Nivea — Protect & Moisture Ultra Sun Lotion SPF 50+

Recensionerna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Recensionens innehåll påverkas inte av länkarna.

En ganska vanlig solkräm

Även Nivea kommer med nya solskyddsprodukter. Jag har testat Protect & Moisture Ultra Sun Lotion SPF 50+ vid Medelhavet, och här följer min recension. Jag som testat är 40+ och har normal, ljus och torr skandinavisk hy. I solen blir jag ganska lätt brun snarare än röd (jag skyddar mig ordentligt). Det som är nytt med Nivea Protect & Moisture Ultra Sun Lotion SPF 50+ är nog i första hand formuleringen. Den ska nu vara vattenresistent tre gånger längre än tidigare.

Förpackningen

Produkten kommer i en krämtub med ett snäpplock. Tuben rymmer 150 milliliter, vilket är 50 milliliter mindre än de klassiska flaskorna som vi alla nog har använt någon gång.

En sak med snäpplocket som jag inte tycker är helt perfekt är att det lätt samlas kräm (och sand) under locket. Det blir lite ofräscht efter ett tag. Annars är tuben helt okej. Den är lätt att klämma på, även för den med lite klenare nypor. Trycket på tuben är av hög kvalitet, och all text sitter kvar och är läslig även efter att man hanterat tuben med krämiga händer. Annars har jag ofta upplevt att solkrämer på något sätt brukar lösa upp färgen som är tryckt på plastpåsar eller vattenflaskor. Så gör säkert även Nivea Protect & Moisture Ultra Sun Lotion SPF 50+, men inte just på sin egen flaska.

Eftersom locket är så pass stort så kan tuben stå på locket. Jag tycker det är bra, eftersom det gör det lite enklare att få ut de sista dropparna, åtminstone i teorin. För det förutsätter ju dels att flaskan verkligen står upp för det mesta, och att krämen är tillräckligt tunnflytande för att rinna ner längs väggarna. Jag som har många saker med mig när jag går till stranden brukar ha krämen i en strandväska. Där blir den sällan stående på locket.

Innehållet

Jag tycker att Nivea Protect & Moisture Ultra Sun Lotion SPF 50+ doftar gott. Ungefär som alla solkrämer från Nivea brukar dofta och alltid har gjort. (Söker du oparfymerat solskydd och inte bryr dig om hur det doftar är mitt bästa tips den nya Sun Lotion Intensive Moisture For Sensitive Skin SPF 50 New Formula från ACO som jag också testat parallellt med denna).

På INCI-listan hittar vi, förutom "parfum", linalool, alpha-isomethyl ionone, och citronellol. Inget konstigt, men värt att veta om du är känslig. Kom också ihåg att flera doftämnen (som linalool) oxiderar vid kontakt med luften, och då blir allergiframkallande. Så se till att stänga locket på tuben och låt den gärna vara ihopklämd när du är klar, så att du inte drar in ny luft i tuben mellan varje applicering.

Upplevelsen

Som jag nämnde inledningsvis så är denna solkräm vattenresistent. Den har bra hållbarhet även vid svettning, vilket jag uppskattade när jag testade den då det var 45 grader varmt i skuggan och jag badade ofta. Jag upplever att skyddet fungerar bra. Jag har vistats mycket i stark sol med Protect & Moisture Ultra Sun Lotion SPF 50+ som solskydd (vad gör man inte för vetenskapen) och inte bränt mig en enda gång.

Nivea Protect & Moisture Ultra Sun Lotion SPF 50+ känns återfuktande. Den gick in bra i min hud utan att det kändes kladdigt. Och trots mycket bad i salt havsvatten och hög temperatur i luften kände jag mig aldrig uttorkad. Mörka badkläder blev lite grå där jag kom åt med kräm av misstag, men det var inte permanent, utan gick bort efter en omgång i tvättmaskin.

Tidigare har jag ibland upplevt missfärgningar på vita t-shirts av solprodukter. Denna gång märkte jag inget sådant, men jag har inte heller testat det avsiktligt, så det är nog bäst att vara försiktig och låta krämen absorberas innan man använder bomullskläder.

Om kemiska UV-filter och avobenzone

De solskyddsingredienser som används i denna kräm är hela sju stycken till antalet. Högst koncentration är det tyvärr av klassiska avobenzone. Avobenzone är en ingrediens som skyddar i hela UVA-området. Dock är den inte fotostabil, och effekten minskar snabbt i solljus. Amerikanska FDA uppdaterade därför år 2021 sina rekommendationer. Sedan dess klassar de inte längre avobenzone som säker och effektiv (på grund av brist på bevis). Den är dock fortfarande tillåten, även i USA. Där är det fortfarande den enda godkända ingrediens som skyddar mot UV-strålning i hela UVA-intervallet.

Avobenzone ska inte kombineras med oorganiska/fysikaliska solskydd (som titandioxid). Studier har visat att vid avobenzone kombinerat med obehandlade oorganiska solskydd (titandioxid och zinkoxid) förlorar man mer än 99% av skyddet från avobenzone efter att det bestrålats med UV-ljus! Med obehandlade avses här "rena" mineralpigment. I vissa fall kvarstod lite av avobenzonets skyddseffekt om man kapslade in de oorganiska pigmenten i kisel eller silikon. Därför är det (i USA) förbjudet att använda oorganiska solskydd i produkter som innehåller avobenzone.

Fortsätter vi att läsa INCI-deklarationen på Protect & Moisture Ultra Sun Lotion SPF 50+ så hittar vi dessvärre också ingrediensen titandioxid. Längre ned finns dimetikon listat, så rent teoretiskt skulle man kanske kunna ha kapslat in titandioxiden i dimetikon. Om jag läst studiens sammanfattning rätt, så hjälpte inte den kombinationen någonting. Avobenzonets skyddseffekt blev fortfarande noll och intet i det försöket. (Sök på "Stability Study of Avobenzone with Inorganic Sunscreens" och studien av Uyen Nguyen och David Schlossman, om du vill läsa mer).

UV-skydden i Nivea Protect & Moisture Ultra Sun Lotion SPF 50+

Om jag räknar bort avobenzone från innehållet så finns det ändå sex fina solskyddskomponenter kvar i denna kräm. Titandioxid har jag redan nämnt, och det ger ett bra, fotostabilt skydd mot UVB och UVA2 (290-350 nanometer). Tinosorb S ingår också i krämen, och det är ett mycket fotostabilt bredspektrumskydd över hela intervallet 280-400 nanometer. En ytterligare absorptionstopp i UVB-området får vi från Ethylhexyl Salicylate, runt 306 nanometer. I hela UVA-området kompletteras skyddet också av Uvinul A Plus, med en topp kring 354 nanometer. Det ger ett starkt och mycket fotostabilt skydd. Som grädde på moset har Nivea pimpat solkrämen med utmärkta UVB-skyddet Univul T 150, som skyddar jättebra mot just UVB, med allra bäst skydd vid 314 nanometer.

Slutsats

Allt sammantaget så ger ingredienserna ett bra skydd över hela det UV-spektrum som når oss på jorden. Det blir en liten dipp i skyddseffektiviteten i UVA2-området, men det är något som nästan alla solskyddsprodukter har gemensamt (dock inte den oparfymerade ACO-produkten jag nämnde ovan).

Väger jag ihop mina intryck till ett sifferbetyg så blir det en välförtjänt trea till Nivea Protect & Moisture Ultra Sun Lotion SPF 50+. Det är ett tryggt solskydd som fungerar bra och har en trevlig doft. Vill du köpa det själv hittar du det bland annat här

Information

RIKTPRIS: 189 kr
Betyg: 3
Prisgrupp: Mellan
Hudvård: Solprodukt
Hudtyp: Alla
Varumärke: Nivea

Mest lästa