I blåbär finns benzoesyra, precis som i mycket annat vi äter. Det är fullt naturligt. Och lingon är smockade med naturens egna konserveringsmedel. Just därför möglar inte lingonsylt så lätt. Du som syltar och saftar kan köpa benzoesyra i påsar på närmaste livsmedelsbutik för att skölja syltburkarna med. Parabener som konserverar skönhetsmedel (och mat) är, enkelt sagt, en variant av benzoesyra.
Du vet att jag inte är kemist. Däremot älskar mitt slängiga jag hur kemister arbetar med exakta mått, regelverk och vetenskap. De som formulerar* produkter gillar ofta parabener. När jag frågat varför säger de, på lite olika sätt, att ”parabener är säkra och stabila konserveringsmedel som använts under många årtionden. De är relativt lätta att arbeta med eftersom de trivs med många andra ingredienser, och orsakar få kontaktallergier”. Men jo, några har sett sig först om så ingen marknadsputte funnits inom hörhåll.
Företag som producerar eko- eller naturkosmetik väljer ofta andra konserveringsmedel. Ofta används eteriska oljor, som både är bakteriedödande och dessutom ger en vårdande effekt. Att man då kan locka med ”inga konserveringsmedel” på etiketten är en tredje fördel. Det finna många naturprodukter som jag tycker mycket om – men min hud tål allt. Överkänsliga får ibland ta det försiktigt med de eteriska oljorna. Konserveringsmedel som även naturbranschen gärna nyttjar är till exempel benzoesyra och phenoxyetanol.
Diskussionen om konserveringsmedel är knappast över. Vi måste förstås ständigt se över ingredienser, och ha koll på vad forskningen kommer fram till. Så skäll lagom på EU – här görs ett bra jobb! Jag kan bli sint och trött på marknadsmantran som ”inga parabener, inga silikoner, inga ingenting”. Säg vad produkten innehåller i stället. Inga parabener i olja? Tacka fasen, där finns inget vatten som kan härbärgera en enda bakterie…
Men jag är verkligen inte först på bollen. Vill du läsa mer?
Kicki Norman har intervjuat Apoteket ABs pedagogiska kemist Winta Woldai här.
Feminas Jessica Blockströms kunniga parabenininlägg finns här.
Och Maria Ahlgren på Dameras Värld skriver om både parabener, sulfater och mikroplaster här.
*Att formulera en produkt – beautyspeak för “röra ihop och göra ett exakt recept”.