.

5 2 röster
Betyg på inlägget
5 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Linda-Marie

Jag är så glad över dina inlägg och stories! Du lär mig mycket. ❤️

Karinsbeautyroom

Tackar ödmjukt för denna otroligt informativa rant (som jag följt på Instastories, alla 93 bilderna). Nu är ju jag inte där än att jag får några PR-utskick men detta gör det så mycket lättare att göra rätt från början. Har i övrigt lärt mig massa annat nyttigt genom dig och Daisy Beauty så tack för att du är du och bjuder på dig själv och din tid <3

Bjooti-Kattis

Ja men HEAR HEAR på allt! Och unboxings – det är ett av mina pet peeves. Förekommer EXTREMT mkt bland bokinfluencers. ”Åh titta här en brun kartong från X förlaget, vi öppnar. Åh, en bok som jag inte vet vad den handlar om eller om jag vill tipsa om men TACK förlaget för att ni skickat den till mig TIHI”. Blir lika irriterad varje gång.

Liselotte

Tänkte också på alla bokinstagrammare när jag läste det här inlägget! Själv läser och recenserar jag minst lika mycket som många av dem, men är ofta rätt kritisk och följer inte trender i utgivningen (+ läser mycket som går att låna på bibblan… 😉 ) Jag har (delvis pga detta, gissar jag) aldrig blivit erbjuden s.k. ”bokpost” (vilket jag i och för sig är glad för – för jag skulle nog ärlig talat ha svårt att vara lika ärlig om jag fått boken hemskickad gratis, Mvh Självinsikt). Lite uppgiven blir man, men jag väljer att se det hoppfulla i att… Läs mer »

Bjooti-Kattis

Ha ha, ja, jag tror jag strukits på listorna hos flera förlag för att jag inte per automatik lägger upp bilder på vår bokpoddsinsta och att vi dessutom har mage att säga när vi inte gillar en bok

Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa

0
Kommentera och berätta gärna!x
()
x