Pr-skolan för presskontakter Lektion 1

Texterna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Textens innehåll påverkas inte av länkarna.

Pr-skolan för presskontakter Lektion 1 – här handlar det om att vikta klassisk printmedia mot sociala medier. 

Pr-skola för presskontakter Lektion 1
Lektion 1 handlar om att välja det ena, det andra – eller båda?

Print vs sociala medier

Medielandskapet är i ständig rörelse. Därför lyfter jag skillnader på och likheter mellan print (gammalmedia) och sociala medier (digitala kanaler) först i Pr-skolan. Såväl marknadschefer som presskontakter har att navigera mellan klassiska skönhetsredaktörer på magasin och bloggare, vloggare, instastjärnor och youtubers. 

Pendeln har börjat svänga, och allt fler skönhetsföretag uppfattar print som mer premium och med högre trovärdighet. Det finns också färska mätningar på att effekten av en annons i ett tryckt medium är större än om samma annons visas i ett digitalt forum, samt att print behövs i mediemixen för att öka försäljningen. De senaste åren har sociala medier fått allt buzz eftersom digitalt känns modernt och är både snabbt, ungt och rätt kostnadseffektivt – men det har visat sig att det inte alltid konverterar* så bra.

De flesta skönhetsredaktörer bloggar också, samt är flitiga på instagram. Ändå räknas de sällan som influencers, trots att de influerar både via papper och nät. Samtidigt finns det självklart influencers som har hög trovärdighet och konverterar* bra – bara inte alla. Här gäller det att ha magkänsla eller mätningar som kan skilja agnarna från vetet.  Tänk också på att välja influencers som ligger i linje med ditt eget varumärkes värderingar.

Hetast just nu är mikroinfluencers, mindre bloggare, youtubers och instagrammare med stor trovärdighet och stort engagemang hos sina följare. De är mycket kostnadseffektiva om du lyckas välja rätt. Det gäller alltså att balansera räckvidd, trovärdighet, långsiktig och marknadseffekt… 

Varumärken som har entusiastiska ambassadörer bland sociala aktörer får förr eller senare frågan om ersättning från influencers de gärna skickar pr-utskick till. Det är rimligt – duktiga influencers gör ett viktigt jobb och bör kunna få betalt för det.

Gör du både pr och köper annonsplats? Då gäller det att tänka efter för att inte blanda ihop dina båda roller. I så fall riskerar du att göra etiska övertramp. Sveriges Annonsörer rekommenderar att du som reklamköpare ska påminna den influencer du köper ett samarbete med att ert samarbete ska annonsmärkas.

Det gäller för dig att balansera mellan den trovärdighet som print ger, influencers som har stor räckvidd och hastigt uppseglande mikroinfluencers.

ATT DISKUTERA
– Rätt mediamix för varje varumärke
– Rätt kanaler för märkets målgrupp
– Mest valuta för pengarna

 

DO’S & DON’TS

DO   Tänk på att pr, till syvende och sist, syftar till att öka kundens omsättning.

DON’T   Ingen influencer kan betala räkningar med läppstift så fundera inte ens på att byta ”gratis” skönhetsprodukt mot inlägg i sociala medier. Du skulle inte drömma om att erbjuda annonsavdelningen på ett tidningsförlag en sådan deal, eller hur? 

*Konverterar = leder till köp

 

 

 

0 Kommentarer
nyaste
äldsta flest röster
Inbäddade återkopplingar
Visa alla kommentarer
Linnéa Öst
Beauty med krut i.

Mest lästa