… som är förödande för fiskarna. Har du lyssnat på nyheterna de senaste dagarna? Då har du säkert hört om den svenska studie som visar att Östersjöns abboryngel hellre äter mikroplast än sin vanliga föda. Det gör att ynglen får svårt att överleva. När kosten består av plast slutar di små att växa, och tappar sitt naturliga beteende.
Det finns många källor till mikroplast (de små plastkornen bildas av plaster som bryts ner i naturen). Men, det finns också skrubbkrämer som innehåller små mikroplastkorn. Även om skönhetsindustrin inte är den största marodören vad gäller mikroplaster så känns det inte roligt att bidra med minsta promille. Plast-skrubber är verkligen sköna att använda, men förödande för naturen. Tack och lov kommer de snart inte att finnas.
En del företag har aldrig använt (eller har slutat använda) mikroplaster. Dit hör till exempel Clarins, Beiersdorf som äger Nivea och Eucerin, Rituals och Unilever som äger bland annat Dermalogica och Dove. Andra har gjort upp en plan och fasar ut mikroplaster allt eftersom. Till de som satt tt definitivt slutdatum hör Bliss (slutet 2016), Dior och Clerasil (slutet 2017) samt Elemis och Sisley (slutet 2018).
Vill du ha koll på vad du skrubbar med? Kolla inci (ingredienslistan som finns på varje skönhetsprodukt) så du lägger dina pengar på rätt produkter.
Ingredienser du vill undvika är:
-polyethylene (PE)
-polypropylene (PP)
-polyethylene terephthalate (PET)
-polymethyl methacrylate (PMMA)
-polytetrafluoroethylene (PTFE)
-nylon.
Salt, socker, malda frön och bönor eller aprikoskärnor är några av de skrubbande alternativ som fungerar bra i kroppsprodukter. Och för ansiktet? Det finns syror, kära du, som gör peelingjobbet både snällt och effektivt så du kan sköta all exfoliering med gott samvete.
Källa: The Guardian
Foto: Pixabay