Min nya finska hudvårdsrutin med Laponie och Yin Your Skin

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

Min nya hudvårdsrutin är baserad på två finska naturkosmetikmärken, Laponie och Yin Your Skin.

Om du har missat det så var jag i Finland i början av veckan. Där uppdaterade jag min hudvårdsrutin. Och, tro’t eller ej, den är naturlig/ekologisk! Det finns ju en hudvårdsingrediens som jag är allergisk mot och har inte lyckats lista ut vilken det är, men den tycks främst förekomma i naturlig/ekologisk hudvård. Därför använder jag sådan med största försiktighet.

Det var innan jag upptäckte Laponie, ett finskt naturkosmetikmärke, skapat för just känslig och skadad hud.

Grundaren är själv hyperallergisk mot det mesta och hade riktig problemhy – atopisk hy låter det som – när hon bestämde sig för att göra ett hudvårdsmärke för sig själv. De flesta som tänker så brukar göra något habilt men inte särskilt tekniskt avancerat. Men Laponies recept är skapade av Finlands mest kända naturkosmetikformulerare, som tar kemi och vetenskap på allvar.

En finsk, naturlig La Roche-Posay eller Avène, så att säga. Nu är det Laponie för hela slanten i mitt badrumsskåp!

Eller, inte riktigt hela slanten. Jag kompletterar med ansiktsyogamärket Yin Your Skin. Det grundades av Katja Kokko, som var en helt vanlig yogautövare när hon snöade in på ansiktsyoga. Hon blev känd för det först på sin yogastudio och sedan i sociala medier.

Läs också:  Vad har en skönhetsredaktör i sitt badrumsskåp?

Katja Kokko gav ansiktsyogan ett yogaansikte, så att säga.

Yin Your Skin är en i dubbel bemärkelse naturlig förlängning av Katja Kokkos ansiktsyogaprofil. Mesta kända är hennes gua sha-verktyg, men det finns också hudvårdsprodukter. De är så klart veganska och naturliga, och jag lever farligt och har lagt till några av dem i min nya finska naturkosmetiska hudvårdsrutin. Hittills verkar det gå bra.

Laponie och Yin Your Skin.

 

Finsk naturkosmetik har en mer vetenskaplig profil än den svenska och framför allt än den amerikanska. Grundaren av Laponie avskyr uttrycken ”clean beauty” och ”non-toxic” lika mycket som jag.

Vi är rörande överens om att många gröna märken har ägnat sig åt skrämselpropaganda och att företag borde hitta bättre argument än ”parabenfritt” för att sälja naturlig hudvård. Och jag hör samma från de flesta finska ekologiska och naturliga beautymärken:

De vill göra produkter som funkar och också råkar vara naturliga – inte naturliga produkter som också råkar funka (om man har tur).

Det finns så klart svenska naturkosmetikmärken som också kommunicerar med sanning, exempelvis Cicamed, M Picaut, Monsun, Organic by Sara och Rosenserien, men ”giftfritt” och ”huden äter det du smörjer på den” är tyvärr fortfarande vanligt. Inte minst bland nya varumärken som tror att de har uppfunnit hjulet när de kläcker ”ingredienser som är säkra att använda”. (ALLA kosmetiska ingredienser som är godkända inom EU är säkra att använda i de doser som används inom kosmetik, inklusive aluminiumklorid och parabener.)

Läs också:  Lugnande och återfuktande face mist och varför jag swooshar på den

Jag är mycket glad över utvecklingen inom grön kosmetik, där vetenskap och no bullshit tar allt större plats. Och mest glad är jag över min nya hudvårdsrutin!

In English: I have a new Finnish skincare routine.

0 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Kicki Norman
Chefredaktör för magasinen Daisy Beauty och Daisy Beauty Professional samt för daisybeauty.com och daisybeautyprofessional.com. Se skönhetsbranschen med mina kritiskt granskande ögon, följ med mig på pressvisningar för spännande kosmetikanyheter och förenas med mig i förundran över och kärlek till beauty!

Mest lästa