Nommon – Co-Lab no.14 Thermal Mango Mask

Recensionerna innehåller ibland annonslänkar och om du köper något via dem så får Daisy Beauty en del av pengarna. Recensionens innehåll påverkas inte av länkarna.

En vanlig, poröppnande mask från ett ovanligt samarbete

Vilka är Nommon? Det är inte helt lätt att veta, faktiskt, men utåt frontar varumärket 10 stycken nordiska kreatörer av olika slag. Dessa är till stor del innehållskreatörer (influerare/youtubers). Några, som svenska Lejla, har relevant utbildning (CIDESCO-certifierad hudterapeut), medan andra är modeller eller makeupartister.

Dessa 10 profiler har grupparbetat ihop med kemister/formulerare och produktutvecklare. Varje grundidé om sådant samarbete har fått ett nummer från ett och uppåt. Sedan har de tagit fram helt nya produktrecept eller utgått ifrån en private label-formulering (färdigt recept) som gruppen förbättrat. Man har testat, analyserat och justerat för att få fram det som gruppen tycker är mer tilltalande och effektivt. På så vis har man slutligen landat i helt unika produkter som ingen annan har (eller i papperskorgen). När en produkt är färdig så finns numret kvar som ett minne av när gruppen började laborera med den. Totalt 54 koncept har gruppen utvärderat, och hittills har man beslutat att lansera 11.

Jag har nu testat Nommon Co-Lab no.14 Thermal Mango Mask, som alltså var den 14:e produktidén de började jobba med. Än så länge finns sex av idéerna ute på marknaden. De är nummer 14 (mangomasken jag recenserar nu), 04 (Smooth out glow serum), 07 (Reborn Sleeping mask), 09 (Melt away cleansing balm), 01 (Instant glow up primer) och 06 (Glass glow cream gel). Jag tror det där är lanseringsordningen. Co-Lab no.01 vet jag släpptes i november 2023, efter att den första omgången produkter hade kommit ut på marknaden.

Jag som testar är 47 år. Min hy är ganska torr nästan jämt. Jag har de klassiska 40-plustecknen på mogen hud, såsom fina linjer och lite sämre elasticitet. Då Nommon är ett relativt nytt märke så har recensionstexten blivit ganska lång. Hoppa ner till rubriken "Effekter" om du bara är intresserad av resultatet.

Formulering av innehåll

Vi börjar väl med en titt på innehållet, eftersom Nommon faktiskt gör en poäng av att deras INCI-deklaration är unik. Såhär står det t.ex. på deras hemsida:

"This means that the total formula INCI list will always be unique for Nommon, but some ingredients can be in common with some other products on the market."

Det första jag noterar när jag läser ingredienslistan i Co-Lab no.14 Thermal Mango Mask är att vatten (Aqua) nämns först som tredje ingrediens. Här är det i stället trevliga glycerin som utgör huvudnumret. Glycerin finns i nästan all hudvård, och det är inte så konstigt. Glycerin är billig, effektiv, säker och fantastisk på att återfukta torr hud. Särskilt vi med mogen hud kan ha glädje av höga glycerinhalter, då det hjälper lipiderna mellan hudcellerna att hålla sig friska.

Som andra ingrediens står Caprylic/​Capric Triglyceride. Det är en supervanlig uppmjukande ingrediens som gör huden len och fin. Ingrediensen skapas av kokosolja och glycerin. Efter vatten kommer så ingrediensen som gett masken sitt namn, nämligen extrakt från mangofrukten. Mangofrukt innehåller många olika vitaminer. Hur mycket av vitaminerna som återfinns i Nommon Co-Lab no.14 Thermal Mango Mask eller vilken eventuell nytta de gör är dock oklart.

Förpackning och hållbarhet

Mangomasken levereras i en plasttub som är gjord av (åtminstone delvis) återvunnen plast (PCR max blend). Tuben rymmer 100ml, och ser ut som på bilden här intill. Tuben har ett åttakantigt (oktagoniskt) skruvlock. Jag tycker det är en bra form, eftersom masken är ganska fet. Hade locket i stället varit runt så skulle jag inte få ett lika bra grepp om det. Under locket finns ett ganska litet hål som masken ringlar sig ut ur när tuben blir klämd. Jag uppskattar att hålet inte är för stort, eftersom det annars vore lätt att det kommer för mycket på en gång.

Tillverkningen av innehållet sker i en fabrik i Polen. Den ser ut att göra allting rätt när det kommer till hållbarhet. Fabriken är LEED-certifierad, ECOVADIS-certifierad, och använder till 100% förnybar energi.

Tuberna levereras till slutkonsument i pappkartong som känns miljövänlig. Den kan definitivt återvinnas som pappersförpackning. Men den är inte märkt med FSC eller liknande, så jag kollar på Nommons hemsida, och läser att de samarbetar med en logistikfirma i Sverige som packar produkterna i kartonger med minst 70% återvunnet och 100% FSC-certifierat papper. I samma stycke står att kartongerna skärs till i samma höjd som innehållet (för att minska papperssvinnet). Det framgår inte riktigt att det här handlar om ytteremballage vid nätshopping. Men det klarnar när jag läser detaljerna på produktsidan. Där står det bara 100% FSC-papper. Jag får också veta att tuben är gjord av 57% PCR-plast, eller 52% om man räknar in locket.

Ärligt uppsåt?

Visserligen börjar det känns lite "business as usual" med alla nya etiska, genuina, hållbara, osv. skönhetsmärken som ploppar upp. Dessutom blir jag instinktivt alltid lite skeptisk när det är "profiler" som ägnar sig åt skönhet eller hudvård. Men trots det, så tycker jag att Nommons engagemang känns äkta. Något som talar till märkets fördel är att de är ett av ytterst få varumärken som talar om hur de parfymer och doftämen som de använder framställs. Nommon slår sig för bröstet och framhäver att den lilla mängd parfym som ingår i deras produkter är av naturligt ursprung och "eco-socio-designed". Det sista bregreppet enligt Flor-Index® av franska TechnicoFlor (www.flor-index.fr/en/). Flor-Index är validerat av AFNOR Certification.

Parfymen som används i mangomasken har FlorIndex A eller B. Så långt ser ju allt bra ut. Men hur är då denna mask?

Effekter

Till att börja med så känns masken oväntat fet på huden. Det är som en halvklistrig gel, men ändå oljig på samma gång. Jag som är torr tycker att det är skönt. Produkten har en mild och fin doft som påminner om mango. Men tro nu inte att doften kommer från det mangoextrakt som är i produkten! Nej, det är givetvis från INCI-namnen Parfum och Limonene som det doftar gott.

Produkten heter som sagt Co-Lab no.14 Thermal Mango Mask. Där syftar nyckelordet "thermal" på att den ska värma huden och på så sätt öppna porerna mer. Tanken är att det ska underlätta rengöringen. Ett tips är att använda produkten som spa-mask i badet eller duschen. Då kommer den dra åt sig mer fukt från luften och bli mer effektiv. Jag upplever inte någon speciellt värmande effekt om jag bara applicerar på masken och sedan låter den sitta orörd i tio minuter. Men om jag däremot masserar huden samtidigt så värmer det lite mer.

Jag har använt Nommon Co-Lab no.14 Thermal Mango Mask ungefär var 5:e dag i cirka två månader. Helt oväntat för mig är att masken inte alls känns så återfuktande som jag hade väntat mig, givet dess höga glycerin-innehåll. Jag tycker att jag får mer lyster i hyn de gånger jag använt masken när badrumsluften fortfarande är fuktig efter en dusch. 

Slutsats

När jag jämför med ansiktsmasker från andra tillverkare, så tycker jag att den största skillnaden är utanför själva produkten. Jag menar alltså varumärket som sådant; miljötänk, design, marknadsföring. Som Peter Dalle och "Lorry"-gänget kanske skulle sagt så ser det kolossalt genomtänkt ut.

Jag tycker inte alls att masken är dålig på något sätt. Men jag hade önskat mig att få mer fukt. Vissa gånger har jag nästan känt mig extra torr efter att jag använt Co-Lab no.14 Thermal Mango Mask. Mycket märkligt.

En annan konstighet är att hemsidans beskrivning av maskens fördelar säger "Waterfree formula" och "Free from preservatives". Längre ned på samma sida står det, under hållbarhetsrubriken, "Formula containing less water/no added water". Och på INCI-deklarationen på kartongen som tuben kommer i står Aqua som tredje ingrediens. Som femte och sjätte ingrediens räknat från slutet hittar jag konserveringsmedlen Natriumbensoat och Kaliumsorbat (E202). Så vad betyder då "Free from preservatives"? Det är såklart en retorisk fråga. Precis som frågan "varför blir jag alltid besviken när influerare är inblandade"?

Bortsett från sådana små-missar så är det inget större fel på den här masken. Jag tycker att den presterar något i underkant, men jag anser inte att den missar så grovt att jag behöver ge en 2:a i betyg. En trea blir det från mig denna gång till Nommon Co-Lab no.14 Thermal Mango Mask, där förpackningen innehåller 100 ml.

Information

RIKTPRIS: 305 kr

Mest lästa