13 april är datumet Kiehl’s släpper sin nya Ultra Light Daily UV Defense Mineral Sunscreen PA+++. Det finns föregångare av Ultra Light Daily UV Defense, men denna nya modellen är en ny ljust tonad solkräm speciellt för känslig och oren hy.
Många med känslig eller oren hy drar sig ofta för att använda solskydd med risk för reaktioner och utbrott i huden. Här är alltså solskyddet som är gjort med tanke på just känslig och oren hy. Ultra Light Daily UV Defense Mineral Sunscreen PA+++ innehåller ett hundraprocentig naturligt mineral, nämligen titandioxid. Det är ett fotostabilt solfilter som fysisk blockerar UVA/UVB strålarna tack vare sin höga brytningsindex, samt antioxidanten E-vitamin som skyddar mot fria radikaler.
Produkten är förvånansvärt tunn i konsistensen. Flaskan måste skakas innan användning och det hörs att det finns kulor inuti flaskan. Det är nog lika bra att vänja sig med att dagens nya solskydd kommer i lättare formuleringar än tidigare. Jag tror att de som gillar mer traditionella tjocka skydd kommer att få tag på dessa ett tag till, men kanske inte så länge? Nyansen på solskyddet vill jag säga är neutral. Produkten absorberas snabbt samtidigt som det inte klibbar eller lämnar någon vit hinna. Jag tycker färgen på solskyddet är super för den neutraliserar allt rött och fläckigt och ger en bra grund för en eventuell bas. Jag tror även att de som inte använder något över sitt solskydd kan tycka att huden blir jämn och fin i tonen. Produkten har ingen doft jag kan känna av.
Trots att jag varken har känslig eller speciellt oren hy tycker jag att detta solskyddet är perfekt, även under makeup. Då det är så lätt i formulan och absorberas så snabbt tror jag att alla med blandhy och en fetare hy skulle kunna uppskatta Ultra Light Daily UV Defense Mineral Sunscreen PA+++. Om jag jämför med andra solskydd jag har testat till nu är detta helt klart det lättaste och minst fuktgivande på ett positivt sätt. Jag är helt säker på att detta kommer att bli en het potatis trots att priset kommer att ligga på 425:- Det går inte åt mycket åt gången och flaskan kommer att räcka ett bra tag.
Produkten kommer att säljas på NK Stockholm, Åhléns City Stockholm och Göteborg, Åhléns Skanstull, Malmö, Uppsala och www.kiehls.se
Vad är PA+++? Jag har sett det på produkter tidigare men inte reflekterat så mycket över det, men när jag hittade svaret vill jag dela det, fast på engelska.
UVA rays are the long rays that penetrate the skin more deeply and cause skin wrinkling, leathering, and other signs of sun damage or ”photo-aging.” Until recently, there was no rating system for the level of protection a sunscreen offers against UVA rays. But now some newer sunscreens list a PA rating, which refers to the amount of protection the sunscreen offers specifically against UVA rays. PA rankings are listed as PA+, PA++ or PA+++. The more plus symbols the label has, the more protection the sunscreen provides against UVA rays.
Jag trodde att titanium dioxide bara täckte en del av UVA spektrat och att zinc oxid eller avobenzone behövdes i produkten för att ge fullgott UVA skydd. Stämmer det?
Hej Domi! Vad jag vet skyddar Titaniumdioxid mot både UVA och UVB. Jag tror heller inte att Kiehl’s hade vågat att skriva på flaskan att den skyddar mot båda om så inte var fallet. Oftast blandas Titaniumdioxid och Zinkoxid i fysikaliska solskydd, men då Zinkoxid inte är okej som som solskydd inom EU är det bara Titaniumoxid kvar av de fysikaliska skydden.
Hej igen! http://www.skincancer.org/prevention/uva-and-uvb det finns en tabell på den sidan som visserligen visar FDA godkända solskydd. Finns det en motsvarande lista i Europa? Så vad jag förstår så täcker titaniumdioxid UVA2 men inte UVA1. Jag trodde zinkoxid inte fick säljas som enskilt solskydd (endast zinkoxid) men med i blandningar. Är det något nytt att zinkoxid är helt förbjudet?
Det är alltså inte förbjudet att ha zinkoxid i produkter, men får inte räknas som UV filter. Vill du läsa mer så hittar du informationen här: https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Kosmetika-och-hygienprodukter/Zinkoxid/
Vad jag har hittat av info är det zinkoxid och Avobenzone (Butyl methoxy-dibenzoyl-methane, Parsol 1789, Eusolex 9020, Escalol 517 ) som skyddar mot UVA1. När det gäller Avobenzone ser det ut som det är flest USA baserade företag som använder detta. Bland annat Peter Thomas Roth och Excuviance.
Nu verkar det dock vara på G att zinkoxid blir godkänd som solskydd inom EU ganska snart: https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Foretag/Kosmetika/Sarskilda-innehallsamnen/Zinkoxid/
Hoppas detta besvarar dina frågor
Åh vad kul! Det här låter som ett solskydd precis i min smak. Det skall in på listan över solskydd att testa. Tror du det fungerar bra under puderfoundation? Jag tänkte köra basen Isadora Primer Protect (som har spf30 och är lite tonad), concealer och Chanels lösa puderfoundation på det. Men denna kanske är en bra ersättare till Isadora Primer Protect om en vill ha lite bättre och mer renodlat solskydd…
Hej Emelie! Det finns ingen garanti för att det funkar med puderfoundation över, men jag har testat med många olika foundations (inte puder dock) och jag ser inga tecken på smulor eller annat som kan bli fel.