Klassisk solkräm som gör jobbet
Jag har testat Nivea Protect & Moisture Sun Lotion SPF 30 som är en solkräm/lotion i en klassiskt "Niveablå" plastflaska som rymmer 200 milliliter. Jag som testar är 40+ med normal hy, och jag gillar att vara i solen.
Doften är lite kosmetisk, men fräsch, ganska lätt och luftig utan att kunna specificera några utmärkande detaljer. Den doftar inte parfym, även om den naturligtvis är parfymerad, vilket får den att dofta "rent".
Själva solskyddet filtrerar både UVA och UVB och varumärket själva säger att det är optimalt balanserat mellan de båda. Solskyddsfaktorn är 30.
Värt att notera om solskyddsfaktor är att det enbart beskriver hur stor andel av UVB-strålningen som hindras från att nå huden. Tack och lov kan vi som köper våra solskydd i Europa räkna med att högre SPF (skydd mot UVB) även ger ett bättre skydd mot UVA, åtminstone en tredjedel så potent som skyddet mot UVB. I fallet med den kräm jag har testat, som har faktor 30, så bör jag alltså ha fått åtminstone ett faktor 10-skydd mot UVA.
I exempelvis USA är de inte lika lyckligt lottade. Dels har producenterna där bara två UVA-filtrerande kemikalier som är godkända av FDA att välja mellan för användning i solkräm, mot de sju som är godkända i Europa. Dessutom ger flera av de europeiska ingredienserna ett mycket effektivare skydd. En undersökning från 2015 visade att amerikanska solskyddsprodukter märkta SPF 50 eller 50+ släppte igenom i genomsnitt 3 gånger så mycket UVA-strålning som europeiska solskyddsprodukter med samma märkning. Så dagens tips: ta med solskydd hemifrån om du åker utomlands.
Det exemplar av Nivea Protect & Moisture Sun Lotion SPF 30 som jag testat är märkt med "readily biodegradable formula" följt av ett förtroendeingivande grönt löv. Det är en svår balansgång att tillverka effektivt solskydd som skyddar människor, och samtidigt inte skada den känsliga naturen om produkten hamnar i haven. Vilket den ju dessvärre brukar göra förr eller senare. Därför är till exempel solskyddsprodukter som innehåller octinoxate eller oxybenzone förbjudna på många håll där det finns korallrev och annan känslig natur.
På Niveas svenska hemsida står det att denna produkt inte innehåller varken octinoxate, octocrylene eller oxybenzone
I den här krämen ingår flera olika komponenter som tillsammans ger skydd mot solens farliga strålning. Det är både kemiska och fasta filter som tillsammans ger ett gott skydd utan att överskrida några gränsvärden för vad som är testat och godkänt. För solskyddsprodukter finns det gott om regler kring.
För testets skull har jag även testat den i ansiktet några gånger, och det fungerar, även om jag såklart helst använder en ansiktskräm, till exempel Midnattssol 50+.
Det är ett nöje att använda Nivea Protect & Moisture Sun Lotion SPF 30. Jag ger den betyg 3 vilket jag tycker är lämpligt för denna standardkräm som går att hitta på vissa nätapotek för en knapp hundralapp, men standardpriset är runt 150 kronor.