Meisg volymmousse som är snäll mot miljön
Med sin nya linje Tresemmé Naturals har märket skapat en serie hårvårdsprodukter ”för dig som bryr dig om dig själv och miljön”. Produkterna innehåller lägre halter av sulfater och är helt fria från färgämnen, parabener och silikon. Istället innehåller de naturliga och ekologiska ingredienser, som exempelvis aloe vera, apelsin, jojoba, kokos- och avokadoolja. Just denna mousse innehåller sweet orange och aloe vera. Som alltid låter det bra, men i alla fall jag undrar vad det egentligen handlar om. Efter att ha googlat lite får jag reda på att sulfater är det i schampo som gör håret rent, de är inte farliga i sig men en bra produkt bör inte innehålla för mycket eller för många. Silikon är inte heller farligt, annat än i större mängd. Vissa silikoner kan göra håret fett, de lägger sig på ytan, och kan vara svåra att tvätta bort, men ofta är silikoner positiva för håret.
Innehållslistan på min mousseflaska anger en rad ingredienser som inte alla verkar helt naturliga och "snälla". Och sedan detta ständiga parabenfria säljargument. "Parabenfritt" man kan se på från olika håll: Parabener, och framför allt fel parabener, är inte bra. Men vad används istället? Andra konserveringsmedel som är sämre för oss än parabener? Oklart. Redovisas sällan särskilt tydligt. Just nu är ju liksom uttrycket ”fritt från parabener” det som lockar. Vill man vara riktigt snäll mot sig själv och miljön bör man nog helt enkelt skippa just stylingprodukter … Men nog om det.
Hur fungerar då denna produkt, som hårmousse betraktat? Inte dåligt, men inte heller bra. Det är, precis som namnet anger, ”lightweight”. Ett lätt och frasigt mousse, med en ganska blygsam effekt. På mitt hår en närmast obefintlig sådan, om jag ska vara ärlig. Söker du en produkt som bara ger en mycket mjuk stadga är den kanske att rekommendera. Tror också att ett tunnare och finare hår får ut mer av detta mousse jämfört med min ganska tjocka hårman. Håret lämnas mjukt och naturligt, inget kladd. På företagets hemsida står att bästa resultat uppnås efter två till tre applikationer. Känns ju helt fel, tycker jag. Varför göra en så mesig produkt att man ska kladda den i håret tre gånger innan man uppnår bästa resultatet? Och vari ligger tanken om att spara på resurserna i det?