A-beauty står bland annat för (för oss i Skandinavien) exotiska växtingredienser, naturlig profil och hållbara förpackningar. Kulturellt tolkar resten av världen Australien som ett lättsamt, avslappnat liv och vi känner att vi får ta del av den genom att använda australiensisk kosmetik. Ja, du fattar. Vem vill inte vara solbränd, solblekt och kunna surfa?
Här finns schampo och balsam som är veganska, vilket är bra för den som väljer en vegansk livsstil. Den är sulfat- och silikonfri*, för den som föredrar hårvård utan dessa ingredienser. Produkterna innehåller inga syntetiska färger och all parfym är naturlig**. Den har en gullig koalabild i en av de många märkningarna på flaskan.
Det hade ju varit bra om Volume & Body Boost Conditioner hade kompenserat några av syskonets tillkortakommanden, men nej. Håret blir visserligen mindre kärvt av balsamet, men inte så silkigt och lent som det borde bli. Balsamet är liksom schampot svårt att skölja ur, vilket innebär att en del produkt – oklart om det är schampo, balsam eller både och – blir kvar i hårbotten och bildar en tvålig fläck rakt uppepå hjässan. Det ser ut som att jag har stått på huvudet i margarin.
Dagen efter tvättar jag håret igen med RIKTIG hårvård och förpassar schampot och balsamet från Australian Native Botanicals till papperskorgen, där de hör hemma. Både schampo och balsam kostar 129 kr/250 ml. Spara de pengarna och köp något annat!
Du kan också lägga till en slant och köp hållbarhetsvurmande, veganska weDo istället. Schampot och balsamet är två hyggliga produkter och den etiska filosofin solid. Du som vill göra gott med dina beautyshoppingvanor kan tryggt köpa weDo.
Exempelvis schampo Moisture and Shine Shampoo och balsam Light and Soft Conditioner från weDo kostar tillsammans 458 kr. Det är ett bättre köp än hårvård som du använder, ser ut som att du bär flottyrhatt och sedan slänger.
*Förr i tiden hade de flesta silikoner i hårvård lång nedbrytningstid, det vill säga de låg kvar länge i naturen. Idag bryts många (de flesta) silikoner som används i kosmetiska produkter ner snabbt och belastar alltså inte miljön särskilt mycket.
Sulfater har en viss miljöbelastning, eftersom det går åt tuffa kemikalier vid tillverkningen. Men många sulfat-alternativ är ingredienser med i princip samma egenskaper och tillverkningsprocesser som sulfater, de har bara hamnat på en annan kategoriseringslista, så som vanlig konsument utan kemist-utbildning är det svårt att veta om ditt sulfatfria schampo är miljösnällt eller inte.
**Syntetiska ingredienser behöver inte vara hälso- eller miljöfarliga. Ibland är de faktiskt bättre för både människa och planet än de naturliga alternativen.
Köpte R&CO Shampoo och balsam Atlantis moistrurizing. Sulfatfritt. Bra tanke. När jag tvättar håret blir det en stor svintoboll på huvudet och det känns jätteläskigt. Håret är ju blekt och känsligt. Balsamet reder ut håret lite grand men lämnar inte den där mjuka känslan. Nä. Inget för mig. Synd för jag betalade ca 500kr för kitet. Håller mig till Sebastian Hydrate istället. Håret går att reda ut redan under shamponeringen och balsamet lämnar håret mjukt och lent. Kanske lite väl lent. Men det har man ju torrshampoo till. Kanske dock lite väl återfuktande då lockarna inte riktigt vill visa sig.… Läs mer »