Igår kväll såg jag ett annonsinlägg hos en svensk influencer som marknadsförde Nothing of Sweden, en svensk deodorant gjord på få ingredienser och utan aluminiumsalter. Den beskrivs på Nothings hemsida som en “naturlig, parfym-fri, unisex och effektiv deodorant”.
Här är en skärmdump från influencerns instagram. Påståendet om Alzheimer har sedan dess tagits bort, jag undrar varför inte även påståendet om bröstcancer raderats?
På Nothings instagram används också begrepp som “non-toxic” (vilket felaktigt antyder att konkurrenterna är giftiga). Nothing of Sweden marknadsförs överlag i sina sociala kanaler i högre grad med att den inte innehåller “dåliga” grejer (“no bad stuff”), vilket ger ett mer oseriöst intryck än den betydligt korrektare hemsidan. På Nothings facebooksida delas exempelvis ett blogginlägg från samma influencer med ungefär samma felaktiga påståenden, förutom att där läggs även fertilitetsproblem till på listan över hälsoproblem som felaktigt tillskrivs aluminium.
Jag kommenterade dessa felaktigheter på influencerns instagraminlägg och medan två av mina kommentarer står kvar, har två andra tagits bort. Influencern hänvisade som svar till ospecifika studier och till cancer.org. Jag vet inte vad hen tror sig ha upptäckt där, för på cancer.org står följande att läsa:
“There are no strong epidemiologic studies in the medical literature that link breast cancer risk and antiperspirant use, and very little scientific evidence to support this claim.”
Även om jag tycker att det är rimligt att någon med 65000 följare på instagram och en välbesökt blogg tar ansvar för sanningshalten i sina påståenden, utelämnar jag influencerns namn. Jag tror inte hens följare förväntar sig någon större vetenskaplighet från det kontot. Däremot förväntar jag mer av ett skönhetsföretag! Det är allvarligt att ett kosmetikföretag upprepar dessa lögner. Ett kosmetikföretag bör veta bättre och bör ta 100% ansvar för sin marknadsföring.
Däremot har jag uppmanats att själv köpa deodoranter för att testa. (Det behöver jag inte. Jag har fått dem i pressutskick.) Och det är inte produkternas effektivitet som är problemet; det är tilltaget att sälja kosmetika med lögner och skrämselpropaganda. Om en produkt är bra, som den här deodoranten faktiskt verkar vara, behöver den väl inte säljas genom marknadsföringsbullshit?
*Aluminium finns alltså i små mängder i frukt och grönsaker. Den som vill smörja sig med saker som “också går att äta” kan alltså med fördel använda antiperspiranter med aluminium. Och den som vill marknadsföra att aluminiumsalter är “naturliga”, kan göra det utan att ljuga. Varför inte skapa en helt naturlig antiperspirant med växtbaserat aluminium? Varsågod för idén!
“Samarbeten görs med folk som gillar våra produkter och vi har valt att inte påverka deras egna ord, negativt som positivt. Vi gavs alltså möjlighet att i samband med publicering att komma med önskemål på ändringar, vilket vi inte gjorde”, säger grundaren och vd Dan Egerstad i ett mejl. “När vi sen uppmärksammades på ett påstående i en längre text som kunde uppfattas som att vi stod bakom och som vi inte kan stödja i avsaknad på stark vetenskaplig belägg; så togs denna mening snabbt bort efter vårt önskemål.”
Hur ska Nothing göra för att se till att marknadsföringen i alla kanaler framöver bättre rimmar med era värderingar?
“Detta var vårt första större samarbete och vi gör därför nu en ny rutin så att vi granskar andras texter enligt samma norm som vi granskar våra egna ifall vi kan tolkas som avsändare på något sätt. I en liten organisation med endast två personer på kontoret så görs misstag och vi försöker ständigt bli bättre.”
Nothing säger att deodoranten är “non-toxic”. Vad betyder det?
“Det är inget uttryck jag känner igen och återfinns inte i 99.9% av vår publicerade material. Det kan vara att det smugit in sig nånstans historiskt. Vi nämner ibland “No bad stuff” som refererar till att vi utesluter t.ex. alkohol och parfym. Men även hur vi är byggt med miljö- och jämställdhetsfrågor från grunden upp.”
In English: NO, your antiperspirant won’t give you cancer, Alzheimer or fertility problems.
Det här gör mig så himla glad Kicki. Tack och lov att sådana som du finns och sätter dessa företag på plats! Jag blir tokig på anti-vetenskapsidéerna och bara.. faktaförakt.
Tack! Jag blir också glad – av personer som dig som gillar vetenskap och fakta!
Hej Kicki! Tack för ett mycket bra inlägg. Reklam som den här profiterar på folks rädsla. Jag har själv haft bröstcancer. I väntrummen för strålning diskuteras sådant här, allt utifrån oro och sjukdomsläge. Skuld är inte ovanligt-“om jag bara inte rökt, ätit bättre osv så kanske jag inte fått cancer”.. Det behövs inte fler “konspirationsteorier”, det behövs färre! Igen, tack för ditt jobb!
Hej Marie! Först och främst: jättetråkigt att höra om din cancer, jag tror och hoppas att det har gått bra. Tack också för att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag tycker, precis som du, att det är hemskt att varna för ofarliga och väldigt vanliga produkter. Inte bara för att det är skrämselpropaganda utan också just för att den som sedan får bröstcancer och får höra att en produkt hen har använt i flera år kan ha orsakat det. Vilka hemska känslor att ha “gjort det mot sig själv”, vilket ju är en vanlig känsla. Jag håller tummarna… Läs mer »