Jag gjorde tidigare idag en kommentar i beautynördiga Facebook-gruppen ”Friends of Daisy Beauty”* om hudterapeuter och tyckte att min kommentar var såpass viktig att den förtjänar ett eget blogginlägg.
Skönhetsbranschen växer och det finns därför allt fler möjligheter för opportunister att tjäna enkla pengar – ibland med risker för kunden. Det finns inga regler och lagar kring yrket hudterapeut. Vem som helst kan kalla sig det. Hudterapeut är inte en skyddad titel och därför finns det exempelvis hudterapeuter, ”hudterapeuter”, diplomerade hudterapeuter, humptidump-certifierade hudterapeuter och auktoriserade hudterapeuter.
En auktoriserad hudterapeut är medlem i den ideella föreningen Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation (SHR). Det innebär bland annat att SHR godkänt utbildningen som hudterapeuten har gått eller validerat utbildningen/kunskapen i efterhand. Medlemmar i SHR, alltså auktoriserade hudterapeuter, har också etiska regler att följa och adekvata försäkringar. Det senare är exempelvis viktigt om något går snett under behandling. SHR-medlemmar får heller inte göra injektionsbehandlingar**; SHR tycker att dessa ska utföras av medicinskt utbildad personal och en hudterapeut är inte medicinskt utbildad***.
Det är alltså relativt tryggt att gå till en SHR-medlem, som också är en auktoriserad hudterapeut. Att vara medlem i SHR är en kvalitetssäkring. Håll ögonen öppna efter SHR:s logotyp, icke-medlemmar får nämligen inte använda den.
Den som är ”diplomerad”, ”certifierad” eller ”hittepåierad” hudterapeut kan absolut också vara kompetent och säker. Kanske är hens utbildning bra, kanske har hen bara inte fått sin kunskap validerad av SHR än. Problemet är att ingen extern och opartisk förening eller myndighet kan garantera kompetensen och seriositeten hos andra typer av hudterapeuter. Vem som helst kan exempelvis göra ett diplom så någon blir ”diplomerad”.
Jag menar, jag kan ju ganska mycket om hud och framför allt om hudvård så jag tycker absolut att jag förtjänar mitt diplom.
Så du som inte vill chansa: kolla upp din hudterapeut. Är hen auktoriserad? SHR-medlem? Din hud gör allt den kan för att skydda dig så var snäll mot den. Utsätt den inte för onödiga risker – ofta går behandlingar bra men de kan i värsta fall bli både smärtsamma och dyra.
Uppdatering: I Sverige finns ungefär 700 hudterapeuter som har SHR-godkänd utbildning och inte är medlemmar i SHR. Dessa innehar en Cidesco-examen. Det enklaste – men alltså inte enda – sättet att veta om en hudterapeut har godkänd utbildning är fortfarande att titta efter SHR-logotypen exempelvis på salongens hemsida eller i salongens fönster. Det är betydligt enklare än att efterfråga ett certifikat och sedan tolka detta.
* Daisy Beautys Facebook-community heter Friends of Daisy Beauty och är en öppen grupp. Alla som söker till gruppen får ett PM av mig som måste besvaras innan medlemsskap beviljas. Syftet är att alla medlemmar ska vilja vara just medlemmar (och inte ha blivit tillagda utan egen vetskap). Syftet är också att inte legitimera falska profiler. Det är en väldigt trevlig och kunnig grupp. Välkommen att söka!
** Injektionsbehandlingar är eget blogginlägg. Inte heller för att injicera krävs utbildning eller kompetens i Sverige. Vem som helst får göra fillers på dig. Så här är ännu större anledning att vara vaksam!
*** Om hen inte också är exempelvis sjuksköterska, alltså har en medicinsk utbildning.
In English: Got a skin therapist diploma in my Easter Egg today so seized the opportunity to talk about how to pick a skin therapist and skin therapist certifications.
Och jag är diplomerad sjuksköterska (och min man har också gjort diplom)
Hej Charlotte!
Det hade ju varit väldigt olämpligt om så verkligen var fallet, då sjuksköterna är en skyddad yrkestitel och det är olagligt att utge sig för att vara det om en inte faktiskt är sjuksköterna. Hudterapeut, däremot, kan vem som helst säga sig vara.
kram
Vill förtydliga att jag bara skojade – sjuksköterska är ju ett legitimationsyrke, precis som t.ex läkare, psykoterapeut och numera även lärare. Men så länge man undviker att använda ordet ”legitimerad” och istället sätter andra prefix framför så kommer man ofta undan. Och just orden diplomerad och även certifierad är ganska vanliga och väldigt luddiga.
Ja fram för mer tydlighet! Jag tycker det är bra att SHR tar problemet på allvar och jagar dem som använder organisationens logotyp och begreppet ”auktoriserad hudterapeut” utan att ha rätt till det.