Svensktillverkat schampo med arganolja som ska göra håret mjukt
Jag har nyss testat två "By Bangerhead"-produkter med namnet Soft Spot. Det är ett schampo och ett balsam som ska göra håret mjukt och lent.
Huvudnumret i Soft Spot spelas av en trio som består av arganolja, glycerin och mjölksyra. De två sistnämna är vanliga i hudvårdsprodukter, men nu är det i första hand håret vi tar sikte på. Jag som testat är 47 år med torrt hår som är ganska fint och tunt. Det når mig till axlarna och jag har blekt det väldigt ofta.
Både schampot Soft Spot Softening Shampoo och det tillhörande balsamet Bangerhead Soft Spot Softening Conditioner finns i två storlekar. Antingen 300ml eller 500ml. Jag har haft de stora flaskorna när jag testat. Som du kanske ser på bilden här intill, så har de stora flaskorna en pump på toppen. Jag tycker det är oerhört smidigt med pump på schampo och balsam. Klart bästa modellen att ha i duschen, både av hygieniska och praktiska skäl.
Kvaliteten på flaskornas pumpar är lite på gränsen. Pumpen på min balsamflaska fungerar inte alls. Den har gått i baklås på något sätt, vilket tyvärr tog bort hela fördelen med att ha pump på flaskan. Nu ska denna recension handla om schampot och på den flaskan fungerade pumpen precis som den skulle.
Bangerhead Soft Spot Softening Shampoo innehåller ganska många "surfaktanter", alltså sådana ytaktiva ämnen som brukar kallas tensider och som ofta kan användas både som emulgeringsmedel och som rengörare. Förr var SLS (Natriumdodecylsulfat) och SLES (Natriumlauretsulfat) väldigt vanliga i schampon, tandkrämer och badskum. De ger helt enkelt ett fint lödder eller skum. Dessvärre är de (eftersom poängen är just att de löser upp fett) både uttorkande och irriterande. Det är just därför som vi allt oftare ser produkter som marknadsförs som att de är "sulfatfria" numera.
Bangerhead Soft Spot Softening Shampoo är precis ett sådant schampo. Det är fritt från både sulfater och parabener. Parabener är en grupp konserveringsmedel som (utan någon direkt vetenskaplig grund) ingen plötsligt vill ha.
Så vad är det då för ingredienser som vi hittar i detta schampo? Jo tack, ett helt knippe, men alla ser (såvitt jag kunnat hitta) snälla och trevliga ut. Exempelvis har vi både Sodium Lauryl Sulfoacetate och Sodium Lauroyl Methyl Isethionate i detta schampo. Visserligen är det bara några bokstäver som skiljer deras namn från SLS (Sodium Lauryl Sulfate), men dessa två är mycket mildare mot huden. De ger dessutom ett väldigt tätt och krämigt lödder med en lyxig känsla på huden efteråt.
Som om inte det vore nog, så innehåller Bangerhead Soft Spot Softening Shampoo också Disodium Laureth Sulfosuccinate. Den ingrediensen är också mycket mild och icke-irriterande, lämplig till känslig eller babyhud. Det tar inte slut där, faktiskt. Det finns åtminstone ytterligare tre ingredienser i samma kategori, men jag vill även nämna den fiffiga Cocamidopropyl Betaine. Det är en oerhört vanlig ingrediens i produkter som löddrar eller skummar. Den är en mild rengörare som fungerar bra ihop med andra. Dessutom hjälper den till att stabilisera skummet från andra ingredienser, och ser till så att helheten blir precis lagom effektiv utan att torka ut hårbotten.
Jag tycker att Bangerhead Soft Spot Softening Shampoo känns ganska billigt vid en första anblick. Flaskan är enkel och funktionell. Innehållet ger dock inte känslan av att vara sammansatt av billigast möjliga ingredienser. Det är alldeles för milt för det. Löddret blir verkligen tjockt och krämigt, men är samtidigt lätt att skölja ur.
En sak jag inte uppskattar med det här schampot är lustigt nog att det förmodligen är lite för snällt. Jag tycker inte att det känns som att mitt hår blir riktigt rent av det. Det är nästan så att det känns fett när jag schamponerar mig, som om det hade varit ett balsam. Minst två schamponeringar brukar jag behöva med Bangerhead Soft Spot Softening Shampoo.
Konsistensen på schampot tycker jag är bra, och doften likaså. Schampot doftar inte lika starkt som balsamet i serien gör, men det är snarlika dofter. Det är sött som jordgubbstårta med extra vanilj. Färgen på schampot är ljust gul, och jag tycker att det krämiga löddret skulle ha känts väldigt lyxigt om det inte vore för den feta känslan det ger.
Jag har testat schampot ihop med det tillhörande balsamet i Soft Spot-serien, men också ihop med några andra balsam som jag brukar använda. Meningen med just Soft Spot är ju att de ska göra håret extra mjukt och lent. För mig med torrt hår är det åtråvärda egenskaper, men jag tycker inte att seriens schampo ger särskilt mycket uppmjukning eller extra lenhet när jag använder det ihop med något av mina vanliga balsam. Jämför jag med ett helt vanligt hårschampo så tycker jag inte att Bangerhead Soft Spot Softening Shampoo egentligen är särskilt mycket bättre på någon annan punkt förutom själva förpackningen.
Jag tycker visserligen att håret inte torkas ut av detta schampo, det känns ungefär som att tvätta med ett balsam. Men för mig är det inte riktigt det jag vill ha av ett hårschampo. Jag anser att ett schampo ska lösa upp och forsla bort smuts och gammal hårspray, och jag upplever inte att Bangerhead Soft Spot Softening Shampoo tar den uppgiften på allvar. Eftersom jag ändå alltid avslutar med ett balsam så tycker jag schampot känns onödigt mesigt.
Bangerhead Soft Spot Softening Shampoo kommer i en rejäl flaska som dessutom har en smidig pump. Att flaskan är stor gillar jag också. Doften är ganska god, men däremot upplever jag inte att detta schampo rengör håret särskilt bra. Därför kan jag inte ge mer än 3 i betyg. Schampot kommer jag inte köpa igen. Men kanske balsamet i samma serie, för det tyckte jag var riktigt bra.
Här hittar du Bangerhead Soft Spot Softening Shampoo.