Syra-serum som lovar runt men håller tunt
pH formula är ett nytt märke med fokus på så kallade cosmeceuticals-produkter, som enligt egen utsago ligger i gränslandet mellan hudvård och läkemedel. Företaget fokuserar på ett antal olika hudtillstånd, till exempel för tidigt åldrande, känslig hud, rosacea, acne och hyperpigmenterad hud, och använder många aktiva ingredienser i sina produkter samtidigt som man fokuserar på "rätt" pH-balans för att inte irritera huden som många andra aktiva behandlingar kan göra.
Serumet A.G.E active formula är en del i deras A.G.E serie, och ingår i ikategorin Active där man med hjälp av syror ska bidra till en "skin recurfacing". I A.G.E- serien ingår också kategorierna Recovery och Support, utan lika aktiva ingredienser, och mer fokus på reparation. Serumet ska enligt företaget "stimulera kollagenproduktionen och ge avancerade resultat på fotoåldrad hud genom att reducera antalet fina linjer och rynkor utan irritation och postinflammatorisk hyperpigmentering som annars associeras med syreanvändning". Det här är vad företaget kallar en "förberedande behandlingsprodukt" som ska användas före pH formulas "skin-recurfacing"-behandlingar. Några av ingredienserna är mandelsyra, pyrodruvsyra, lactobionsyra och vitamin A, men eftersom företaget inte har en innehållsförteckning varken på sin hemsida, eller på själva produkten är det svårt att avgöra hurvida fördelningen av dessa är sådan att ingredienserna faktiskt kan göra en skillnad.
Jag som testat är 31 år, har använt aktiva syreprodukter under några år med goda resultat (bland annat från Jan Marini och Philip Thomas Roth) och har en lättirriterad blandhy med smårynkor och stora porer som börjar förlora fasthet. Jag har inte testat serumet i samband med behandling, vilket egentligen är vad det är framtaget för, utan endast testat som en del i min vanliga hudvårdsrutin.
Efter tre veckors användning av serumet två gånger om dagen (vilket enligt företaget är en intensiv behandling, man kan även använda produkten en gång under dessa tre veckor, och då kallas det mild behandling) har jag dock inte sett några bestående resultat. Konsistensen är tunn och rinnig, och lämnar en torr matt yta att lägga dag- eller nattkräm över. Produkten sticks eller irriterar inte huden såsom andra syreprodukter gör vid påstrykning, men där Jan Marinis BIoGlycolical-serie verkligen kan sägas "resurface" ansiktshuden utan att innebära starka reaktioner trots syrehalten (iallafall på min hud), är detta serum helt verkningslöst. Ingenting händer, annat än att jag upplever ansiktet torrare, stramare och mer benäget att få torrrynkor efter de tre veckornas användning.
Resulatet kanske hade blivit annorlunda och serumet kompletterades med andra produkter från företaget, eller behandlingar, men i ärlighetens namn tycker jag inte att det är värt att prova med tanke på resultatet jag fick. Frågan om ingrediensernas verkningsgrad, som skulle vara lättare att ta ställning till om företaget hade informerat om hur höga halter av syrorna och de andra aktiva ämnena som ingår i serumet är, är så klart också intressant. Men eftersom pH formula inte tillhandahåller sådan information känns det också som att det är en waste of time and money att forsätta behandlingen.
Dessutom är A.G.E active formula inte särskilt dryg, vilket drar ner betyget ytterligare.
A.G.E active formula innehåller 12 ml.