Har du hört talas om dessa koreanska varumärken tidigare? Inte jag. Men nu ska de testas!
Som du kanske har sett så shoppade jag koreansk skönhet när jag var i London för ett par veckor sedan. Mer om butikerna och vad denna K-beautyboom kan bero på kan du se i tidigare inlägg. Nu vill du så klart också veta vad jag köpte, så det kommer här!
När man köper K-beauty i dessa butiker får man många och pyttesmå påsprover på köpet, så kallade sachéer. Som skönhetsredaktör som badar i produkter behöver du inte sachéer. Du vill inte ens ha dem. För att kunna testa något ordentligt måste du åtminstone testa en vecka, egentligen minst sex veckor (tre månader, om det är en retinolprodukt). En saché innehåller 1-2 appliceringar. Du kan lika gärna ta ett pump i butik för att känna konsistens och doft, mer än så får du inte ut av en saché. Men när vi hos Glam Touch fick en sheet mask på köpet så tackade vi ja och körde lite hemmaspa senare på kvällen.
Eftersom jag har en väldigt bra retinolprodukt hemma i badrumsskåpet som jag kör varannan till var tredje kväll så satsade jag på kompletterande produkter. Det blev alltså mest fukt och barriärstärkande hudvård. Detta för att jag ska kunna införliva mina nya K-beautykompisar i befintlig rutin utan att irritera huden med för många aktiva produkter.
Det här var den första produkten jag köpte på resan. Jag tänker att det är en sån sak som är bra att ha i necessären, eftersom jag ofta är torr och lite skör i huden på resa. Då behövs en okomplicerad och inte så aktiv produkt, vilket är just vad K-beauty är bra på! Huvudingrediensen, som också ligger allra först på INCI och således finns mest av, är extrakt från stor kardborre. Därefter glycerin, som ju ingen blir ledsen av.
Jag var tvungen att genomgående välja hyfsat lättestade produkter, som också går snabbt att bilda sig en uppfattning om, och en fukttoner är ju just det. Det kändes nästan eikovokt att slå till på en så, eh, insinuant förpackning. Det är inget jag låter stå längst fram på badrumshyllan, om man säger så.
Konsistensen är härlig, tänk flytande gel! Och just på grund av den tunna konsistensen, som signalerar ”mycket vatten, lite fett”, så använder jag den under barriärkräm så här års.
Vissa växter förekommer väldigt ofta i koreansk kosmetik, främst mugwort. Vem kunde tro att växten med det prosaiska svenska namnet gråbo hade så upphöjda hudvårdande egenskaper? Och Anua har en väldigt stor del av sitt sortiment baserat på klätterkalla, heartleaf, som är rik på flavonoider och polyfenoler. Heartleaf sägs därför vara bra för känslig hud.
Är du nyfiken på klätterkallas hudvårdande egenskaper så kan du hitta Heartleef 70% Soothing Cream här.
Det här var bortkastade pengar. Otroligt ohärlig konsistens som känns lika plastig som förpackningen. Rengör inte lika bra som många andra cleansing balms och efterlämnar en oljig hinna över hela ansiktet, så att du absolut måste använda en andra rengöring efteråt.
En trivsam ansiktskräm som trots en rejäl konsistens enkelt tas upp av huden. Barriärstärkande, tack vare bland annat fem sorters pre- och probiotika (dessa står som olika ”ferment” på INCI, vilket är vanliga mikrobiomstärkande ingredienser i Asien). Den härliga konsistensen beror till viss del på ett mjukgörande komplex med ceramider, kolesterol och fettsyror. Förutom ljuvlig konsistens och bra hudvårdande egenskaper så är doften fantastisk! Lite oudig, liksom rökig.
Glycerin och betain är två och tre på Inci. Och som om inte det var nog finns mugwort även här. Heja, gråbo!
Tyvärr ligger en inte särskilt miljövänlig cyklisk silikon bland de fem första ingredienserna. Det är onödigt och omodernt.
Jag trodde att varumärket hette ”It’s Free”. Jag tänkte så klart att det var ett företag som helt omodernt vill marknadsföra sig med hjälp av saker produkten INTE innehåller, men tydligen heter det Isntree.
Det här är en lätt fuktgel som jag inte vågar använda när det är kallt och torrt ute eftersom produktens inriktning och konsistens får mig att misstänka att den i sånt här klimat skulle dra ut fukten ur huden. Jag testar den när jag ska vara inomhus just nu och knappt det. Till våren, när luftfuktigheten blir högre, ska jag använda den mer regelbundet.
Isntree Hyaluronic Acid Aqua Gel Cream går att hitta här, om du behöver något lätt och fuktgivande när vädret blir mildare.
En stor besvikelse, den är inte lika bra som Biologique Recherche Biokiss Lip Balm… eller Försvarets Hudsalva, för den delen. Inte smakar den vanilj heller!
Det gör däremot favoriten Laneige Lip Sleeping Mask, som är allt som Klavuu Nourishing Care Lip Sleeping Pack vill vara. Du hittar Laneige Lip sleeping mask här, och jag rekommenderar vanilj.
Men Klavuu behöver vi inte längta efter här i Sverige. Det finns så mycket annan K-beauty som är bättre!
Den här läppmasken slår rekord i vaselinkonsistens. Den går inte att tvätta bort från händerna med annat än diskmedel och gör trots det ingen större nytta på läpparna. Förpackningen är roligare än innehållet. Så återigen: behöver du akuthjälp för munnen kan du titta på Laneige, Biologique Recherche eller Försvarets istället.
Ett till varumärke jag inte fattade vad det hette förrän jag hade googlat fram produkten. Jag trodde att det hette ”Tia14” – och det är ju skojigt med siffror i varumärken så jag var försiktigt positiv. Men tydligen så är ”tiam” persiska för ”glittret i ögat du har när du träffar någon för första gången” och det är ju poetiskt värre! ”Tiam” ska också ordkopplas till vitaminer, som är varumärkets tema.
I dessa produkter är det B3 (niacinamid) som är stjärnan. I serumet Vita B3 Source kombineras den med arbutin, tillsammans ska dessa ingredienser jobba på ojämnd hudton och hyperpigmenteringar. I Vita B3 Mist Toner kompletteras niacinamid med tranexamsyra och vitamin c, som ska ha samma effekter som serumet och även jobba på mörka fläckar.
Jag är mest peppad på att niacinamid ska få mina stora porer på näsan att se försvinnande små ut!
Jag ÄLSKAR cleansing balms och jag ÄLSKAR fikon, så jag tänkte att det här skulle bli en ny favorit. Riktigt så blev det inte. Det är ett bra rengöringsbalm och doftar fikon, men bara tills du börjar använda den och masserar ut den i ansiktet. Vill man ha fikondoft finns det mycket annat att lägga pengarna på!
Konsistensen är snarare sorbet än kräm eller gelé, du måste liksom skrapa upp produkten ur burken. Jag gillar det! Min favorit Sunday Riley Blue Moon Cleansing Balm har samma konsistens.
I’m from Fig Cleansing Balm finns också att köpa i Sverige, nämligen här.
En snäll kräm behövdes också till den necessär jag använder när jag reser. Tiams fuktserie är baserad på pantenol, vitamin B5, en riktig favoritingrediens som låser in fukt i huden. Btain och allantoin, som båda lugnar, är också nyckelingredienser i krämen. Vita B5 Panthenol Moist Cream blir perfekt att kombinera med mycket annat som jag har i necessären.
Efter viss initial tveksamhet inför att lägga tid på dessa små butiker så fick min kompis Janes förtjusning över koreanska lip tints oss att bestämma oss. Jane har lip tints i alla färger, hon är jätteförtjust i dem.
Jag är lite mindre förtjust. Eller så köpte jag fel produkter. Det här är ett hallonfärgat läppglans med medelglossig finish. Den sitter inte jättelänge, vilket ju ska vara poängen med lip tints.
Man brukar säga ”My Lips But Better” när man talar om läpprodukter vars nyans ligger nära ens egna läppfärg. Den här är ”My Lips But Worse”. Färgen är exakt min egen läppfärg, det enda som möjligen händer är att ytan ser lite torrare ut än vanligt.
Jag känner och använder Etudes hudvård sedan tidigare (se till exempel här), men eftersom koreansk makeup aldrig har lirat med mina sminkpreferenser så hade jag inte ens koll på att Etude hade ”color cosmetics” som det kallas.
Jag noterar att många av de produkter jag har visat upp i mina sociala kanaler i samband med London-resan nu finns inne på Lyko. Man kan nästan tro att Lyko följer mina olika kanaler. Eller så är det ett tecken på att K-beauty åtnjuter sin andra popularitetsvåg, vilket jag har skrivit om tidigare.
In English: My London K-beauty shopping.