Välkomna tillbaka till den nuya följetongen “Nyheter och favoriter”. Förra helgen gjorde jag ett inlägg med både gamla och nya extrabra produkter och har fått positiv återkoppling på det, så jag tänkte tuta på en vecka till. Här kommer några golden oldies som jag har testat och några nyheter som har landat på redaktionen under de senaste dagarna.
Många tänker att Dior mest handlar om varumärke och lyx, men faktum är att solskydden har hållit hög kvalitet så länge jag har skrivit beauty (det vill säga 18 år)(vilket är underligt med tanke på att jag bara är 32 år gammal).
Därför känner jag mig förväntansfull över årets nya solskydd som inkom på redaktionen i veckan.
Bland dem finns även solskyddsoljor. Jag älskar känslan (och lystern!) av att smörja in mig med olja. Men ska det solskyddas ordentligt så är det lättare att få på tillräckligt mängd produkt om du använder kräm. Oljan får därför istället hamna i strandväskan i slutet av sommaren när huden har fått ett eget, naturligt grundsolskydd.
Hållbarhet är både trendigt och nödvändigt. Företag tävlar med varandra om att vara mest cirkulära, påfyllningsbara och återvinningsbara.
Senast ut i miljömedvetenhetssamtalet är statligt ägda, svenska Vattenfall som slår ett slag för fossilfritt vätgas som bränsle. Detta genom att skapa en ansiktsmist med hyaluronsyra gjord på industriellt avfallsvatten.
På ingredienslistan står “Aqua waste from industrial processes“, ekologiskt gurkvatten och hyaluronsyra. Poängen med fossilfritt vätgas inom industrin är att avfallet blir rent vatten istället för koldioxid och alltså till exempel kan bli kosmetik (eller vad som helst).
Misten kommer inte att finnas till försäljning utan har tagits fram endast för att påvisa fördelarna med fossilfritt vätgas.
Om jag ska recensera Industrial Emission Face Mist som skönhetsprodukt säger jag att den hade kunnat vara mer finfördelad. De lite större dropparna ger en blöt känsla. Misten doftar mjukt och fräscht av gurkvatten. Flaskan är sjukt snygg (och var sannolikt lika dyr som pr-kampanjens talesperson, supermodellen Cara Delevigne). Men det är ju egentligen inte en skönhetsprodukt utan ett budskap.
Industrial Emission Face Mist är en raritet och också härlig. Den kommer att bli flitigt använd (och pratad om!) i sommar.
Jag gillar inte uttrycket “clean beauty” som används för att marknadsföra… ja, lite vad som helst. Clean beauty kan avse växtbaserade ingredienser, labbframställda naturidentiska ingredienser, hållbar odling, en produkt gjord på så få ingredienser som möjligt, kosmetiska produkter utan “utfyllnadsingredienser”, beauty med ekologisk certifiering – bestäm själv.
Clean beauty betyder allt och inget. Därför är det är ett meningslöst begrepp som används av okunniga konsumenter och opportunistiska kosmetikföretag. Fram till nu! Den enda clean beauty jag vill kalla clean beauty är Vattenfalls reklamprodukt Industrial Emission Face Mist.
I östgötska Kalvsved odlas humle för sin oljas skull. Oljan används i enkla, oftast oljebaserade hudvårdsprodukter under varumärket Humle från Kalvsved. Jag har just upptäckt det överraskande bra läppbalsamet Bivaxcerat. Låt inte den fattiga förpackningen lura dig – innehållet är bättre än bra!
Jag vet inte varför mina läppar har börjat fnasa så här års när luften inte är torr, men här får jag i alla fall bukt med fnaset över en natt.
Bivax är en magisk ingrediens (om man inte är vegan). Det är något jag letar efter när jag har trasiga nagelband, spruckna fötter, torrsprickor och fnasiga läppar.
Här är bivaxet kombinerat med bland annat sheasmör, kakaosmör, E-vitamin och humleolja. Jag smörjer på dagen när fnas “sticker ut” i läppkonturen samt använder som läppmask över natten. Himmelsk!
Det talas om “skinification” av hårvård: Begrepp och framför allt ingredienser från hudvård letar sig in i hårvård. Som till exempel hos Sisley.
Senast ut i det lyxiga, franska och fortfarande familjeägda skönhetsföretaget är en inpackning för färgat hår. Den kompletterar andra produkter i den nylanserade (2018) hårvårdsmärket som kallas Hair Rituel by Sisley.
Det är klokt av hudvårdsföretag att satsa även på hårvård. Skalpproblem är vanliga och gedigen kunskap om hud och hudvård kan därför med fördel appliceras även på hårvård. Dessutom är det enklare för företaget att merförsälja eftersom folk är mer vana att på samma gång köpa 2-3 produkter för håret än vad de är vana att slå till på 2-3 produkter för ansiktet vid ett och samma tillfälle. Folk i allmänhet är dessutom mer vana vid långa hårritualer än långa hudvårdsrutiner.
Det färgbevarande schampot lovar att din hårfärg ska hälla sig snygg dubbelt så länge. Jag kan varken bekräfta eller dementera det, men håll utkik bland våra recensioner.
För länge sedan köpte jag Evolve på finska (och numer konkade) ekobutiken Happy Foodstore i Stockholm. Gillade! Men har inte djupdykt i varumärket eftersom det har varit svårt att få tag på i Sverige*. Nu har jag testat en “rengöringsbalm” från märket. Eller kanske snarare rengöringsgelé? Konsistensen är väldigt dallrig. Produkten används hur som helst som ett balm.
Och den är suverän! Evolve Organic Besuty Gentle Cleansing Melt tar faktiskt bort det mesta i sminkväg.
Jag tycker den är lika bra som min gamla favorit (och rengöringsbalmet jag jämför alla andra med) Sunday Riley Blue Moon Clean-Rinse Cleansing Balm (även om Blue Moons sorbet-konsistens är mer tilltalande).
En stjärna om du vill ha en riktigt bra rengöring! Ett måste om du föredrar ekologisk hudvård.
Greenheads är en frisörsalongskedja (om man kan säga så om endast två salonger som båda ligger i Stockholm) som jobbar ekologiskt. För över ett år sedan gjorde jag behandlingen Greenhab och fick så fin glans på håret att jag tänkte det var en lyckträff. Så nu har jag gjort Greenhab igen och även om effejten vart större förra behandlingen så tycker jag fortfarande att Greenhab är värd en omväg! (Mer om Greenhab samt före-/efterbilder i kommande nummer av tidningen – här prenumererar du!).
Det bästa är att du kan göra större delen av behandlingen hemma! I alla fall om du är lite pysslig/har tålamod/har tid.
De viktigaste delarna av Greenhab är ett utrensande schampo och en kall inpackning på alggelé. Algerna kräver lite arbete (kokas vatten, stå i kylskåp, etc), men om man står ut med den besvärliga “tillagningen” av inpackningen så får man strålande resultat!
Algerna är för övrigt detoxande. På riktigt!
“Detox” i kosmetiska (och andra) sammanhang är lite som “clean beauty”: Ordet används flitigt i marknadsföring men har ingen fastställd betydelse. Ofta används det vidlyftigt eller till och med felaktigt. Men här finns underlag! Umeå Universitet har forskat på algerna och upptäckt att de kan rena vatten på bland annat läkemedel, så där har vi ett seriöst och viktigt användningsområde. Detox på riktigt!
Vad tycker du om veckans favoriter? Något du blir sugen på?
Vill du att jag fortsätter att dela med mig av veckans höjdpunkter?
*Vill förtydliga att jag inte är avskräckt av shoppingsvårigheter. Däremot så är mitt jobb att testa, undersöka, researcha och rapportera om sånt du är intresserad av och du är mer intresserad av ett varumärke du enkelt får tag på än ett varumärke du inte vet vart du kan köpa.
In English: This weeks favourites.
Jag blev sugen på att testa bivaxet till mina fnasiga läppar. Ska genast kolla efter det.
Vill gärna att du fortsätter, uppskattar dina ärliga åsikter om produkterna
Ja, fortsätt!! Så intressant och kul!
Vad är det du tycker är intressant? Och vad vill du se mer av?
Är mest intresserad av nyheter och tips inom makeup och doft, men även hudvård, så det läser jag extra noggrant,)
JAAA jag vill att du fortsätter dela med dig av veckans höjdpunkter!
Tack för uppmuntran! Jag ska försöka hinna med. Har du hittat något den här veckan eller nästa som du har köpt?
Tack för uppmuntran! Jag ska försöka hinna med. Har du hittat något den här veckan eller nästa som du har köpt? Och vad tyckte du i så fall?